Smanjenje muških grudi

Ginekomastija ili uvećanje muških grudi nije rijedak fenomen. Svaki treći muškarac do 40. godine i svaki drugi preko 50. godine ima manje ili više izražen problem. Nastaje kao posljedica uvećanja žlijezde i nakupljanja masnog tkiva.

Općenito preporučujemo da pričekate do 18. godine prije nego se odlučite za operaciju. Postoje određene iznimke, ali u tom se slučaju morate zajedno s roditeljima posavjetovati s plastičnim hirurgom. Društveno aktivni zreli muškarci često se žele riješiti zaobljenih prsa. Bodybuilderi i sportaši jako su osjetljivi na ovaj problem jer se njihova tijela često pomno promatraju. Muškarci svih dobnih skupina mogu imati mnogo koristi od ovog zahvata.

Preoperativna priprema

Hirurg mora biti upoznat sa svim zdravstvenim problemima, alergijskim reakcijama, ranijim operacijama, uzimanjem lijekova, sportskim aktivnostima i sl. Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, kao i tokom previjanja.

Operativni zahvat

Na dan operacije je bitno da ne uzimate hranu barem 6 sati prije dogovorenoga vremena operacije te bistre tekućine barem dva sata prije.

  • Anestezija: Operativni zahvat redukcije genekomastije se obavlja u općoj endotrahealnoj anesteziji. U slučaju manjih područja ili jednostrane ginekomastije moguće je uraditi operativni zahvat i u lokalnoj anesteziji.
  • Trajanje: Zavisno od veličine i tehnike kojom se radi redukcija, trajanje je od 90 do 150 minuta.

Postoperativni tok

Osjećaj bolova, pritisak, oticanje se javljaju u prvim danima. Kompresivni steznik se nosi 4 do 6 sedmica od operativnog zahvata. Kroz naredne dvije do tri sedmice se vraćate normalnim aktivnostima, dok je šest sedmica od operacije moguće vratiti se treningu. Nakon zahvata treba se voditi briga o samom ožiljku te mazati mjesto reza hidratantnim kremama i do nekoliko sedmica nakon zahvata.

Komplikacije

Redukcija grudi kod muškaraca povezana je sa opšte hirurškim rizicima kao što su krvarenje i infekcija. Pacijentima se prezentuju svi rizici kao i obavezno pridržavanje datih uputa. Iako većina pacijenata nema nikakve komplikacije, s našim stručnim timom možete popričate o svakoj mogućoj komplikaciji.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 01/12/2017

Higrom, odnosno ganglion ili ganglionska cista je promjena u vidu otoka ili kuglice koja se pojavljuje na ili oko zglobova i tetiva na šaci ili | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 09/09/2021

Prim. Dr. Sc. Alija AGINČIĆ Prim. Dr. Sc. Alija Aginčić, specijalista rekonstruktivne, plastične i estetske hirurgije osnovao je Centar za estetsku hirurgiju ”Naša mala klinika” | PROČITAJ VIŠE...