Transplantacija kose

Alopecija ili ćelavost je nedostatak kose i prema rasprostranjenosti može da zahvati manja ili veća područja kože. Najčešće se javlja kod muškaraca i smatra se sa svaki drugi muškarac preko 50 godina ima ovaj problem. Faktori koji pridonose ćelavosti su svakako genetski, a osim njih tu su i stres, anemija i hormonski poremećaji.

FUE SAFE (FOLLICULAR UNIT EXTRACTION) transplantacija kose je najsavremenija metoda koja se izvodi na najvećim svjetskim klinikama za estetsku hirurgiju. Ovom metodom se pojedinačni folikuli dlake uzimaju sa potiljka, gdje su dlake jače i pod djelovanjem drugih hormona, te presađuju na ranije određeno mjesto. Presađivanjem ovakvih pojedinačnih folikula dobija se prirodan rezultat.

Za postizanje optimalnih rezultata uz FUE SAFE transplataciju kose preporučujemo uraditi i PRP tretman.

Preoperativna priprema

  • Pacijentima preko 45 godina se preporučuje kardiološki pregled.
  • Prestati sa uzimanjem vitamina, antikoagulanata (Aspirin, Andol).
  • Tri sedmice prije zahvata početi sa korištenjem Minoxidila, prekinuti 2 dana prije zahvata.
  • Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

  • Anestezija: Svi zahvati transplantacije kose se rade u lokalnoj anesteziji uz analgeziju.
  • Trajanje: Trajanje zavisi od veličine regije i broja folikula koji se transplantiraju. Prosječno trajanje je 8h.

Da biste obavili transplantaciju kose, ne morate brinuti o oporavku i procedurama, jer se sve završava unutar jednog dana. Svakodnevnim aktivnostima se možete vratiti dan nakon intervencije uz poštovanje preporuka doktora Naše male klinike. Transplantacija kose je izuzetno uspješna procedura koja daje potpuno prirodan rezultat. Ne ostavlja ožiljke na regiji, pa se kosa kasnije može šišati na kratko, a da se ne primijeti da je intervencija ikad rađena.

Postoperativni tok

Svaki pacijent nakon transplantacije kose treba da koristi steznik koji sprječava spuštanje otoka, preventivno lijek protiv bolova i set za njegu davajuće regije i transplantata. Ukoliko pacijent poštuje uputstva nakon transplantacije kose, ne postoji razlog za brigu oko uspješnosti same procedure. Gaza koja se nalazi na potiljačnoj regiji (zadnjem dijelu glave) skida se i više se ne vraća. Tom prilikom dobićete savjete kako samostalno da održavate donorsku regiju i transplantiranu kosu.

Mora se voditi računa da se fizički ne povrijedi tretirani dio u periodu oporavaka (11 dana), posebno povesti računa pri oblačenju ili skidanju garderobe preko glave. Nije dozvoljeno prekomjerno konzumiranje cigareta i boravak u zadimljenim prostorijama, upotreba bilo kojih vrsta droga i korištenje lijekova ili kozmetičkih preparata bez konsultacije sa doktorom. Također, nije preporučen boravak u saunama ili kupanje u moru ili bazenu, kao i direktno izlaganje suncu prvih mjesec, dva dana (ili koristiti zaštitu u vidu šešira, kape, kačketa, marame).

Komplikacije

Naš doktor će Vam preventivno prepisati antibiotike. Nekim pacijentima zbog iritacije kože u području glave može da se javi blago crvenilo, koje se povlači kroz nekoliko dana. Lokalni anestetik (vrlo rijetko) može da izazove blag otok na čelu, koji se zadržava dan – dva dana nakon intervencije.

Mogu se javiti blagi bolovi odmah nakon intervencije, pa se s toga pacijentu preventivno prepisuje analgetik. Moguće je i blago krvarenje na donorskoj regiji nakon zahvata, te se na taj dio stvalja gaza u prvih 24 sata. U prvih 14 dana nakon transplantacije kose može biti prisutan blag svrab, uzrokovan zarastanjem.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 01/12/2017
Higrom ganglion ili ganglionska cista je promjena u vidu otoka ili kuglice koja se pojavljuje na ili oko zglobova i tetiva na šaci ili stopalu. | PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 01/12/2017
Estetska korekcija nosa je jedan od najsloženijih operativnih zahvata. Operacija nosa je intervencija koja obuhvata mnoge segmente estetske i funkcionalne korekcije nosa. | PROČITAJ VIŠE...