naslovnica-nmk-900

Sve što trebate znati o herniji ili kili

Hernija, kila ili bruh odnosi se na utisnuće tkiva (najčešće crijeva, trbušne maramice ili masti) iz normalnog položaja. Ovo je oboljenje u stvari vrlo često do kojega nerijetko dolazi zbog oslabljenih mišića oko mjesta gdje se javlja hernija, pri naglim i nekontroliranim naporima ili tokom dizanja tereta.

Simptomi kile

Najčešći simptom kile je izbočina ili kvrga na zahvaćenom području. Na primjer, u slučaju ingvinalne kile, možete primijetiti kvržicu s obje strane stidne kosti na mjestu gdje se spajaju prepone i bedro. Možda ćete otkriti da kvržica nestane kad ležite. Vjerojatnije je da ćete herniju osjetiti dodirom kada stojite, saginjete se ili kašljate. Također mogu biti prisutni nelagoda ili bol u području oko kvržice. Neke vrste kila, poput hijatalnih kila, mogu imati specifičnije simptome. To može uključivati ​​stvari poput žgaravice, problema s gutanjem i bolova u prsima. U mnogim slučajevima kila nema simptoma. Možda nećete znati da imate kilu ako se ona tijekom rutinskog fizičkog ili liječničkog pregleda ne pojavi zbog nepovezanog problema.

bruh-kila-txt

Oporavak kila

Važno je prepoznati znakove kile i posjetiti svog liječnika ako sumnjate da je imate. Neliječena kila neće nestati sama od sebe. Vaš liječnik može procijeniti vašu kilu i odrediti kako je najbolje liječiti. Kile mogu uzrokovati komplikacije koje su opasne po život. Važno je da potražite hitnu pomoć ako imate simptome poput mučnine ili povraćanja, vrućice ili iznenadne boli. Rano medicinsko zbrinjavanje i promjene načina života mogu umanjiti simptome. Međutim, operacija je jedini način za učinkovito liječenje kila. Dostupne su različite vrste operacija za popravak kila, a vaš hirurg može savjetovati koja je od njih primjerena vašem stanju. Prognoza za operaciju kila je uglavnom vrlo dobra, ali može ovisiti o prirodi kile, vašim simptomima i vašem cjelokupnom zdravlju. U nekim se slučajevima kila može ponoviti nakon popravka.

Hernia (kila ili bruh) nastaje kada se trbušni organi (najčešće crijevo) probiju kroz prednju trbušnu stijenku, te se ispupčuju ispod kože trbuha. Javlja se zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura ili se razvija tokom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mjestu ranijeg operativnog zahvata. Preponsku kilu češće dobivaju muškarci nego žene, dok je femoralna kila obično češća kod žena. Pupčana kila je često vidljiva već nakon rođenja. One koje su od početka velike i koje se ne zatvore do druge godine života, treba operisati u dobi između dvije i četiri godine.

Ova kila (bruh) se može razviti i kod odraslih zbog slabosti u ovom dijelu prednjeg trbušnog zida ili kod žena nakon poroda. Trenutno nije poznata niti jedna metoda koja bi dovela do smanjenje ili izlječenja hernije osim operacije. Operacijsko liječenje hernija naziva se hernioplastika, a postupak se može izvesti u općoj, regionalnoj ili lokalnoj anesteziji.

  • Objavljeno 01/12/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...