korekcija-nosa-naslovnica-900

Šta nakon operativnog zahvata rinoplastike?

Jedan od najzahtjevnijih zahvata u plastičnoj Hirurgiji vrata i glave je operacija nosa. Za nju se koriste različite metode koje se različito koriste ovisno o željama pacijenta te o zdravstvenim tegobama kroz koje prolazi. Nakon operativnog zahvata rinoplastike procedura oporavka je složena. Cilj rinoplastike je estetska pravilnost ali i dobra funkcionalnost nosa uz normalno disanje.

Premda se većina operacija nosa izvodi iz zdravstvenih razloga, moguće je tražiti izmjenu zbog estetskih razloga. Zanimljivo je da se nos, za razliku od prije, sada gleda u omjeru s ostalim dijelovima lica, a ne kao samostalan organ na licu.

Tok operacija – iskustvo kako i šta uraditi?

Kroz ove operacije mogu se oblikovati hrskavične i koštane strukture nosa, dok se ne preporučuje izvoditi radikalne promjene kako se ne bi oslabio potporanj nosa. Kandidat za operaciju nosa može biti bilo ko, ali treba uzeti u obzir da velik učinak imaju čvrstoća i debljina kože kao i pokrov od mekog tkiva.

Šta nakon operativnog zahvata?

Modrice
Modrice će varirati poput oteklina od osobe do osobe. Većina modrica i promjena boje trebala bi nestati tokom prve dvije sdmice. Make up se, uz dopuštenje dr. može nanositi deset dana do dvije sedmice nakon operacije.

Utrnulost
Nakon operacije će vam se utrnuti nos. To je normalno i nestat će tokom sljedećih sedmica do mjeseci. Mogu se pojaviti neobični osjećaji, igle i igle, a povremeno i blaga nelagoda jer se ti živci vremenom regeneriraju.

Krvarenje
Ako ipak dođe do krvarenja, lezite s podignutom glavom. Pokušajte se opustiti. Možete uzeti tabletu protiv bolova. Stavite hladne obloge na oči baš kao i nakon operacije. Možete primijeniti lagani pritisak sa strane svakog nosa. Pričekajte 15 minuta. Ako krvarenje u ovom trenutku potraje, kontaktirajte ljekare.

smanjivanje-nosa-txt

Depresija
Nije rijetkost da pacijenti nakon estetskih operacija prolaze kroz razdoblje blage depresije. To se obično događa drugu sedmicu nakon operacije, dok neki otekline i modrice još uvijek traju, a ipak je pacijent nestrpljiv vidjeti konačni rezultat. Shvatite da je ovo privremeno stanje i stvari će se popraviti. Usredotočite se na marljivo praćenje njege rana, kao i na druge aktivnosti koje će vam pomoći preusmjeriti vaš um.

Naočale za oči
Naočale se mogu nositi s udlagom. Nakon što se udlaga ukloni, treba ih objesiti s čela ili podupirati na obrazu u razdoblju od šest sedmica. Pritisak na nos može promijeniti svoj konačni oblik.

Ograničenja
Bez napornih vježbi najmanje dvije sedmice.
Bez dizanja teških tereta tri sedmice.
Bez odjeće koja se navlači .
Izbjegavajte tvrdo žvakanje hrane.
Izbjegavajte zijevanje ili široko otvaranje usta.
Izbjegavajte puhanje nosa ili njuškanje kroz nos dvije sedmice.
Koristite dječju četkicu za zube na gornjim zubima.
Ako kišete, kihajte s otvorenim ustima.
Bez vožnje jedan dan.
Šest sedmica nema kontaktnih sportova.

Konačno
Vrijeme ozdravljenja za operaciju nosa često je manje od očekivanog, a rezultati su vrijedni čekanja. Iako bi oteklina trebala potpuno nestati nakon četiri do šest sedmica, vaše će se zacjeljivanje nastaviti cijelu prvu godinu.

  • Objavljeno 27/09/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...