Šta je to zapravo estetska hirurgija ?

Estetska  hirurgija bavi se korekcijom estetskih nedostataka i uljepšavanjem ljudskog tijela. Moderna medicina je dogurala do tačke gdje se svaki dio tijela može korigovati u slučaju nezadovoljstva, a estetska hirurgija kao grana plastične hirurgije priskače u pomoć korekcijom nedostataka.

Ovakva vrsta plastične hirurgije, podrazumijeva procedure koje se izvode na normalnim dijelovima tijela što za jedini cilj ima poboljšati izgled pacijenta i/ili ukloniti znakove starenja.

U 2014. godini izvedeno je skoro 16 miliona ovakvih zahvata u SAD-u i taj broj je skoro za duplo veći nego na početku ovog vijeka, a trend hirurških zahvata je u porastu i u našoj zemlji. Estetska hirurgija Bosne i Hercegovine svakim danom se usavršava, a jedna od vodećih klinika u toj promjeni je i Naša mala klinika u Sarajevu.

 

Renomirani specijalisti estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije Naše male klinike svojim znanjem i profesionalnim savjetima pomoći će Vam da riješite svaki estetski ili zdravstveni problem.

U Našoj maloj klinici postoji više procedura (hirurških i nehirurških) kojima se može povratiti tonus i sjaj u predjelu očiju, obraza, jagodica, brade i time se licu vraća izraz koje je imalo u mladosti.

Naša mala klinika je postala poznata po svojim stručnim tretmanima urađenim na vrhunskom i profesionalnom nivou, neki od tih zahvata su sljedeći:

  • Korekcija kapaka
  • Korekcija nosa
  • Korekcija ušiju
  • Facelifting
  • Korekcija brade
  • Dermoabrazija
  • Transplantacija kose

 

 

 

KOREKCIJA OČNIH KAPAKA

Estetska korekcija očnih kapaka redstavlja najčešću estetsku operaciju na licu. Starenjem dolazi do promjena na koži, mišićima, masnom tkivu i ligamentima što se najviše može primijetiti na koži lica kao najeksponiranijem dijelu tijela. Višak kože u obliku vrećica koje dodatno pogoršava višak masnog tkiva daje licu star i umoran izgled. Blefaroplastika predstavlja operativnu metodu hirurškog odstranjenja viška kože kapaka sa ili bez redukcije orbitalnog masnog tkiva zbog kako funkcionalnih tako i zbog esteskih razloga.

KOREKCIJA NOSA

Korekcija nosa jedan je od popularnijih estetskih zahvata u svijetu, baš kao i kod nas u Bosni i Hercegovini. Međutim, prije nego se odlučite upravo za ovaj estetski zahvat, i to u Bosni i Hercegovini, prvo trebate saznati nekoliko ključnih činjenica o ovom zahvatu.

Estetska korekcija nosa je jedan od najsloženijih operativnih zahvata. Ovo je intervencija koja obuhvata smanjenje izraženog grebena nosa, promjenu veličine nosa, oblika vrha nosa, širine nozdrva, ugla između nosa i gornje usne kao i ispravljanje krivina nosa. Osim estetskog, korekcija može imati i funkcionalni karakter kada se koriguju smetnje u disanju najčešće uzrokovane iskrivljenom nosnom pregradom. Ona također, obuhvata i urođene deformitete kao i one koji su posljedica povreda.

Korekciju nosa ne predlažemo prije 18. godine kada strukture lica završavaju svoj rast.

Potrebno je naglasiti da su ulazni parametri, kao veličina i oblik nosa limitirajući, jer prevelike promjene mogu dovesti do lošeg estetskog, a na kraju i funkcionalnog rezultata.

Estetski zahvat moguće je obaviti u našem Centru za estetsku i plastičnu hirurgiju uz ljubazno, stručno i iskusno medicinsko osoblje.

KOREKCIJA UŠIJU

Korekcija ušiju jedan je od najpopularnijih estetskih zahvata u svijetu, baš kao i kod nas u Bosni i Hercegovini. Međutim, prije nego se odlučite upravo za ovaj estetski zahvat, i to u Bosni i Hercegovini, prvo trebate saznati nekoliko činjenica o ovom zahvatu.

