SMANJENJE GRUDI

 

Hipertrofija dojki predstavlja prekomjerni volumen dojki. Može se javiti u pubertetu, a najčešće se javlja kod trudnica, a potom i dojilja. Ovakve dojke često rezultiraju neurološkim smetnjama u vidu bolova u vratu i kralješnici, a osim toga nezanemariv je i estetski faktor, koji često ima uticaja na emotivno stanje žene. Smanjenje grudi je hirurški zahvat koji podrazumijeva smanjivanje veličine ženskih dojki. To se postiže odstranjivanjem viška masnog i žljezdanog tkiva i kože kako bi se dobile manje i oblikovane dojke.

 

smanjenje grudi

 

Preoperativna priprema

 

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

 

Obavezan je klinički i ultrazvučni pregled dojki a po potrebi i mamografija. Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, kao i tokom previjanja.

 

Operativni zahvat

 

  • Anestezija: Redukcija grudi se radi u općoj endotrahealnoj anesteziji.
  • Trajanje: Zavisno od veličine i odabrane tehnike redukcije grudi operativni zahvat traje 120 – 240 minuta.

 

Postoperativni tok

 

Osjećaj bolova, pritisak, oticanje se javljaju u prvim danima. Kompresivni grudnjak se nosi 4 – 6 sedmica, zavisno od veličine grudi i tehnike koja je korištena.
Kroz naredne dvije do tri sedmice se vraćate normalnim aktivnostima, dok je šest sedmica od operacije moguće vratiti se treningu. Naše ljubazno osoblje će Vam detaljno pojasniti sve korake.

 

Komplikacije

 

Od komplikacija je moguće da se javi krvarenje, stvaranje hematoma, otok, podljevi, infekcija, te manje nejednakosti.

 

CIJENA 3000 KM – 7000 KM