kolagen-naslovnica-900

Sve što trebate znati o kolagenu

Kada je riječ o ljepoti i starenju, često ćete čuti o kolagenu. Kolagen je protein koji egzistira u našem tijelu. Međutim, on s godinama nestaje. Dobra vijest je ta da postoji način da ga nadoknadite.

Kolagen je glavna komponenta vezivnog tkiva koje čini kožu (čak 90 posto), mišiće, ligamente, tetive, krvne sudove, rožnjače i zube. On igra važnu ulogu u održavanju vaših kostiju jakim, pomaže u zgrušavanju krvi i strukturira vašu kožu.

Postoji 16 različitih vrsta kolagena, ali većina njih je tip I, II ili III. Svaki od njih ima različitu svrhu. Tip I gradi kožu, kosti, ligamente i tetive. Tip II pomaže u stvaranju hrskavice, odnosno fleksibilnog tipa tkiva koje se nalazi između kostiju, u ušima i nosu. Tip III jedan je od faktora koji učestvuje u stvaranju mišića i krvnih sudova.

Bez kolagena koža se počinje opuštati i na njoj se pojavljuje sve više bora. Dolazi do gubitka elastičnosti i smanjenja debljine epiderme, što znači da se na koži vrlo lako mogu stvoriti rane.

Načini oštećenja naše kože

Osim uobičajenog procesa starenja, kožu oštećujemo i prakticiranjem loših životnih navika kao što su prevelika izloženost uljtraljubičastom svjetlu (naročito ukoliko idete u solarij), konzumiranje duhana i prekomjeran unos šećera. Ne postoji tačno određeni period kada biste trebali početi razmišljati o nadoknađivanju izgubljenog kolagena, ali bolje je da s tim počnete što prije.

Proizvodnja kolagena u koži se u tridesetim godinama usporava za 1-2 posto godišnje. Savjetuje se da jedete namirnice koje sadrže aminokiseline. One su bogate proteinima, a neke od njih namirnica su: piletina, govedina, jaja, riba i mliječni proizvodi. Također se preporučuje da jedete hranu bogatu vitaminima i mineralima koji potiču proizvodnju kolagena i pojačavaju utjecaj aminokiselina. Ovdje spada:

Vitamin C

On je antioksidans koji pomaže tijelu da kvalitetno obnovi tkivo. Pomaže u fazi proizvodnje kolagena jer štiti od štetnih utjecaja koji razgrađuju ćelije kolagena.

Vitamin C je, ipak, nužan za stvaranje kolagena i očuvanje kolagenskog matriksa te osigurava vitalnu zaštitu kože neutralizacijom slobodnih radikala, a on će najbolji učinak postići upravo u kombinaciji s vitaminom E i Cinkom – antioksidansima koji štite kožu od štetnih slobodnih radikala.  Vitamin C se nalazi u voću i povrću (jagodama, narandžama, grejpfrutu, limunu, brokulama, paprikama, špinatu itd.).

kolagen-txt1-900

Cink

Pomenuti mineral proizvodi proteine, učestvuje u sintezi DNK i održava kožu zdravom, doprinosi održavanju normalne kose, kože i noktiju. Cink se nalazi u sjemenkama i orašastim plodovima.

Bakar

Potreban nam je zato što jača kosti i krvne žile. Bakar u tragovima je potreban za stvaranje kolagenskih fibrila. Nalazi se u ostrigama, orašastim plodovima, zelenom povrću i tamnoj čokoladi.

Koristite kvalitetne kreme

Kreme imaju sposobnost smanjiti vidljive znakove gubitka kolagena na koži kao što su bore i tonus.

  • Objavljeno 21/06/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...