Rinoplastika budućnosti dostupna u NMK

Piezo tehnologija

Operacija nosa korišćenjem ultrazvučne PIEZO tehnologije predstavlja izuzetno efikasnu, preciznu i bezbjednu hiruršku tehniku. Njene prednosti su višestruke, kako za hirurga, tako i za pacijenta.

Piezo ili ultrazvučna rinoplastika predstavlja trenutno najnapredniju tehniku za minimalno traumatsko reoblikovanje nosnih kostiju. Ultrazvučni aparat je opremljen mnoštvom različitih nastavaka koji mogu da vrše precizno sječenje kostiju nosa, bez oštećenja okolne sluznice i mekih tkiva. Rezultat je ljepši izgled nosa sa mnogo manje traume tkiva, otoka i gotovo u potpunosti bez modrica.

Prednosti Piezo rinoplastike

Nježnija tehnika koja hirurgu omogućuje veću preciznost. Manje je oteklina i modrica, a neki pacijenti smatraju da gotovo da i nema modrica. Tehnika čekića može rezultirati određenim pucanjem kosti i nenamjernim prijelomima. To se izbjegava piezo tehnologijom. Također omogućuje oblikovanje na način koji nije moguć ni s finim alatima. U nekim slučajevima čak se može izbjeći lomljenje nosne kosti.

Uz piezo metodu, ne radi se trauma za okolno meko tkivo ili kožu, pa su i oporavci kraći. Prosječan oporavak je već 7 dana, bez popratnih podljeva ili oteklina.

Zašto ne koriste svi hirurzi tehnike Piezo rinoplastike?

Tehnika nije široko rasprostranjena jer mnogi hirurzi nisu upoznati s ovim naprednim oblikom opreme i kako prilagoditi i modificirati svoju standardnu tehniku rinoplastike kako bi uključili korištenje tehnologije Piezo. Također je oprema za piezo znatno skuplja.

Provjera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Hirurg mora biti upoznat sa svim zdravstvenim problemima, smetnjama u disanju, alergijskim reakcijama, ranijim operacijama i povredama nosa, uzimanjem lijekova, sportskim aktivnostima i sl.

Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

  • Objavljeno 18/03/2023
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...