melanom-naslovnica900

Simptomi nemelanomskog carcinoma kože

Prvi znak nemelanomskog carcinoma kože obično je pojava kvržice ili flekice na koži. To nastavlja trajati nakon nekoliko sedmica i polako napreduje mjesecima ili ponekad godinama.

U većini slučajeva kancerogene kvržice su crvene i čvrste i ponekad se pretvore u čireve. Kancerozne mrlje su obično ravne i ljuskave.

Nemelanomski rak kože često se razvija na područjima kože koja su izložena suncu. To mogu biti lice, uši, ruke, ramena, gornji dio prsa i leđa.

Kada potražiti liječnički savjet

Posjetite svog dermatologa ili plastičnog hirurga ako imate bilo kakvu abnormalnost kože. To može biti kvržica, čir, lezija ili promjena boje kože. Iako je malo vjerojatno da će biti rak kože, najbolje je biti siguran. Ako sumnjate, najbolje je to provjeriti.

Vrste nemelanomskog karcinoma kože

Nemelanomski karcinomi kože obično se razvijaju u najudaljenijem sloju kože (epidermisu). Često su nazvani prema tipu ćelije kože iz koje se razvijaju.

Karcinom bazalnih ćelija

Karcinom bazalnih ćelija (BCC) poznat je i kao čir glodavaca. BCC započinje u ćelijama koje oblažu dno epiderme i čini oko 62% karcinoma kože.

Karcinom bazalnih ćelija (BCC) obično se pojavljuje kao mala, sjajna ružičasta ili biserno-bijela nakupina. Ima proziran ili voštani izgled. Može izgledati i poput crvene, ljuskave mrlje.

U flekici se ponekad nalazi smeđi ili crni pigment.

Kvržica se povećava i može postati korica, krvariti ili se razviti u bezbolan čir.

Bowenova bolest

Bowenova bolest je prekancerozni oblik SCC. Ponekad se naziva karcinomom skvamoznih ćelija.

Polako se razvija i lako se liječi.

Glavni znak je crvena, ljuskava mrlja na koži koja može svrbjeti. Može se pojaviti na bilo kojem području kože, a često se nalazi na potkoljenicama kod žena.

Bowenova bolest nije klasificirana kao nemelanomski rak kože. Ali ponekad se može razviti u skvamozni karcinom ako se ne liječi.

Aktinične keratoze

Aktinske keratoze su suhe, ljuskave mrlje kože uzrokovane oštećenjem godinama izlaganja suncu. Poznate su i kao solarne keratoze.

Mogu biti ružičaste, crvene ili smeđe, a mogu varirati u veličini od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Uzroci nemelanomskog karcinoma kože

Prekomjerna izloženost ultraljubičastom (UV) svjetlu glavni je uzrok nemelanomskog karcinoma kože. UV svjetlost dolazi od sunca, kao i od sunčališta i sunčevih lampi za umjetno sunčanje.

Sunčeva svjetlost sadrži tri vrste UV svjetlosti:

  • ultraljubičasto A (UVA)
  • ultraljubičasto B (UVB)
  • ultraljubičasto C (UVC)

Zemljina atmosfera filtrira UVC. UVA i UVB oštećuju kožu čineći vjerojatnijim razvoj karcinoma kože.

Čimbenici koji mogu povećati rizik od razvoja nemelanomskog karcinoma kože uključuju sljedeće:

  • prethodni nemelanomski rak kože
  • obiteljska anamneza raka kože
  • blijeda koža koja lako gori
  • veliki broj madeža ili pjega
  • lijekovi koji potiskuju vaš imunološki sustav
  • postojeće medicinsko stanje koje suzbija vaš imunološki sustav

Ponavljano izlaganje koje izaziva opekline najviše šteti. Ali česta izloženost izgaranju također povećava rizik od raka kože. Izlaganje suncu ili umjetnim izvorima svjetlosti učinit će vašu kožu ranjivijom na nemelanomski rak kože.

  • Objavljeno 11/12/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...