suha-koza-zima-naslovnica-900

Savjeti za sprječavanje suhe zimske kože

Jeste li ikada primijetili kako vaša koža reagira na promjenu godišnjih doba? Ako je tako, vjerovatno ste primijetili da vam se koža često čini da postane suha i perutava u hladnijim zimskim mjesecima. Problem suhe zimske kože je jako čest kod mnogih ljudi.

Hladan vazduh, suva unutrašnja toplota, nizak nivo vlažnosti i oštar zimski vetar mogu uništiti vašu kožu od vlage. Ovo može učiniti da vaša koža izgleda mnogo manje blistavo nego inače – ne samo vaše lice, već i vaše ruke, stopala i druga područja izložena elementima.

Postoje koraci koje možete preduzeti da vaša koža izgleda zdravo, čak i kada temperature padnu i nema spasa od zimskog suvog, hladnog vazduha.

Koji su znaci suhe zimske kože?

Neki od najčešćih znakova i simptoma suhe kože uključuju:

-ljuskavost ili ljuskavost
-crvenilo
-grube teksture
-svrab
-sirova, iritirana koža
-pukotine na vašoj koži
-peckanje ili pečenje

Medicinski naziv za suhu kožu je kseroza. Simptomi mogu varirati po težini i izgledati različito ovisno o području vašeg tijela koje je zahvaćeno.

Kako spriječiti isušivanje kože tokom zime

Suva zimska koža nije neizbježna. Ako napravite neke promjene u režimu i navikama njege kože, te koristeći prave proizvode, možda ćete moći održati kožu mekom, glatkom i živahnom tijekom cijele zime.

Evo savjeta koji vam mogu pomoći da poboljšate zdravlje vaše kože tokom hladnijih mjeseci u godini.

1. Vlaži odmah nakon pranja

Svaki put kada perete lice, ruke ili tijelo, skinete s kože prirodna ulja. Budući da ova ulja pomažu u zadržavanju vlage, bitno je zamijeniti ih. Zato je važno da koristite hidratantnu kremu svaki put kada perete kožu, posebno zimi.

Kao koristan podsjetnik, pokušajte staviti bočicu hidratantne kreme pored umivaonika i držite sa sobom hidratantnu kremu veličine za putovanja kada ste u pokretu.

2. Svakodnevno nanosite kremu za sunčanje

S obzirom na kraće zimske dane i manje sunčeve svjetlosti, može biti primamljivo izbaciti kremu za sunčanje iz svoje jutarnje rutine – ali razmislite ponovo. Čak i zimi, štetno UV svjetlo i dalje može naglasiti barijeru vlage vaše kože, što je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja i hidratacije kože. Pokušajte dodati sloj kreme za sunčanje svako jutro nakon što ste nanijeli hidratantnu kremu.

Američka akademija za dermatologiju preporučuje korištenje kreme za sunčanje sa najmanje SPF 30.

3. Koristite tretmane preko noći

Noćni tretmani su odličan način za revitalizaciju ili prevenciju suhe kože. Emolijensi su odlični za vlaženje. Međutim, budući da su teža vrsta kreme, može potrajati duže da se upije u vašu kožu. Nanošenjem emolijensa na kožu preko noći, vaša koža će imati potrebno vrijeme da upije tretman i da emolijens nadoknadi kožu potrebnom vlagom i uljima.

Ako nanosite mast na ruke ili stopala, razmislite o tome da ih umotate u plastičnu vrećicu ili rukavice kako biste spriječili širenje emolijensa po posteljini ili prekrivaču.

4. Prilagodite svoju rutinu njege kože

Ako vam se čini da je koža na licu posebno osjetljiva ili iritirana zbog suhog zimskog zraka, možda biste trebali razmisliti o tome da za sada pojednostavite svoju rutinu njege kože. Imajte na umu da hidratantna barijera vaše kože mora biti zdrava kako bi dobro reagirala na serume, tonike i druge vrste kozmetičkih tretmana.

Takođe, ako je vaša koža iritirana, možda će biti osetljivija na sastojke poput mirisa i alkohola. To znači da bi se proizvodi koji bi se inače dobro osjećali na vašem licu mogli pretvoriti u iritanse. Pokušajte da svoju rutinu njege kože učinite jednostavnom. Razmislite da ujutro koristite samo hidratantnu kremu i kremu za sunčanje, a noću nježno sredstvo za čišćenje s hidratantnom kremom.

