Rhinoplastika – estetskom operacijom do savršenstva

Nos je najvidljiviji organ na našem tijelu te je time i najizloženiji pogledima drugih i  iz tog se razloga sve veći broj ljudi odlučuje za njegovu korekciju tj. zahvat zvani rhinoplastika. Današnja estetska korekcija nosa uvijek je u kombinaciji s funkcionalnom ukoliko postoje smetnje disanja.

Kod ljepote nosa postoje određena pravila lijepog nosa koja je još postavio Michelangelo: različitosti između muškog i ženskog nosa postoje samim tim što je žena kao spol nježnija pa tako se podrazumijeva da ženski ugao između usnica i nosa bude nešto otvoreniji(< 90 stepeni) nego kod muškarca gdje se planira oko 90 stepeni postizanje tog ugla.

Operativni tretman i procedura

Estetskim zahvatom korekcije nosa korigira se hrskavično – koštana grba, nos se sužava raznim tehnikama osteotomija, vršak nosa se sužava i definira u odnosu na ostali dio nosa te se može skraćivati u svojoj dužini.

Zahvat se također izvodi na nosnim krilima te na taj način prilagođavamo široke nosne otvore, vodoravno položene pretvaramo u kose te stvaramo uže formu nosnih otvora. Funkcionalni zahvat rhinoplastike svodi se na korekciju devijacije septuma te redukciju povećanih nosnih školjki zbog čega nastaje opstrukcija disanja pa i noćna apneja. Stepen korekcije nosa prema individualnim zahtjevima je moguć jer je ljepota individualna, a cilj korekcije je zadovoljan klijent.

Kod nosa je veoma bitno napomenuti da nos iza operacije ima svoju dinamiku promjena zbog otoka i zarastanja, a vršak nosa je sklon laganom padu. Uzevši navedene činjeniceu obzir, naši doktori pokušavaju prevenirati negativno spuštanje vrška dovođenjem vrška nosa u laganu hiperkorekciju.

Rhinoplastika -txt1

Ko je kandidat za operaciju nosa?

Operaija nosa nije rezervirana samo za mlađu generaciju već je za sve dobne skupine. Nije rijetkost rhinoplastike u starijoj životnoj dobi jer se nos može mijenjati popuštanjem ligamentarnog aparata vrška nosa pa dolazi do njegovog pada. Veoma se često radi zajedno s zatezanjem lica (face liftingom).

Oporavak nakon zahvata – rhinoplastika

Oporavak traje 7 dana tijekom kojih se nosi plastična imobilizacija na nosu te tamponi u nosu koji su jedina nelagoda u postoperativnom periodu jer postoji osjećaj začepljenog nosa kao kod prehlade. Hematomi su u pravilu minimalni s nešto otoka, a nestaju unutar 7 dana. Oporavak je bezbolan. Zahvat se vrši u lokalnoj ili općoj anesteziji. Rezultati rinoplastike su individualni i mogu varirati od slučaja do slučaja i stanja pacijenta te njihove anatomske predispozicije.

  • Objavljeno 04/09/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...