transplantacija-naslovnica900

Spriječite gubitak kose uz presađivanje ili transplantaciju kose

Opadanje kose je čest estetski problem savremenog čovjeka, sa kojim se, prije ili kasnije, susretne gotovo svako. Naša mala klinika preporučuje transplantaciju kose kako bi se nadoknadili gubici. Faktori koji utječu na ovaj proces su brojni i značajno se razlikuju kod muške i ženske populacije. Neki od njih su: genetske predispozicije, hormonalni poremećaji, prekomjerno pušenje, lijekovi, emocionalni stresovi i infekcije. I pored velikog broja faktora koji pojedinačno ili udruženo dovode do gubitka kose posebno se izdvaja genetska komponenta koja izazviva takozvanu androgenetsku alopeciju (nasljednu alopeciju). Ova vrsta alopecije čini preko 90 % s vih uzroka opadanja kose.

Postupak je jednostavan i siguran, a donosi kvalitetne i dugotrajne rezultate kojim su pacijenti iznimno zadovoljni, uz uspješnost transplantiranih folikula dlake i do čak 98 %. Uz kosu, moguće je transplantirati i obrve i bradu.

FUE (follicular unit extraction) 

Minimalno invazivna metoda presađivanja kose kod koje se vrlo tankim iglama vade folikuli kose iz donorske regije (mjesta gdje postoji zdrava i bujna kosa), a zatim pojedinačno presađuju na mjesta gdje je potrebno transplantirati kosu. Najčešće se folikuli uzimaju na poziciji iza uha i na zatiljku. Pacijent može odmah nakon zahvata ići kući, a nakon tjedan dana tragovi tretmana uopće neće biti vidljivi.

Starije metode transplantacije radile su se skidanjem cijelih traka kože s folikulima, pa su i ožiljci u obliku debelih traka bili vidljivi, a prikrivanje ožiljaka uvjetovalo je nošenje duže kose. FUE transplantacija radi se uzimanjem pojedinačnih folikula, zato su jedini tragovi operacije nevidljive ili jedva vidljive mikrotočkice.

Za razliku od starijih metoda, ova tehnika osigurava potpuno prirodan izgled kose – nema razlike između prirodne i transplantirane kose, uočljive kod starijih metoda.

transplantacija-kose-txt

Ko su kandidati za presađivanje kose ?

FUE metoda koristi se i kod žena i muškaraca, kod različitih oblika i nivoa gubitka kose. Najčešće stanje koje se sanira ovom metodom je androgenetska alopecia (AGA) za tretman muškog tipa ćelavosti, ali se uspješno koristi i kod žena. Ova metoda primjenjuje se i kao pomoć osobama koje su kosu izgubile uslijed povreda skalpa, opeklina i slično.

Ipak, neka stanja nije preporučljivo tretirati FUE metodom. Prije svega to je slučaj s gubitkom kose na području cijelog skalpa kod žena, zatim kod osoba koje nemaju dovoljno donorskih mjesta na skalpu ili kod pacijenata s keloidnim ožiljcima zadobivenim nakon povreda ili operacija. I na kraju, kod gubitka kose uslijed lijekova, npr. kemoterapije, liječnici obično ne preporučuju FUE metodu.

Za postizanje optimalnih rezultata uz FUE SAFE transplataciju kose preporučujemo uraditi i PRP tretman.

Oporavak nakon tretmana transplantacije kose

Nakon tretmana, klijenti mogu osjećati pritisak ili zatezanje u  vlasištu, a čelo može blago nateći. To su normalne i bezazlene nuspojave koje će se same povući. Nije potrebno koristiti led. Oporavak od tretmana je jako brz, a već za tjedan dana nakon zahvata na vlasištu neće biti vidljivih znakova transplantacije. Nova kosa raste već nakon 16 sedmica od zahvata.

Kako bi se spriječile infekcije, potrebno je koristiti antibiotik i sprej fiziološke otopine kojom se vlaži vlasište svaka tri sata prva četiri dana nakon zahvata. Dva dana potrebno je aplicirati sprej i svaka tri sata noću, a kasnije samo dok ste budni.

Preporučuje se ne praktikovati zahtjevne fizičke aktivnosti nekoliko dana nakon zahvata, jesti laganu hranu, ne piti alkohol dan nakon zahvata i izbjegavati češanje kako ne bi došlo do infekcije. Nakon zahvata se dobro odmorite i nemojte okretati glavu naopačke na dan zahvata i dva dana poslije zahvata.

Tjedan dana nakon transplantacije možete započeti s laganim vježbanjem, a nakon 14 dana s redovnom rutinom koja može uključivati i intenzivnije vježbe. Izbjegavajte nošenje umetaka za kosu i izlaganje suncu 14 dana nakon zahvata – a nakon 14 dana nosite kapu prilikom izlaska na sunce. Opekline mogu jako negativno utjecati na oporavak, pa izbjegavajte opekline od sunca dva mjeseca nakon zahvata.

Kosu perite prema uputi našeg stručnog tima liječnika. Pridržavanje uputa naših liječnika i dobra higijena osiguravaju optimalan rezultat i brz oporavak. Na kontrolni pregled treba doći nakon mjesec dana.

  • Objavljeno 29/12/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...