Tretmani blefaroplastike na Našoj maloj klinici

S godinama koža gubi svoju elastičnost i postojanost, posebno u području očnih kapaka, jer je tu koža najtanja. Kapci polahko mijenjaju svoj izgled. Na njima se javlja višak kože u obliku vrećica, nabora i masnih jastučića, što očima i cijelom licu daje umoran i star izgled. Višak kože i masno tkivo na očnim kapcima mogu se odstraniti samo operativnim zahvatom koji se naziva blefaroplastika ili korekcija očnih kapaka.

Blaferoplastika – operativni zahvat na očnim kapcima

Blefaroplastika je plastična operacija na kapcima očiju, a izvodi se uklanjanjanjem viška kože (i drugih struktura ako je potrebno) s naših vjeđa ( vjeđe – lat. Palpebrae, prekrivaju oko s prednje strane te ga na taj način štite). Može se izvoditi kako na gornjim, tako i na donjim vjeđama. Naše vjeđe zapravo su građene od nježne hrskavice koja im daje stabilnost i oblik te služi kao hvatište raznih mišića koji su važni za funkcioniranje vjeđe i zaštitu oka. Primjerice, mišići koji otvaraju ili zatvaraju oko. S obzirom na nježnost i krhkost vjeđa, na njima se nažalost znakovi starenja javljaju prvi. Koža gubi elasticitet postaje tanka i obješena te ponekad toliko visi da prekriva rub zjenice te može sužavati vidno polje i ometati normalan vid.

Efikasnost blaferoplastike

Blefaroplastika odstranjuje neželjene efekte starenja, korigira spuštene kapke, eliminira vrećice ispod očiju i rješava pretjerano izražene nabore. Zapravo, tretman korekcije očnih kapaka (blefaroplastika) jedan je od najčešćih zahvata pomlađivanja u estetskoj hirurgiji i spada u male i vrlo efikasne estetske zahvate. U rukama iskusnog tima estetskih hirurga Naše male klinike u Sarajevu zahvat se izvodi bez većeg rizika za pacijenta. Višak kože i masnog tkiva precizno se odstranjuju prema izmjerenom i ucrtanom obliku. Za vrijeme pregleda i konsultacija s liječnicima Centra za estetsku hirurgiju Naša mala klinika, uz uvid u vaše nalaze, dobit ćete sve tražene informacije i prijedlog najbolje metode korekcije kapaka.

Odlike pacijenata za tretmane blaferoplastike

Pacijenti koji se podvrgavaju korekciji očnih kapaka uglavnom su oni kod kojih su jasno uočljivi znakovi starenja i koji su nezadovoljni estetskim izgledom svojih očiju. Kandidati su mlađe i starije osobe koje nisu zadovoljne estetskim izgledom očiju. Tijekom života dolazi do neželjenih promjena u izgledu očnih kapaka. Smanjuje se tonus tkiva, stvara se višak kože, a lice poprima umoran i stariji izgled. Zahvatom blefaroplastike cijelo lice izgleda svježije i mlađe.

O operativnom zahvatu

Korekcija očnih kapaka najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji. Kratko nakon zahvata pacijent ostaje pod opservacijom liječnika u Našoj maloj klinici. U prvih 24 sata preporučuje se korištenje hladnih obloga i mirovanje u polusjedećem položaju. Vađenje šavova je nakon 7 dana, a povratak svakodnevnim aktivnostima nakon 10 do 14 dana. Što se tiče komplikacija, one su rijetke i očituju se u privremenoj suhoći očiju, asimetriji kapaka ili uočljivim ožiljcima. Liječnički tim Naše male klinike će vas upoznati sa svim komplikacijama i mjerama opreza za vrijeme konsultacija I pregleda u već unaprijed dogovorenom tretminu.

Naša mala klinika zajedno sa svojim hirurškim timom, već duži niz godina vrlo uspješno praktikuje ovaj hirurški zahvat te iz dugogodišnjeg iskustva može reći da se radi o vrlo učinkovitoj metodi oblikovanja očnih kapaka. Zahvaljujući svemu navedenom, u okviru Naše male klinike imamo izuzetno visok postotak zadovoljnih pacijenata nakon ovog zahvata. Možete nas pronaći na adresi Adila Grebe bb, Sarajevo ili klikom ovdje za više informacija.

  • Objavljeno 24/07/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...