tummytuck-naslovnica-900

Višak kože i masnoće na stomaku nisu samo problem pretilih

Da li ste kandidat za abdominoplastiku ako imate višak kože?

Operacija “zatezanja trbuha”, poznata i kao abdominoplastika, uklanja višak kože, suvišnu masnoću te u većini slučajeva obnavlja oslabljene ili odvojene mišiće stvarajući trbušni profil koji je glađi i čvršći.

Ravan i dobro zategnut trbuh nešto je čemu mnogi od nas teže vježbanjem i kontrolom težine. Ponekad ove metode ne mogu postići naše ciljeve.

Čak i pojedinci inače normalne tjelesne težine i proporcija mogu imati trbuh koji strši ili je labav i opušten. Najčešći uzroci toga uključuju:

– Starenje

– Genetski faktori

– Trudnoća

-Prethodna operacija

-Značajne fluktuacije u težini

Šta operacija ne može učiniti

Zatezanje stomaka nije zamjena za gubitak kilograma niti odgovarajući program vježbanja.

Iako su rezultati zatezanja stomaka tehnički trajni, pozitivan ishod može se uvelike umanjiti značajnim variranjima vaše težine. Iz tog razloga, osobama koje planiraju značajan gubitak kilograma ili ženama koje možda razmatraju buduću trudnoću bilo bi preporučeno da odlože operaciju.

Pojava strija na stomaku

Stomak na trbuhu ne može ispraviti strije, iako se one mogu ukloniti ili donekle poboljšati ako se nalaze na područjima suvišne kože koja će biti izrezana.

Ukoliko ne postoji potreba za zatezanjem mišića, a postoji potreba samo za manjim zatezanjem kože i odstranjenjem masti sa donjeg dijela stomaka, operativni zahvat koji radimo nazivamo MINIABDOMINOPLASTIKA. Podjednako je efikasna i kod žena i kod muškaraca koji imaju veće ili manje naslage masnog tkiva uz opuštenu kožu stomaka, a što se ne može popraviti dijetom i vježbama.

Mjere opreza

U prvim danima nakon operacije, za očekivati je oticanje tkiva uz pojavu podljeva. Unutar prvih 24-48 sati treba stavljanjati hladne obloge, izbjegavati pušenje i tjelesne napore. Prvih sedam dana operirani dio tijela bit će bolan i zategnut, otečen i pun podljeva, što se može ublažiti i otkloniti analgeticima, oblozima i nošenjem steznika.

  • Objavljeno 05/05/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...