Sezona alergija je pred nama

Sezona alergija je pred nama, a proljeće pokreće prvu polensku groznicu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ako patite od ovog stanja, vaše disanje može pogoršati simptome.

Anna Murphy, respiratorni farmaceut sa Univerziteta u Leicesteru, specijalizirana za astmu i alergije, za britanski The Sun je pojasnila zašto disanje na usta može izazvati dodatne probleme.

“Mnogi ljudi će disati na usta dok se bore s proljetnom alergijom. Međutim, to zaobilazi naš vlastiti prirodni sistem filtriranja”, kazala je Murphy.

“Zaista je važno disati kroz nos jer to filtrira i sprečava da veliki dio polena izazove probleme u tijelu”, poručila je.

Međutim, disanje kroz nos može izgledati otežano dok se borite s alergijom i stalno kišete. Ljekari savjetuju isprobavanje nazalnih sprejeva kako bi olakšali disanje.

Dekongestivne sprejeve za nos možete pronaći u lokalnim apotekama, ali steroidne sprejeve stručnjaci označavaju kao najbolje jer mogu smanjiti upalu u nosu i uz ponavljanje upotrebe neće izgubiti efikasnost. Neki steroidni sprejevi za nos dostupni su za kupovinu u apotekama, dok su drugi dostupni samo na recept. Steroidnim sprejevima za nos potrebno je vrijeme da izgrade barijeru, pa je važno da se koriste redovno.

Ako patite od alergije na polen, preporučuje se da počnete da koristite sprejeve za nos prije nego što se simptomi pojave, oko dvije sedmice.

Upotreba vazelina oko nozdrva je stari trik koji zapravo djeluje – hvata polen prije nego što udahnete čestice, a ostali isprobani lijekovi uključuju kapi za oči.

Od pomoći pri identifikaciji alergena može biti i vođenje dnevnika aktivnosti/prehrane u vrijeme pojave simptoma. Ako je već ranije propisanaterapija nekim od lijekova protiv alergije (antihistaminicima, leukotrienima, intranazalnim kortikosteroidima ili slično) potrebno je na vrijeme započeti liječenje (minimalno 2-3 tjedna prije početka sezone polenacije određenog alergena). Savjetujte se nositi narukvicu/ogrlicu s oznakom alergena u slučaju da je osoba ranije imala barem jednu tešku, po život opasnu alergijsku reakciju (anafilaksija) te imati pisani plan hitnog zbrinjavanja u slučaju pojave anafilaksije, što uključuje i posjedovanje autoinjektora s adrenalinom (uz lijekarski recept).

  • Objavljeno 20/04/2022
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...