stres-koza-kosa-naslovnica-900

Stres loše utječe na kožu i kosu

Stres loše utječe na kožu pogoršavajući kožne poremećaje, poput ekcema i psorijaze, a može izazvati i razgradnju kolagena. Također je povezan s borama i sporim zacjeljivanjem rana.

Oštećena koža

Rješenje: Tijelo koristi vitamin C za stvaranje kolagena i pomoć u zarastanju rana. Konzumirajte ove namirnice zato što su bogate ovim vitaminom: kivi, narandže, crvene paprike i limun.

“Limun sadrži vitamin C, a snaga je u kori”, rekla je nutricionistkinja Carley Simandl. Preporučuje da u sljedeći smoothie koji budete pravili umiješate organski limun kako biste napravili tonik za kožu. Koristite antioksidantna ulja za njegu kože, poput šipka. Možete razrijediti i jednu kap eteričnog ulja smilja. Imajte na umu da se ulja uvijek trebaju razblažiti.

Istanjena kosa

Poznato je da kortizol utječe na folikule dlake, a pretjerano opadanje kose može biti povezano s poremećajima štitnjače.

Rješenje: Štitnjaču hrane cink i jod, što je neophodno za zdrav rast kose i smanjenje stresa. Morski plodovi i sjemenke bundeve sadrže puno cinka. Alge imaju puno joda te biste ih trebali konzumirati kad god imate priliku.

Savjeti za zdravlje kože i kose

Prehrana bogata antioksidansima, također može pridonijeti zaštiti kože od stresom izazvanih slobodnih radikala. Zato, na jelovnik uvrstite što više namirnica bogatih vitaminom C koji neutralizira djelovanje slobodnih radikala te tako sprječava oštećenja na koži i ‘uništavanje’ kolagena i elastina, regenerira oštećenu kožu i obnavlja kolagen. Povećajte i unos magnezija, cinka i B vitamina. A od biljnih suplemenata, organizmu mogu pomoći tzv. adaptogene namirnice, primjerice rhodiola, ginseng, ginko biloba ili ashwagandha, koje poništavaju negativne učinke stresa.

Relativno nova grana dermatologije, psihodermatologija, bavi se utjecajem emocija na naš najveći organ. Smatra se da se do 30 posto problema s kožom može povezati sa psihološkim stresom. Kako bismo se od njega zaštitili, potrebno je naučiti prepoznati znakove i simptome stresa, te potom poduzeti korake da smanjimo njegove štetne učinke.

Masaža, duboko, svjesno disanje, meditacija, joga i druge umirujuće metode mogu ublažiti negativne učinke stresa i pomoći da se lakše nosimo s emocijama.

  • Objavljeno 10/10/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...