Tummy tuck – operativni zahvat abdominoplastike

To je operacija kojom se uklanja višak kože i potkožnog masnog tkiva u predjelu donje polovine stomaka (viseći stomak). Ovo je posebno izraženo kod žena koje su rađale. Ova operacija nije samo estetska potreba, nju možemo da smjestimo i u funkcionalnu, jer na ovaj način sprječevate nastanak kile ili rješavate problem trbušnih kila. Radi se u općoj anesteziji. Rezom iznad pubičnog i u nivou preponskog regiona ukolni se višak kože do iznad pupka.

Šta je abdominoplastika? 

Višak kože na abdomenu, strije, nakupine masnog tkiva, oslabljena trbušna stjenka i ispupčenost trbuha uobičajene su posljedice trudnoće i gubitka tjelesne mase. Abdominoplastika ili zatezanje trbuha predstavlja proces tokom kojega se uklanja višak kože i masnog tkiva i tokom kojega se zatežu mišići abdomena s ciljem poboljšanja konture abdomena. Trbuh se izravnava te se stvara vitkija silueta tijela. Abdominoplastika trajno uklanja strije koje se nalaze na području ispod razine pupka. Abdominoplastika se obično kombinira sa liposukcijom kako bi se uklonile masne naslage iz okolnih područja.

Ko je kandidat za abdominoplastiku?

Dobri kandidati za ovaj postupak su zdravi pojedinci u dobroj fizičkoj formi sa stabilnom tjelesnom masom. Tipični pacijenti su žene s viškom kože u području abdomena koja je nastala kao posljedica trudnoće, žene ili muškarci sa slabim abdominalnim mišićima i izbočenim trbuhom. Pacijenti koji putem vježbanja ne uspijevaju zategnuti kožu na trbušnoj stjenki i koji ne mogu postići gladak i ravan abdomen, također imaju koristi od ovoga postupka. Pacijenti koju su izgubili veliku tjelesnu masu kandidati su za posebnu vrstu vertikalne abdominoplastike ili za postupak podizanja donjeg dijela tijela.

Kakvi su ožiljci od različitih vrsta abdominoplastike?

Tijekom standardne abdominoplastike, uklanja se višak kože i masnog tkiva trbušne stijenke između područja prepona i pupka. Mišići abdomena se zatežu, a koža se zašije. Ožiljak se nalazi u području donjeg dijela abdomena, iznad razine stidnih dlaka i oko pupka.

minimalnom abdominoplastikom uklanja se manji višak kože ispod pupka, nakon čega ostaje maleni ožiljak iznad linije stidnih dlaka. Oko pupka ne ostaje ožiljak. Istovremeno je moguće ispraviti labavost ili herniju u području trbušne stjenke.

Sa cirkumferentnom abdominoplastikom, uklanja se višak kože i masnog tkiva s područja bokova i leđa tako da se ožiljak nalazi oko bokova prema području donjih leđa.

Kod vertikalne abdominoplastike, koja se naziva i fleur-de-lis abdominoplastika (zbog oblika ljiljana), standardnoj abdominoplastici dodaje se vertikalni rez kako bi se smanjio višak kože duž cijelog opsega abdomena. Dolazi do nastanka dodatnog vertikalnog ožiljka koji se širi prema gore u odnosu na horizontalni rez sve do područja iznad pupka.

Odgovarajuće planiranje omogućuje nam da dojim rubljem prikrijemo ožiljak koji se širi duž donjeg dijela abdomena te se ožiljak neće vidjeti čak ni ako nosite dvodijelni kupaći kostim.

tumy-txt1

Kakav je oporavak nakon abdominoplastike?

Oporavak uglavnom ovisi o složenosti samog postupka. Možete očekivati umjerene bolove koji se olakšavaju primjenom tableta protiv bolova. Nakon tjedan ili dva moći ćete obavljati lagane aktivnosti bez osjećaja neugode. Bavljenje sportom neće biti moguće barem pet tjedana, pogotovo u slučajevima kada su mišići abdomena zategnuti uz pomoć šavova. Nošenje steznika oko abdomena uglavnom pomaže smanjiti oticanje i poboljšava osjećaj ugode tijekom prvog mjeseca nakon oporavka.

24 sata iza operacije: pacijent povremeno treba ustajati iz kreveta, uz kratku šetnju, u savijenom položaju, da bi se potaknula cirkulacija. Izbjegavati naglo uspravljanje i naprezanje.

7 dana iza operacije: prva kontrola; i dalje izbjegavati napore, fizičke i seksualne aktivnosti.

2 sedmice poslije: 10-14 dana postoperacijski, vade se konci, a je pacijent sposoban i za postupni povratak svojim privatnim i profesionalnim aktivnostima. Otok će se smanjiti i hematom će nestati za nekoliko sedmica; za nekoliko mjeseci vidjet će se stvarni rezultati abdominoplastike. Neki dijelovi abdomena bit će umrtvljeni na osjet – zbog presjecanja kožnih grana živaca – i to će potrajati nekoliko mjeseci. U početku rez će biti crvene ili ružičaste boje; takva boja će se zadržati nekoliko mjeseci poslije hirurškog zahvata, ali će s vremenom izblijediti.

  • Objavljeno 12/10/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...