Sve što trebate znati o operativnom zahvatu otoplastike

Operativni zahvat na ušima – otoplastika

Operacija uha, poznata i kao otoplastika, može poboljšati oblik, položaj ili proporciju uha. Oštećenje strukture uha koje je prisutno pri rođenju ili koje se očituje razvojem može se ispraviti otoplastikom. Ovim postupkom se mogu tretirati i deformacije uha uzrokovane ozljedama. Otoplastika stvara prirodniji oblik istovremeno dovodeći ravnotežu i proporciju ušiju i lica. Ispravljanje čak i manjih deformiteta može imati velike koristi za izgled i samopoštovanja. Ako vam izbočene ili oštećene uši smetaju, vama ili vašem djetetu, razmislite o plastičnoj operaciji u Našoj maloj klinici.

Mnogi pojedinci, počevši od djetinjstva, nisu zadovoljni veličinom ili oblikom ušiju. Ili, nekima, uši strše više nego što bi trebale, nisu asimetrične ili su preniske. Djeca mogu biti predmet zadirkivanja u školi; a odrasli bi mogli ići u krajnost da sakriju svoje nesavršene uši dlakom ili noseći šešire. Srećom, otoplastika lako je dostupna za estetsku promjenu ušiju. Postupak smije izvesti samo iskusni plastični hirurg, i može dramatično utjecati na izgled, samopouzdanje i opću kvalitetu osobe. Ova korektivna operacija izuzetno je popularna podjednako među odraslima i djecom. Ako vas zanima plastična operacija uha, važno je da ste dobro informisani o svim bitnim detaljima prije nego što krenete naprijed. Pozivamo vas da nastavite sa čitanjem da se upoznate sa tretmanom, tako da možete utvrditi da li je pogodan za vas.

Šta operativni zahvat ušiju može liječiti?

  • Prevelike uši – stanje zvano makrotija
  • Izrasle uši koje se pojavljuju na jednoj ili obje strane u različitom stepenu – nisu povezane sa gubitkom sluha
  • Nezadovoljstvo odraslih prethodnom operacijom uha

Kod djece se postupak može obaviti nakon što imaju 5 ili 6 godina, kada je rast uha gotovo završen. Ako su uši veoma iskrivljene (začepljene uši), dijete bi trebalo rano da operiše kako bi se izbjeglo moguće emocionalno iskrivljeno stanje.

Par sedmica prije operacije

U par sedmica prije operacije ušiju, roditelji ili staratelji sa djecom koja su podvrgnuta otoplastiji trebalo bi da razgovaraju o djetetovim osećajima. Trebali bi imati istinsku komunikaciju sa svojim djetetom u vezi sa svim detaljima postupka i oporavka, te razumnim očekivanjima za rezultate.

Dan prije operacije

Pacijentima koji primaju opću anesteziju za postupak otoplastike neće biti dozvoljeno jesti ili piti poslije ponoći u noći prije ili na operaciju. Posljednji obrok noć prije operacije trebao bi biti jako lagan. Pripreme bi trebale biti okončane na način da se obavijesti o produženom period oporavka
(u pitanju su rad ili škola) i dogovori o tome da neko vozi pacijenta kući. Pacijent bi trebao biti pod nadzorom druge osobe najmanje prvu noć, osim ako naši ljekari ne budu zahtijevali ostanak u našim prostorijama tokom noći.

Na dan operacije

Prije dolaska u našu ustanovu, pacijenti za otoplastiku trebali bi planirati nositi udobnu, labavu odjeću. Restriktivne ogrlice ili majice koje pacijenti moraju navući preko glave ne smiju nositi. Važno je, posebno djeci, da se nakon operacije ništa ne savije ili povuče preko ušiju. Odraslim pacijentima također se toplo preporučuje da se ujutro nakon operacije temeljito istuširaju i šamponiraju kosu. Žene bi trebale uplesti ili podignuti kosu, a muškarci bi trebali uraditi frizuru ili šišanje u nekom trenutku prije postupka.

Prije nego što operacija započne, hirurg će primijeniti ili opću anesteziju (obično u slučajevima ušiju djece) ili lokalni anestetik sedativom za odrasle pacijente. Sama operacija otoplastike trebala bi trajati dva sata ili manje, ovisno o opsegu postupka. Neki liječnici traže da djeca ostanu preko noći u poliklinici, a odrasli mogu zahtijevati i noćenje u bolnici ako je njihov postupak složeniji od tradicionalne otoplastike. Međutim, većina odraslih osoba bi trebala planirati nekoga sa sobom da ih odveze kući i brine se o njima one noći nakon operacije.

Naša mala klinika zajedno sa svojim hirurškim timom, već duži niz godina vrlo uspješno praktikuje ovaj hirurški zahvat te iz dugogodišnjeg iskustva može reći da se radi o vrlo učinkovitoj metodi oblikovanja ušiju i ušne školjke. Zahvaljujući svemu navedenom, u okviru Naše male klinike imamo izuzetno visok postotak zadovoljnih pacijenata nakon ovog zahvata. Možete nas pronaći na adresi Adila Grebe bb, Sarajevo ili klikom ovdje za više informacija.

  • Objavljeno 01/10/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...