Kada budete sigurni da je barijera vlage vaše kože zdrava, možete polako ponovo uključiti druge tretmane i sastojke u svoju rutinu.

5. Koristite ovlaživač

Ovlaživači pomažu da se vlaga vrati u zrak, što može biti posebno korisno kada je grijanje u zatvorenom prostoru pojačano u zimskim mjesecima. Više vlage u zraku može pomoći da djeluje kao prirodno hidratantno sredstvo koje, zauzvrat, može spriječiti i ublažiti suhoću kože.

Prema Harvard Health Publishingu, postavka ovlaživača od 60 posto zimi može obnoviti vlagu u gornjem sloju vaše kože.

6. Smanjite temperature

Vrući tuš ili kupka na kraju hladnog zimskog dana mogu se osjećati posebno umirujuće. Ali, da bi vaša koža bila nahranjena, možda ćete želeti da temperatura vode bude bliže mlakoj. Prema Baylor College of Medicine, vruća voda može ukloniti prirodna ulja vaše kože brže od mlake vode (koja je tipično oko 98,6°F/37°C), a možda čak i oštetiti.

Takođe, vodite računa kada sušite kožu nakon kupanja ili tuširanja. Umjesto snažnog trljanja, nježno tapkajte kožu mekim ručnikom, što može omogućiti da dio vlage hidrira gornji sloj kože.

7. Lagano koristite pilinge i skidajte dijelove suhe zimske kože

Piling, koji pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože sa površine kože, može pomoći da vaša koža izgleda glatko i živahno. No, moguće je pretjerano piling kože ako to radite prečesto ili koristite pogrešne proizvode. Ako vam koža izgleda suvo ili se ljušti, možda ćete se htjeti odlučiti za nježni kemijski piling umjesto fizičkog pilinga. Oštriji piling sa velikim česticama može imati veću vjerovatnoću da razbiju barijeru vlage vaše kože i prouzrokuju oštećenja.

suha-koza-zima-text

Ako je vaša koža ispucala, surova ili iritirana, možda bi bilo najbolje izbjegavati piling dok vaša koža ne zacijeli.

8. Pokušajte dodati okluzivne elemente u svoju rutinu

Ranije smo spomenuli upotrebu emolijensa za izglađivanje i popravku barijere kože. Ali, ako otkrijete da sastojci za omekšavanje ne djeluju dovoljno da izliječe vašu suhu kožu, možda biste trebali razmisliti o uključivanju okluzivnih sastojaka u svoju rutinu njege kože. Okluzivni sastojci pružaju fizičku barijeru za zaključavanje vlage u vašoj koži.

9. Hidratirajte iznutra

Još jedan ključni korak za održavanje vaše kože zdravom i sjajnom je da se pobrinete da ostanete dobro hidrirani tokom dana. Neunošenje dovoljno tečnosti može uticati na izgled vaše kože i takođe je učiniti podložnijom isušivanju. Osim što ćete ostati dobro hidrirani, možda ćete se htjeti fokusirati i na hranu koja je bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama. Oba ova hranjiva sastojka mogu zaštititi vaše stanice od oštećenja okoliša i pomoći vašem tijelu da napravi zdrave ćelije, uključujući ćelije kože.

10. Odlučite se za tkanine koje ne izazivaju iritaciju

Dobro pravilo kada se bavite bilo kojim problemom kože je izbjegavanje nošenja grubih materijala. I suha koža nije izuzetak. Ako je koža na vašem tijelu dodatno suha, pokušajte nositi labave, udobne, prirodne tkanine kako biste smanjili rizik od dodatne fizičke iritacije.

Takođe, izbegavajte pranje veša u običnim deterdžentima. Potražite deterdžente formulisane za osetljivu kožu, koja će verovatno biti bez jakih hemikalija i mirisa.

11. Nosite rukavice

Rukavice su vrhunska fizička barijera protiv agenasa iz okoline koji mogu isušiti kožu na vašim rukama. Kako biste zaštitili svoje ruke, nosite tople rukavice kada izlazite na hladno i koristite par silikonskih rukavica kada perete suđe. Ograničavanje suvog vazduha i tople vode koji dodiruju vašu kožu može pomoći da vaše ruke budu glatke i dobro hidrirane.

  • Objavljeno 05/11/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...