Rinoplastika - zahvat koji dovodi vaše lice u ravnotežu-900

Rinoplastika – zahvat koji dovodi vaše lice u ravnotežu

Operacija kojom se preoblikuje nos uobičajen je zahvat u plastičnoj hirurgiji i može se obaviti u estetske ili rekonstruktivne svrhe. Cilj rinoplastike je poboljšati proporcije i izgled nosa te poboljšati ukupnu ravnotežu lica. Možemo povećati, smanjiti ili izravnati nos. Oblik vrha, grebena i nosnica može se preoblikovati i moguće je korigirati kut između nosa i gornje usne.

Također je moguće skratiti nos i smanjiti veliki vrh nosa uklanjanjem dijela hrskavice s kraja nosa. Položaj kosti i hrskavice koja razdvaja nosnu šupljinu može se prilagoditi kako bi se olakšalo disanje kroz nos. Valjano planirana i precizno izvedena rinoplastika trebala bi dati dobre estetske rezultate i omogućiti pacijentima lakše disanje. Veličina nosa kao središnje karakteristike lica ovisi o proporcijama ostalih karakteristika, kao što su brada i jagodične kosti. Ponekad je potrebno promijeniti i te karakteristike kako bi se uskladio izgled.

Zašto se odlučiti na operaciju preoblikovanja nosa – rinoplastika ?

Nos je središnja karakteristika lica i ima značajan utjecaj na izgled. Karakteristike nosa su nasljedne i razvijaju se tijekom adolescentnih godina. Ljudi koji razmišljaju o rinoplastici smatraju da im je nos prevelik, premali ili neproporcionalan općenitom obliku lica. Možda im se ne sviđa kvrga na nosu koja je vidljiva iz profila ili pretjerano raširene nosnice. Neki smatraju da im je nos previše širok i nesimetričan ili žele promijeniti spušteni, širok ili debeli vrh nosa. Nezgode mogu promijeniti oblik nosa i ostaviti ružna područja koja su kvrgava ili plosnata. Pacijenti koji su prošli operaciju nosa mogu biti nezadovoljni konačnim rezultatima zbog nekih od najčešćih zamki, uključujući sedlastu deformaciju nosa, udubljeni profil, pretjerano izražen vrh, kljunasti nos ili asimetrična područja nosa.

Rinoplastika - zahvat koji dovodi vaše lice u ravnotežu-txt1

Šta pacijenti mogu očekivati tokom konsultacija za rinoplastiku ?

Kako bi se stvorio nos koji je u skladu s licem pacijenta, od ključne su važnosti detaljno predoperativno planiranje i konsultacije kad je rinoplastika u pitanju. Otvorena rasprava s pacijentom je ključna i pacijenti moraju moći objasniti koje karakteristike svog nosa ne vole. Pažljivo će se proučiti kvaliteta kože, oblik i veličina nosa, njegova simetrija i odnos s drugima karakteristikama lica. Raspravljati će se o detaljima iz povijesti, uključujući prijašnje traume nosa, deformacije nosa i operacije nosa te povijest poteškoća s disanjem kroz nos. Pomoću fotografija izrađenih pomoću kompjuterske simulacije, detaljno će se opisati vaše mogućnosti te će se preporučiti promjene veličine i oblika nosa. Dobar hirurški plan koje će doktori Naše male klinike napraviti prije operacije također značajno smanjuje trajanje operacije.

Koji su rizici i komplikacije ?

Najuobičajenija komplikacija povezana s ovim zahvatom je ne postizanje očekivanih rezultata. Stoga su predoperativne konzultacije i realna očekivanja ključni. Ali treba zapamtiti da je većina pacijenata koja je imala operaciju nosa zadovoljna konačnim ishodima i nemaju želju za dodatnim promjenama nosa. Vrlo rijetko operaciju mogu zakomplicirati krvarenja koja se mogu dogoditi i deset dana nakon zahvata. Krvarenje nikad nije opasno po život, ali ponekad će biti potrebno zatražiti liječničku pomoć. Rizik je otprilike dva posto, ali rizik raste ako je obavljena septoplastika. Zahvaljujući bogatoj opskrbi krvlju, infekcije nakon operacije nosa izrazito su neuobičajene. U slučaju infekcije možda će biti potrebno započeti liječenje antibioticima ili ukloniti uzrok infekcije. Većina pacijenata osjeća smanjenu osjetljivost u području vrha nosa tijekom prvih mjeseci, ali taj osjećaj gotovo uvijek nestane.

  • Objavljeno 20/07/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...