Danas postoji nekoliko različitih metoda korekcije, a o tome koji metod trebate i trebate li uopće uraditi zahvat, saznat ćete kroz razgovor sa hirurzima u Centru za estetsku i plastičnu hirurgiju “Naša mala klinika”. Nakon odabira hirurga za razgovor, potrebno je odabrati stručnog i iskusnog hirurga kod kojeg planirate obaviti zahvat. Hirurg je tu da Vas savjetuje o korekciji ušiju, metodu zahvata koji je najbolji za Vas i da Vam na kraju objasni cjelokupan postupak estetskog zahvata korekcije ušiju.

Korekcija ušiju je hirurška intervencija kojom se koriguje položaj i oblik ušnih školjki koje su suviše istaknute i odvojene od glave (klempave uši). Ova korekcija obuhvata i različite deformitete ušnih školjki koji su urođeni ili su posljedica povreda i infekcija. U slučajevima djelimično ili potpuno nerazvijenih ušnih školjki moguća je njihova rekonstrukcija.

FACELIFTING

Sa godinama dolazi do promjena na licu i vratu koje predstavljaju normalan proces starenja. Mnogi autori smatraju da uslijed mnogih faktora (genskih, dejstva sunčeve svjetlosti i sl.) dolazi do opuštanja kože na koju dejstvuju sile gravitacije. Na ovom podatku su zasnovane mnoge hirurške tehnike koje su bile zasnovane samo na suspenziji lica, a iz toga je proizišao i sam naziv “ Facelifting ” što znači podizanje lica – podmlađivanje lica.

Liftingom lica se mogu ponovo uspostaviti prijatne konture na licu i vratu, a koje pacijentu mogu pomoći da izgleda i da se osjeća mlađim mnogo više nego što ima godina. Može se kombinovati korekcijom kapaka, dermoabrazijom ili liposukcijom da bi se dobio što bolji estetski rezultat.

KOREKCIJA BRADE

Podbradak nastaje kao posljedica opuštanja mišića na vratu i nakupljanja masnog tkiva. Njegov nastanak povezuje se s naslijeđem i posljedica je starenja. Često je vezan uz prekomjernu debljinu, ali se nađe i kod osoba koje nisu sklone debljanju.

Kod mladih osoba kod kojih se na tom području akumulira masno tkivo, a dijetom se ne postiže učinak, najbolji je izbor liposukcija.

Kod starijih osoba, najčešće se osim nakupljanja masnog tkiva javlja i problem opuštenih struktura, pa vrat „visi“ te je neophodno učiniti i dodatnu korekciju zatezanja. Operacija podbratka je moguća u lokalnoj ili općoj anesteziji, što zavisi od opsežnosti zahvata.

DERMOABRAZIJA

Dermoabrazija je operativni zahvat koji podrazumijeva izjednačavanje neravnih površina kože kontroliranim odstranjivanjem površnih slojeva. Najčešće se primjenjuje za poboljšanje izgleda kože lica. Na licu se mogu tretirati neravni ožiljci od akni, povreda ili operacija. Također se koristi i za ublažavanje izraženih bora na pojedinim dijelovima lica.

TRANSPLANTACIJA KOSE

Alopecija ili ćelavost je nedostatak kose i prema rasprostranjenosti može da zahvati manja ili veća područja kože. Najčešće se javlja kod muškaraca i smatra se sa svaki drugi muškarac preko 50 godina ima ovaj problem. Faktori koji pridonose ćelavosti su svakako genetski, a osim njih tu su i stres, anemija i hormonski poremećaji.

FUE SAFE (FOLLICULAR UNIT EXTRACTION) transplantacija kose je najsavremenija metoda koja se izvodi na najvećim svjetskim klinikama za estetsku hirurgiju. Ovom metodom se pojedinačni folikuli dlake uzimaju sa potiljka, gdje su dlake jače i pod djelovanjem drugih hormona, te presađuju na ranije određeno mjesto. Presađivanjem ovakvih pojedinačnih folikula dobija se prirodan rezultat.

Za postizanje optimalnih rezultata uz FUE SAFE transplataciju kose preporučujemo uraditi i PRP tretman.

  • Objavljeno 21/04/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...