Šta to podrazumijeva operativni zahvat ušiju? Mostar, BiH

 

Zanima Vas gdje možete uraditi operativni zahvat korekcije ušiju u Mostaru? Za Vas specijalno, Naša mala klinika u Sarajevu nudi preglede na svjetskom nivou, ako dolazite iz drugog grada pregled je besplatan. Mi znamo šta predstavlja otoplastika i nastojimo da u svakom mogućem smislu opravdamo našu reputaciju i učinimo naše pacijente zadovoljnim.

Šta je otoplastika ?

Otoplastika je estetska operacija kojom se oblikuju uši. Korekcija ušiju (otopastika) jedna je od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji na području Bosne i Hercegovine. U predjelu ušne školjke i ušne resice moguće su razne deformacije. Među najčešćim deformacijama koje se koriguju estetskom kirurgijom je deformacija odstojećih ušiju. Odmaknute ili odstojeće uši mogu uzrokovati komplekse od ranog djetinjstva pa su pacijenti vrlo često djeca predškolske dobi i omladina.

Problemi koji su indikacija za otoplastiku

Često se mogu razlikovati veličine ušnih školjki kao i stepen „klempavosti“. Ponekad jedno uho ima veliko odstupanje, a drugo manje, ili ga uopšte nema. Klempavost ušiju (med. otapostaza) predstavlja najčešći oblik nepravilnosti i vidljiv je gotovo od rođenja. Klempave uši ne prave funkcionalne smetnje, ali predstavljaju estetski problem koji je često uzrok psihičkih problema. Djeca koja imaju ”klempave uši” često pate zbog izloženosti ruganju i podsmjehu vršnjaka, povlače se u sebe i stvaraju iskrivljenu sliku o svom fizičkom izgledu. Usljed toga, nastaju problemi sa samopouzdanjem i pravilnim formiranjem ličnosti.

Da bi se ovi problemi izbjegli, poželjno je da se zahvat korekcije ušiju napravi najkasnije prije puberteta, a zahvatu se može pristupiti već u uzrastu od 5-6 godina, naravno ako djetetu ovaj deformitet smeta pri normalnom razvoju ličnosti. Jako je važno da se o potrebi korekcije saglasi i dijete, i da to nije samo zahtjev roditelja.

Operativni zahvat

Operacija ušiju se izvodi i kod odraslih ljudi koji se žele riješiti ovog estetskog nedostatka. Zahvat je za pacijenta bezbolan.
Odluci o operaciji prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom se pacijentu odnosno roditeljima objašnjava priroda problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Operacija ušiju se idealno obavlja prije polaska djeteta u školu, a može se obaviti i kasnije. Otoplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji kod odraslih ili u općoj anesteziji kod djece, što uslovljava pregled kod anesteziologa i laboratorijske pretrage.

Promjenom Vašeg izgleda, korektivna hirurgija može Vam pomoći da promijenite Vaš stav prema sebi, a u tome Vam može pomoći naša ustanova i doktori Naše male klinike Sarajevo.

Ostale informacije o operativnom zahvatu otoplastike možete pročitati u sljedećim tekstovima koji opširnije govore o samom zahvatu i proceduri.

  • Objavljeno 01/01/2014
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...