Transplatacija kose u Našoj maloj klinici-900

Transplatacija kose u Našoj maloj klinici

Alopecija ili ćelavost je nedostatak kose i prema rasprostranjenosti može da zahvati manja ili veća područja kože. Najčešće se javlja kod muškaraca i smatra se sa svaki drugi muškarac preko 50 godina ima ovaj problem. Faktori koji pridonose ćelavosti su svakako genetski, a osim njih tu su i stres, anemija i hormonski poremećaji. Transplantacija kose postaje rješenje koje je efikasno i prihvatljivo kod slučajeva gubitka kose.

FUE SAFE (FOLLICULAR UNIT EXTRACTION) transplantacija kose je najsavremenija metoda koja se izvodi na najvećim svjetskim klinikama za estetsku hirurgiju. Ovom metodom se pojedinačni folikuli dlake uzimaju sa potiljka, gdje su dlake jače i pod djelovanjem drugih hormona, te presađuju na ranije određeno mjesto. Transplatacija ovakvih pojedinačnih folikula i dobija se prirodan rezultat.

Za postizanje optimalnih rezultata uz FUE SAFE transplataciju kose preporučujemo uraditi i PRP tretman.

Preoperativna priprema

  • Pacijentima preko 45 godina se preporučuje kardiološki pregled.
  • Prestati sa uzimanjem vitamina, antikoagulanata (Aspirin, Andol).
  • Tri sedmice prije zahvata početi sa korištenjem Minoxidila, prekinuti 2 dana prije zahvata.
  • Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

  • Anestezija: Svi zahvati transplantacije kose se rade u lokalnoj anesteziji uz analgeziju.
  • Trajanje: Trajanje zavisi od veličine regije i broja folikula koji se transplantiraju. Prosječno trajanje je 8h.

Prije transplantacije kose

Dvije sedmice prije transplantacije kose savjetujemo pacijentima da ne uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin) ni vitamin E. Alkohol treba izbjegavati barem pet dana prije zahvata, a kafu i čaj dva dana prije. Ako se konzumiraju neki drugi lijekovi, svakako o tome treba obavijestiti našeg liječnika koji će prema djelovanju lijeka odlučiti može li se terapija nastaviti ili je treba privremeno prekinuti. U slučaju da pacijent koristi Minoxidil, dvije sedmice prije zahvata svakako treba prekinuti primjenu. Na dan zahvata u Našoj maloj klinici obavljamo procjenu zdravstvenog stanja i potrebnu prijeoperacijsku pripremu.
transplantacija-kose-nmk

Nakon transplantacije kose

Nakon zahvata pacijent dobiva od nas detaljne pisane i verbalne upute kako treba dalje njegovati vlasište i istog dana može napustiti Našu malu kliniku i to bez povoja na vlasištu. Kosa iz transplantiranih folikularnih jedinica najčešće ispadne desetak dana nakon transplantacije, a nova počne ponovno rasti 15-16 sedmica nakon zahvata.

Naš centar je opremljen medicinskim aparatima i hirurškom opremom koja se danas koristi u svijetu, a za izvođenje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih zahvata primjenjujemo savremenu tehnologiju. U Našoj maloj klinici nudimo kvalitetan spektar operativnih zahvata tako da sve tretmane koje nudimo zapravo radimo po svjetskim standardima, jer briga o pacijentu je na prvom mjestu.

Za više informacija i konsultacije oko operativnog tretmana transplatacije kose koje nudi Naša mala klinika pozovite nas na tel: 033 222 212 ili putem e-mail adrese info@nasamalaklinika.net

  • Objavljeno 17/04/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...