PRP – Platelet Rich Plasma

PRP – Platelet Rich Plasma terapija i tretmani – Naše tijelo u sebi nosi moć da regenerira i liječi tkivo na svim dijelovima vaše kože. Matične stanice čine to svaki dan tokom vašeg života. PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama, poznata kao i tretman pomlađivanja vlastitom krvlju, vodeći je zahvat koji koristi moć liječenja koju imaju trombociti i faktori rasta u vašoj krvi kako bi stimulirao reakciju matičnih stanica. Te matične stanice pomažu stvaranje novog kolagena i krvnih žila, obnovu i poboljšanje oštećene kože te usporavaju i poništavaju znakove starenja.

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama je revolucionarna metoda pri kojoj doktor upotrebljava minimalnu količinu vaše vlastite krvi za pomlađivanje kože. Doktor vam uzme ključne stanice i proteine, koji se nalaze u krvi i ponovnim ubrizgavanjem u vašu kožu tako pospješuje obnovu kože i potkožnog tkiva. Dio krvi, po kojoj je metoda dobila ime, je PRP (Platelet Rich Plasma) ili u prijevodu – plazma bogata trombocitima. Ovim postupkom na prirodan način potičemo regeneraciju i oporavak tkiva na licu te tako smanjujemo bore i poboljšavamo tonus kože na licu.

U PRP-u se uz trombocite nalaze faktori rasta i vaše matične stanice, koje nadalje stimuliraju proces obnove. Budući da se kod ovog tretmana koristi vaša vlastita krv, ne unose se sintetičke tvari te ne postoji mogućnost nemaju nuspojava. Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen te ne zahtijeva vrijeme oporavka.

Šta je to PRP?

Plazma bogata trombocitima (A-PRP) koja se izdvaja iz krvi koristi se u estetskoj hirurgiji, ortopediji i stomatologiji već više od 10 godina. Njena prednost je što povećava proizvodnju kolagena, poboljšava elastičnost, boju i debljinu kože. Također stimulira diferencijaciju i proliferaciju matičnih stanica, aktivira angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila) te daje koži voluminozni efekt. Plazma sadrži važne molekule poput krvnih proteina, hormona i hranjivih sastojaka koji pomažu kod obnavljanja tkiva.

Kako bi se bolje razumjele potrebe svakog klijenta i otkrilo koji je tretman ili kombinacija tretmana potrebna, neophodno je napraviti konsultacije s našim timom specijalista. PRP terapija se ne primjenjuje u slučaju disfunkcije trombocita, kritične trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, autoimunih bolesti, sepse, akutnih i kroničnih oboljenja, trudnoće, kronične bolesti jetre i antikoagulacijske terapije.

Prije samog tretmana specijalisti će, standardnom procedurom, izvaditi 10 do 20 ml vaše krvi. Bol koju ćete osjećati biti će minimalna i zanemariva, jednaka onoj koju osjećate pri klasičnom vađenju krvi. Nakon toga, doktor će posebnom tehnikom, odnosno centrifugom s velikim brojem okretaja, odvojiti plazmu od ostalih sastojaka vaše krvi.

Tok zahvata

Tretman se izvodi brzo i jednostavno. Sastoji se od uzimanja male količine venske krvi koja se potom centrifugira i pomiješa s hijaluronskom kiselinom. Tako dobivenu plazmu, malim i nježnim ubodima, primjenjujemo na koži. Rezultati su vidljivi već nakon 3 doze prp-a, dok se potpuni efekt očekuje tokom sljedećih mjeseci zbog procesa stvaranja novog kolagena i elastina. U tom razdoblju koža se revitalizira, postaje mekša, elastičnija i vidno pomlađena.

Za najbolje rezultate preporučuju se tri tretmana. Drugi se radi nakon 3 sedmice, a treći nakon 3 mjeseca. Rezultati tretmana trajat će i do dvije godine, kada se preporučuje napraviti ponovni tretman.

Nakon tretmana

Neposredno nakon tretmana moguća je pojava crvenila, natečenosti i minimalna bol na području koje se tretiralo, koje u pravilu nestaje kroz par sati, a u cijelosti za nekoliko dana. Većina pacijenata se odmah nakon tretmana vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

Već u par sedmica nakon tretmana vidljivo je opće poboljšanje u vlažnosti, strukturi i tonusu kože. Nakon tri do šest sedmica počinje razvoj novog kolagena i krvnih žila, a u idućih tri do šest mjeseci dolazi do nestanka linija i bora te ispravka obujma. Učinci terapije mogu trajati do dvije godine, ovisno o osobi. Iako ima dugoročni učinak na kožu, treba mu određeno vrijeme da počne djelovati.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 14/05/2024
Forma predstavlja tretman koji trenutno podiže, zateže i konturira kožu bez zastoja, poboljšava elastičnost kože i stimuliše stvaranje kolagena. | PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 01/12/2017
Estetska korekcija i operacija podbratka rješava problem kod pojave podbratka naslijeđem ili posljedicom starenja te kod stanja kada vrat „visi“. | PROČITAJ VIŠE...