disanje-tehnike-900

Vodite li računa kako dišete?

Način na koji dišemo ima ogroman uticaj na naše zdravlje. Dr. Zac Turner je ponudio neke savjete kroz svoju kolumnu. Trebate znati kako pravilno da dišete.

“Mislim da je ovo fascinantna tema i posebno sjajno pitanje jer sve nas tjera da preispitamo jednostavne stvari koje naša tijela rade svaki dan”, kaže doktor.

Važno je, ističe dr. Turner, da pripazimo kako dišemo, jer je mnogo zdravije i prirodnije disati na nos nego na usta.

“Najjednostavniji razlog je taj što je disanje na nos prirodnije i pomaže vašem tijelu da efikasno koristi vazduh koji udišete”, smatra dr. Turner.

On je također istakao da će većina ljudi, čitajući ovo, primjetiti da zaista dišu na nos.

“To je zato što razmišljate o tome. Oko 30 do 50 posto odraslih diše na usta, naročito u prvom dijelu dana. Disanje na usta može da dovede do zdravstvenih problema i prouzrokuje loš zadah i suhoću usta. Sa druge strane nos je savršeno dizajniran za bezbjedno disanje. Može da filtrira strane čestice zahvaljujući dlačicama koje se u njemu nalaze. Nos također može da ovlaži udahnuti vazduh, što plućima olakšava posao”, navodi doktor.

Koristite svoj nos

Vaša usta su savršeno dizajnirana za jelo, piće i razgovor, ali nemaju ono što ima nos. Disanje na usta povećava rizik od astme, karijesa, gingivitisa, izloženosti stranim česticama poput bakterija i patogena, ali i hrkanja, objasnio je doktor.

Svjesno koristite nos za disanje i polako ćete trenirati svoje tijelo da to čini podsvjesno. Iskoristićete sve prednosti.

Ne zaboravite na svoj trbuh

Ljudi “dišu trbuhom”, a odmah iznad trbuha nalazi se glavni mišić u procesu disanja, dijafragma. Pravilno disanje počinje u nosu, a zatim prelazi u trbuh dok se dijafragma skuplja, trbuh širi, a pluća pune zrakom.

To je najefikasnioji način disanja, jer povlači pluća, stvarajući negativan pritisak u grudnom košu, što rezultira protokom vazduha u vaša pluća.

Održavajte zdrav način života

Redovno vježbanje održava dobro funkcionisanje pluća, a dobro uravnotežena ishrana može da vam pomogne da ostanete aktivni.

Izbegavajte velike obroke i hranu koja prouzrokuje nadutost kako biste spriječili da se trbuh podigne i ograniči kretanje dijafragme.

Važnost pravilnog disanja

Način na koji dišemo je veoma značajan za mnogo toga, počevši od toga kako razmišljamo, do toga kako se odnosimo prema svijetu, a prije svega je značajno za zdravlje i ravnotežu svakog sistema organa u našem organizmu.

  • Objavljeno 09/09/2022
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...