Rak dojke je najzastupljeniji oblik karcinoma kod žena

Po dijagnosticiranju ove teške, podmukle bolesti, fokus je na tome kako ostati živ. Međutim, ukoliko se to ostvari, rijetko ko razmišlja o tome kakve borbe nas čekaju poslije. S tom stranom priče upoznala nas je hrabra Sarajka Enida Glušac.

“Shvatila sam da mi niko ne može garantovati hoće li se rak ponovo vratiti i koliko ću još živjeti. Tada sam odlučila da ću život, koliko god on bude trajao, provesti najkvalitetnije moguće. To je bio okidač da promijenim sve iz korijena”, priča nam Enida, pa nastavlja:

“Nikada neću zaboraviti da sam imala rak, svu bol, patnju, strahove i nepraspavane noći. To su moji ožiljci koje nosim sa sobom, ali s druge strane, željela sam da se osjećam lijepo kada se pogledam u ogledalo i kažem sebi: ‘Pa ovaj rak mi ništa nije mogao. To želim svakoj ženi”, priča.

Samo jedna slagalica u cijelom mozaiku, bio je i njen fizički izgled, koji, u današnjim vremenima možemo prilagoditi da izgleda onako kako želimo. Tako se ova Sarajka odlučila podvrgnuti operaciji ugradnje implantata. Od zahvata je danas prošlo oko mjesec dana, te je Enida podijelila s nama svoje iskustvo, želeći skrenuti pažnju svim heroinama koje prolaze kroz isto, da i nakon ove teške bolesti postoje mogućnosti za nastavak života.

O kakvoj je operaciji riječ

U konsultaciji s ljekarskim timom, Enida je izabarala ono za šta je smatrala da je za nju najbolje, a to su Xtra Mentor implantati. Tako je, ujedno, postala prva osoba u BiH koja je ugradila ovu vrstu implantata nakon operacije karcinoma dojke.

“Riječ je o najboljem proizvodu svjetskog tržišta, jer u sebi sadrže kohezivni gel koji ne izaziva slijeganje, rupice i nabore. Oni su po svojoj strukturi najsličniji tkivu dojke, te se po samom izgledu ne bi moglo ni naslutiti da je riječ o implantatu”, otkriva nam Enida.

Prije same operacije, jasnu predodžbu o zahvatu dobila je uz pomoć kompjuterske simulacije. Operacija je, ističe ona, u odnosu na mastektomiju nešto neuporedivo po stepenu bola, ali i drugačije u odnosu na one koji samo žele estetski izgled, jer se radi o oštećenom tkivu. Također, bitna stvar je i da se ona može uraditi istovremeno kad i mastektomija, izbjegavajući tako podvrgavanje dva zahvata.

  • Objavljeno 27/12/2022
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...