hidratacija-900

Tokom zime trebamo njegovati kožu

Naša je koža osjetljiva i nježna tokom zimske sezone i svi moramo paziti na nju. Bez obzira na to je li vaša koža suha, masna ili negdje između, možete nešto učiniti kako biste je zaštitili. Evo nekoliko savjeta o njezi kože za ove vrlo hladne mjesece.

Probudite se jednog zimskog jutra i vani je hladno. Zbog toga vam je teško izaći iz svog toplog i ugodnog kreveta. Imate sjajnu ideju, lijep vruć tuš koji će vas ugrijati i razbuditi. Topli ste i sretni – sve se čini savršeno, ali oštećujete kožu! Topla voda neprijatelj je vaše suhe zimske kože. Vrući tuševi mogu upaliti kožu, uzrokujući crvenilo, svrbež, pa čak i ljuštenje. To može poremetiti prirodnu ravnotežu vlage i proteina u koži koja kožu održava zdravom. Vodite računa da temperatura vode nije prevruća kad se tuširate. Također, ako koristite sapun, pobrinite se da sadrži hidratantnu kremu jer neki sapuni mogu skinuti prirodnu masnoću sa kože.

Kožu trebamo stalno hidratizirati

Nakon tuširanja, ne zaboravite odmah hidratizirati! Ovo je toliko važno za vašu kožu. Pokušajte koristiti hidratantne kreme na bazi keramida koje popravljaju prirodnu barijeru kože. Što je gušća to bolja kada su u pitanju masti i kreme. Kreme su obično gušće od losiona. Ako zaboravite navlažiti se nakon tuširanja, rezultirat će suhom kožom i to je bolno tokom ovih hladnih zimskih dana. Nemojte samo hidratizirati nakon tuširanja, pobrinite se da to radite tokom dana i prije spavanja.

Briga o usnama također je izuzetno važna zimi. Usne su vam tanje od ostatka kože, pa ih je lakše oštetiti. Pokušajte ne lizati usne, ovo bi moglo biti primamljivo kad su suhe, ali lizanje usana na njih stavlja slinu i još ih više isušuje. Da biste ih zaštitili, upotrijebite balzam za usne na bazi masti. To će zaključati vlagu i pomoći u zacjeljivanju pukotina i cijepanja na koži.

Neki drugi savjeti za njegu kože zimi su:

  1. Hranite se zdravije i ostanite hidratizirani. Ovo je vrlo korisno za kožu, pogotovo ako je suha.
  2. Presvlačenje mokre odjeće. Nošenje mokre odjeće, obuće, čarapa i hlača može dodatno iritirati vašu kožu. Uklonite ih što je brže moguće ako postanu mokri po snijegu ili kiši.
  3. Korištenje nježnih bez mirisa proizvoda za njegu kože, ne samo za hidratantne kreme, već čak i dezodoranse. To smanjuje mogućnost iritacije kože
  4. Ne sušite pregrubo. Bolje je da se osušite mekanim ručnikom, a ne da se snažno trljate.

Nadamo se da su ovi savjeti bili korisni i pomoći vam da se brinete za svoju kožu ove zime. Ostanite topli i zaštitite kožu ove godine!

  • Objavljeno 11/01/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...