Sve više pacijenata zainteresovano za abdominoplastiku, odnosno zatezanje stomaka

Od labavosti nakon trudnoće do viška kilograma na stomaku, i žene i muškarci u širom svijeta odlučuju se na plastične operacije kako bi poboljšali izgled stomačnog dijela. Uprkos rastućoj popularnosti minimalno invazivnih tjelesnih postupaka usmjerenih na ovo područje, ne čini se da je došlo do odgovarajućeg smanjenja interesa pacijenata za abdominoplastiku (zatezanje stomaka) – u stvari, statistike pokazuju da je od 2010. godine broj operacija stomaka porastao za više nego duplo.

Abdominoplastika, odnosno zatezanje stomaka, je hirurški zahvat koji podrazumijeva odstranjivanje viška kože i masti sa srednjeg i donjeg dijela stomaka uz zatezanje mišića trbušnog zida. Ukoliko ne postoji potreba za zatezanjem mišića, a postoji potreba samo za manjim zatezanjem kože i odstranjenjem masti sa donjeg dijela stomaka, operativni zahvat koji radimo nazivamo MINIABDOMINOPLASTIKA. Podjednako je efikasna i kod žena i kod muškaraca koji imaju veće ili manje naslage masnog tkiva uz opuštenu kožu stomaka, a što se ne može popraviti dijetom i vježbama.

Tri glavne stvari o kojima biste trebali razgovarati sa svojim hirurgom tokom savjetovanja o vašem stomaku su:

  • Kvaliteta kože
  • Mišićna zategnutost ili jedinstvo prisutnost viška masnoća.

One mogu biti prilično različite kod pacijenata, ovisno o njihovoj genetici, dobi, prehrani i tjelovježbi i o tome da li je došlo do trudnoće i porođaja.

Sve više pacijenata zainteresovano za abdominoplastiku, odnosno zatezanje stomaka-txt1

Kod mlađih, zdravih pacijenata, istodobna operacija može biti moguća i umanjiti ukupno vrijeme oporavka. Redoslijed izvođenja postupaka – ili ako je odabran samo jedan postupak – ovisi o pacijentovim fizičkim osobinama i estetskim ciljevima koje želi postići.

Tri stvari koje biste trebali razmotriti

Ako ste potencijalni pacijent koji bi želio poboljšati izgled srednjeg dijela, morate imati na umu tri stvari. Prvo, morate osigurati da se konsultujete s plastičnim hirurgom koji je provjeren i ima veliko iskustvo u oba postupka s uspješnim rezultatima. Drugo, na temelju njihove procjene, morate biti otvoreni mogućnosti da vam hirurg može preporučiti drugačiji postupak djelovanja od onog koji možda imate na umu. Konačno, morate biti posvećeni pridržavanju svih postoperatinih uputa, uključujući održavanje dugoročne zdrave prehrane i režima vježbanja za održavanje rezultata.

Preoperativna priprema

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

Operativni zahvat

  • Anestezija: Operativni zahvat se izvodi u općoj endotrahealnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje operatvnog zahvata je 2 – 4 sata.

Sve više pacijenata zainteresovano za abdominoplastiku, odnosno zatezanje stomaka-txt2

Postoperativni tok

Nakon operacije pacijenti se zadrzavaju u Klinici jedan do dva dana. Ordiniraju se antibiotici i analgetici i po potrebi ostali medikamenti. Rano ustajanje iz kreveta je preporučljivo i praktikuje se već od prvog dana. Nakon 7 dana u mogućnosti ste za kraće šetnje. Drenovi se najčešće vade 1 – 2 dana nakon operacije. Konci koji se koriste sami se resorbuju i nije ih potrebno odstranjivati. Kako bi ožiljak bio što prihvatljiviji pozicionira se u području bikini zone, kako bi bio pokriven donjim rubljem. Ožiljak je potrebno tretirati kremama protiv ožiljaka. Najdalje nakon 15 – 20 dana možete se vratiti na posao, bez težih fizičkih napora, a puni oporavak očekuje se nakon 6-8 sedmica. Elastični pojas nosite mjesec dana nakon operacije.

  • Objavljeno 09/07/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...