Želite ”liniju” kao sa naslovnica? Liposkulptura tijela je tretman za vas

Liposkulptura tijela je hirurški postupak koji uklanja masnoće kojih se ne možete riješiti dijetom i vježbom.

Plastični hirurg obično radi postupak na kukovima, trbuhu, bedrima, stražnjici, leđima, rukama i ispod brade ili lica kako bi poboljšao njihov oblik. Ali liposukcija se može izvesti i drugim plastičnim operacijama, uključujući zatezanje lica, smanjenje grudi i zatezanje trbuha.

Jedini pravi način trajnog uklanjanja masti jeste hirurški metod – liposukcija. Osnovna dva faktora koji utiču na raspodjelu masnog tkiva kod čovjeka su nasljedni faktori i ishrana. Nasljedni faktori uglavnom određuju broj masnih ćelija čiji potpuni raspored se završava u pubertetu, a ishrana utiče na veličinu masnih ćelija (kod gojaznih ljudi ćelije su veće i nabujane).

Tretman liposkulpture tijela

Liposukcijom se preoblikuju dijelovi tijela uklanjanjem viška masnih nakupina sa ranije navedenih tipičnih mjesta. Evakuisana mast se nakon filtriranja po potrebi moža vratiti na mjesta gdje je potrebno popuniti udubljenja, neravnine ili se koristi za korekciju veličine usana, izravnavanje bora itd.

Operativni zahvat se, u zavisnosti od veličine tretirane površine, izvodi najčešće u opštoj anesteziji (trbuh, bedra), a ako su manje površine, može i u lokalnoj anesteziji (koljena, podbradak, nadlaktice) i traje od jednog pa do nekoliko sati. Sam zahvat se izvodi rezovima dužine oko 4 mm kroz koje se tankim cjevčicama (kanilama) promjera 3 do 6 mm putem vakuma izvlače potkožne masne nakupine.

Hidroliposukcija je danas najčešća metoda liposukcije. Kod ove metode prije samog zahvata infiltrira se specijalan pripremljen rastvor (fiziološka otopina, sredstvo za razbijanje masnih ćelija, sredstvo za kontrakciju kapilara) u regiju koju planiramo tretirati liposukcijom, tako da se privremeno poveća volumen tretiranog područja kako bi se postigla ljepša kontura tijela.

Ko je zapravo dobar kandidat za liposkulpturu tijela?

Morate da imate realna očekivanja. Liposukcijom se nećete riješiti celulita, pa ako ste se nadali da ćete bez operacije izaći bez celulita, nemate sreće. Liposukcija je hirurški zahvat, a s njom dolaze i rizici. Zato morate biti dobrog zdravlja prije nego dođete na zahvat. To znači da morate barem:

  • Prosječnu težinu ili težinu malo iznad proseka
  • Čvrstu i elastičnu kožu
  • Dobro sveukupno zdravlje
  • Masne naslage koje ne reaguju dobro na dijetu i vežbanje

liposukcija-txt-800

Ljekari ne preporučuju postupak ako imate zdravstvene probleme s protokom krvi ili imate srčane bolesti, dijabetes ili slab imunološki sistem.

Šta očekivati od liposkulpture tijela?

Vaša liposukcija se može obaviti u Našoj maloj klinici. Pobrinuli smo se da mjesto na kojem ćete to raditi bude akreditovano i da je poznato po svojim profesionalnim standardima, sigurnosti i dobrim rezultatima.

Prije nego što započne vaša liposukcija, naš će liječnik označiti dijelove vašeg tijela koji će se tretirati. Također će snimiti fotografije koje će kasnije koristiti za poređenje prije i poslije. Zatim ćete dobiti opću anesteziju – što znači da nećete biti budni tijekom postupka – ili “lokalnu”, što znači da ćete biti budni, ali nećete osjećati bol.

Kada se povuku sve otekline, vidi se finalni rezultat liposukcije. Operisano područje ne smije biti izloženo stiskanju niti pretjeranom istezanju, udarcima ili pomicanju tokom rane postoperativne faze oporavka. Tok oporavka je individualan i nekim pacijentima treba i nekoliko mjeseci da se sve otekline potpuno povuku. Postoperativnim mjerama opreza minimiziraju se eventualni rizici. Dobra preporuka koja vrijedi za sve, a pogotovo nakon ovog zahvata je održavanje zdravog životnog stila, kvalitetna prehrana i redovita tjelovježba.

  • Objavljeno 06/08/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...