Sve što trebate znati o strijama

Strije su vidljive linije, brazde na površini kože, obično drugačije boje od ostatka kože. Najčešće je riječ o crtama. tj. strijama, koje djeluju kao da je koža na tim mjestima zaglađena, pa često izgleda kao da se su sjajnije od ostatka kože. Riječ je, zapravo o oštećenju vezivnog tkiva kože, koje nastaje uslijed prebrzog rastezanja kože, primjerice kod nakupljanja viška kilograma, ili trudnoće, s tim da nakon mršavljenja, odnosno poroda, često ostaju vidljive.

Strije nastaju kad se vezivno tkivo ne može prilagoditi brzom rastezanju kože, te dolazi do njegovog oštećenja. Nastaju na mjestima koja su najčešće podložna rastezanju (stražnjica, ramena, nadlaktice, trbuh, grudi i bedra). Češće se javljaju kod ženske populacije, a zbog ubrzanog razvoja i rasta sve su češće i kod djece u pubertetu. Pretpostavlja se, tako, da između 60 i 70% devojčica i 40 do 50% dječaka već u pubertetu ima strije.

Strije se uglavnom javljaju na površini kože, iako se mogu javiti i kao potkožna promjena. U početku strije imaju crveno-ljubičastu boju i vodoravno se pojavljuju na koži, a s vremenom postaju bijele. Veličina i širina strija nije uvijek ista i može varirati, od malih promjena na koži, do onih koje mogu biti dugačke i do 20 centimetara.

Šta treba imati na umu kod njege kože sa strijama?

Kad se strije jednom pojave, nije ih moguće u potpunosti ukloniti, no, ako nisu prevelike, mogu se smanjiti tako da postanu manje primjetne, pa čak i neprimjetne. S liječenjem treba započeti što prije, jer kad strije „pobijele“ uslijed gubitka pigmenta u koži, teško se mogu dovesti na neprimjetnu razinu.

Protiv strija pomaže samo sinergija više metoda

Svi tretmani za strije obavezno se rade uz sinergiju nekoliko metoda, jer jedino snažnim djelovanjem na tkivo na različitim dubinama možemo potaknuti stvaranje novog kolagena i nove kože, koja onda vidljivo smanjuje strije. Liječenje strija treba započeti mikrodermoabrazijom, tako da se svaka strija dobro pobrusi i ‘ošteti’ do kapilarnog crvenila. Potom u istom tretmanu slijedi mikro needling, u kombinaciji s kiselinama ili mezoterapijom, koje će potaknuti dodatnu nivelaciju strija. Uz sinergiju spomenutih tretmana, iskustvo pokazuje da je nakon dva tjedna oporavka tkiva dobro kombinirati terapiju radiofrekvencijom, koja će potaknuti dodatnu obnovu kolagena te zatezanje kože.

  • Objavljeno 07/10/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...