mrsavljenje-naslovnica-900

Znate li kako mršavljenje utječe na vaš imunološki sistem?

Oni koji žele izgubiti višak kilograma i čuvati zdravlje tijela trebaju znati da ishrana i vježbanje igraju važnu ulogu.

Čini se da nova studija podržava ovaj moderniji stav koji uključuje mršavljenje jer, kao što je eksperiment istraživača pokazao, agresivno ograničavanje hrane može uzrokovati zdravstvene komplikacije.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Translational Research

Nova iranska studija objavljena u American Journal of Translational Research imala je za cilj procijeniti da li bi značajno ograničenje kalorija moglo utjecati na imunološki sistem. Da bi se to postiglo, tim doktorskih kliničara specijaliziranih za ishranu i javno zdravlje okupio je 29 žena koje su imale prekomjernu težinu.

Istraživači su podijelili 29 žena u dvije grupe. Eksperimentalna grupa je uzimala lijekove za mršavljenje, pored toga što je išla na dijetu koja je zahtjevala da unose 600 kalorija manje dnevno od standardnih kalorijskih zahtjeva. Druga grupa učesnika je mogla slobodno da jede.

Rezultati istraživanja

Na početku eksperimenta i nakon što je eksperimentalna grupa izgubila 10 posto tjelesne težine, istraživači su mjerili broj limfocita, bijelih krvnih zrnaca koji podržavaju imunološku funkciju tijela, u svakom od učesnika.

Oni navode da su se za žene koje su bile podvrgnute ograničenju kalorija i uzimanju lijekova kako bi izgubile 10 posto svoje tjelesne težine, smanjile njihove ćelije koje su ključne za imunološki sistem tijela.

U međuvremenu, za kontrolnu grupu koja je jela slobodno, istraživači izvještavaju da nisu uočene značajne promjene u imunološkim markerima koji su mjereni.

savjeti-nutricionista-objava-nmk

Od svojih nalaza, istraživači zaključuju da gubitak težine uzrokovan ograničenjem kalorija mogao bi neovisno oslabiti antivirusnu imunološku obranu.

Zaključak koji trebamo naglasiti

Uvijek biste trebali razgovarati sa svojim licenciranim zdravstvenim radnicima prije nego što počnete s novim wellness planom. Međutim, u svrhu ovog izvještaja, ova studija vas ne bi trebala obeshrabriti da izgubite težinu kako biste dosegli veličinu koja je zdravija za vas.

Međutim, vođenje računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti zajednički su važni fokusi na vašem putu mršavljenja. I što je možda najvažnije, kao što se ova studija može protumačiti tako da jedenje manje kalorija nego što stručnjaci smatraju zdravim može vam pomoći da smršati, ali na druge načine, moglo bi se pokazati štetnim za vaše zdravlje.

  • Objavljeno 02/11/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...