mastektomija-naslovnica-900

Život se nastavlja i nakon mastektomije

Rak dojke danas predstavlja najzastupljeni oblik karcinoma kod žena, te je drugi najčešći uzrok smrtnosti odmah iza raka pluća. 29% svih karcinoma kod žena otpada na karcinom dojke. Život se nastavlja, i mora da se nastavi i nakon mastektomije. Današnja terapija karcinoma dojke obuhvata hirurško liječenje i radioterapiju, te ukoliko je to potrebno hemoterapiju, o čemu glavnu riječ daje onkolog, kao i o tome da li je potrebno odstraniti čitavu dojku, ili samo jedan njen dio. Operacija se smatra primarnim tretmanom raka dojke. Nakon odstranjenja dojke ostaje defekt.

Odstranjenje dojke i rekonstrukcija

Širom svijeta trend je da se nakon ostranjenja dojke vrši i rekonstrukcija dojke istom ili naknadnom operacijom. Rekonstrukciju dojke moguće je izvršiti na više načina s obzirom na konstituciju pacijentice, životni stil, kao i želje koje pacijentica ima.

Možda ste imali mastektomiju, bilo zato što vam je dijagnosticiran rak dojke ili imate vrlo visok rizik od razvoja u budućnosti. Ako je tako, liječnik vam je možda rekao o mogućnostima obnove dojke ili grudi – operaciji koja se naziva rekonstrukcija dojke.

Obično se rekonstrukcija dojke odvija tokom ili ubrzo nakon mastektomije. Rekonstrukcija dojke također se može učiniti mnogo mjeseci ili čak godina nakon mastektomije. Tokom rekonstrukcije, plastični hirurg stvara oblik dojke koristeći odredjene metode i tehnike.

Rekonstrukcija dojke implantatima i ekspander implantatima

Ovaj oblik rekonstrukcije dojke radi se uz pomoć silikonskih implantata koji se postavljaju ispod pektoralnog mišića. U zavisnosti od indikacije operativni tretman moguće je izvršiti pomoću više vrsta implantata (obični implantati, exspander implantati, Becker implantati). Predstavlja najjednostavniji oblik što mu je prednost. Nedostaci su mogućnost estetske asimetrije dojki, tanak pokrov implantata, komplikacije u vidu stvaranja kapsule.

Rekonstrukcija dojke pomoću mišićnog režnja

Ovaj oblik rekonstrukcije radi se vezanim mišićnim režnjem (m. latisimus dorsi) u kombinaciji ili bez trajnog silikonskog implantata. Prednosti ove operacije jesu kraće trajanje operacije u odnosu na slobodne mikrovaskularne režnjeve, adekvatan pokrov za implantat i jednostavnija simetrizacija dojki. Nedostaci su mogućnost stvaranja kapsule oko implantata, eventualna slabost ruke, radi nedostatka funkcije mišića.

mastektomija-770x475

Bez obzira na vašu dob, status veze, seksualnu aktivnost ili orijentaciju, ne možete predvidjeti kako ćete reagirati na gubitak dojke. Normalno je osjećati se tjeskobno, nesigurno, tužno i žalosno zbog odricanja od dijela tijela. Niko vam to nikad ne može oduzeti. Krećući se naprijed, sada imate priliku odrediti što želite da se sljedeće dogodi. Ali prvo morate dobro razmisliti i zaroniti u svoje osjećaje kako biste shvatili što je najbolje za vas.

Česta pitanja koja Vam mogu pomoći

Postavljanje nekoliko pitanja može vam pomoći da počnete razmišljati koju vrstu obnove želite – ako uopće želite obnovu:

  • Koliko vam je važna obnova dojke?
  • Hoće li vam rekonstrukcija dojke pomoći da se ponovno osjećate cjelovito?
  • Jeste li u redu s još operacija za rekonstrukciju dojke nakon mastektomije?

Također je važno znati da, iako rekonstrukcija dojke obnavlja oblik dojke, ne vraća osjećaj dojki ili bradavici. S vremenom koža nad rekonstruiranom dojkom može postati osjetljivija na dodir, ali neće biti potpuno ista kao prije operacije.

  • Objavljeno 10/05/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...