Rekonstrukcija uha i ušne školjke u Našoj maloj klinici

Rekonstruktivna hirurgija uha uključuje izgradnju vanjskog uha nakon nesreće ili zbog urođene deformacije.  Istaknute uši mogu predstavljati problem djeci koja su podložna nasilju. Uši se mogu smatrati istaknutim ako se izdvajaju više od 2 centimetra od bočne strane glave.

Otoplastika je češća u djetinjstvu, ali se može izvesti na pacijentima bilo koje dobi. Neki smatraju da su im uši previše istaknute i to može izazvati neugodu i psihičke nevolje. Zadirkivanje ili maltretiranje zbog “zagušenih ušiju” može uticati na samopouzdanje djeteta, njegovo emocionalno blagostanje i ponašanje. Čak se i odrasli sa izbočenim ušima mogu osjećati neugodno do tačke u kojoj to utječe na njihov svakodnevni život.

Šta izaziva istaknute uši?

Vanjsko uho se obično nalazi na bočnoj strani glave pod uglom od oko 20 do 35 stepeni. Ako je ugao veći od 35 stepeni, uši onda svojim izgledom “strše”.

U porodicama genetskom predispozicijom se mogu pojaviti izbočene uši, ali često se javljaju nasumično. Osobe sa izbočenim ušima ne bi trebale imati probleme sa sluhom. Klempave ili izbočene uši utječu na oko pet posto opće populacije.

Javljaju se iz više razloga:

Prevelika razvijenost hrskavice: ako ušna školjka ima previše hrskavice, vjerovatno je da će biti istaknuta. Nerazvijenost hrskavice: greben hrskavice na vrhu uha se ne razvija pravilno tokom razvoja. Vanjska ivica uha se ne savija prema glavi, već se savija vani.

Ozljeda: istaknute uši mogu biti posljedica ozljede ušiju.

Ne postoje tačne statistike koliko se djece rodi s urođenom deformacijom uha, oko trideset posto djece sa istaknutim ušima ima uši koje se izgledaju normalno pri rođenju, ali neobičan oblik može se pojaviti u prva 3 mjeseca. Neki se deformiteti sami isprave. Ako se deformitet spoljnjeg uha nije ispravio samo sedmicu dana nakon rođenja, može se preporučiti ili otoplastika ili nehirurška korekcija.

Oblikovanje uha

Ovo je jednostavan i siguran postupak koji se može koristiti za liječenje dojenčadi od 6 mjeseci ili mlađih. Hirurg koristi ukosnicu kako bi oblikovao meke hrskavice. Sredstvo podržava uho i drži ga u novom položaju. Nakon 6 mjeseci, hrskavica u uhu postaje previše tvrda da bi se prepravljala ukosnicama. Hirurgija će biti jedina opcija liječenja.

Otoplastika

Hirurg će koristiti otoplastične tehnike za ispravljanje, rekonstrukciju ili zamjenu deformiranog, neispravnog ili nedostajućeg uha. Da bi se postigli najbolji rezultati, otoplastiku je potrebno uraditi nakon što uši postignu svoju punu veličinu, što se obično događa u dobi od 5 godina. Hirurgija može preurediti hrskavicu kako bi stvorila nedostajuće nabore i pozicionirala uho bliže glavi.

Plastični hirurg obično će izvršiti otoplastiku. Ponekad će to učiniti hirurg za uho, nos i grlo (ORL) ili pedijatrijski hirurg.

Postoje tri glavne vrste otoplastike:

  • Povećavanje uha je potrebno ako je ušna školjka nerazvijena ili ne postoji, poznata kao mikrotija.
  • Otopeksija, ušna ukosnica, “spljoštava” izbočene uši.
  • Smanjenje uha može smanjiti ušnu školjku kad je prevelika. Kad su uši prevelike, to se naziva makrotija.

Šta očekivati ​​tokom operacije?

Odrasli se mogu podvrgnuti operaciji intravenoznom sedacijom nadopunjenom lokalnom anestezijom. U djece se koristi opća anestezija. Hirurg napravi rez preko uha. Postupak traje otprilike jedan do dva sata. Ima tanak ožiljak, ali lokaliziran je iza uha i izvan pogleda. Ožiljak će vremenom izblijediti sve dok u većini slučajeva ne postane jedva primjetljiv.

Naš centar je opremljen medicinskim aparatima i hirurškom opremom koja se danas koristi u svijetu, a za izvođenje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih zahvata primjenjujemo savremenu tehnologiju. U Našoj maloj klinici nudimo kvalitetan spektar operativnih zahvata tako da sve tretmane koje nudimo zapravo radimo po svjetskim standardima, jer briga o pacijentu je na prvom mjestu. Za više informacija i konsultacije oko operativnih tretmana na ušima koje nudi Naša mala klinika pozovite nas na tel: 033 222 212 ili putem e-mail adrese info@nasamalaklinika.net

  • Objavljeno 03/10/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...