Preponska kila – sve što trebate znati

Šta je to preponska kila?

Preponska kila je česta patologija u ljudskoj populaciji. Nastaje usljed jakih fizičkih opterećenja, te usljed slabljenja vezivnog tkiva, što je neizbježno tokom starenja. U početku, pri stvaranje preponske kile javlja se bol u preponama. Kada se kila formira, kada postave vidljiva i palpabilna, bol uglavnom prestaje. U kili se najčešće nalaze crijevne vijuge, koje kroz narušene preponske mišićnotetivne strukture, izlaze iz trbušne duplje. Preponske kile narušavaju kvalitet života i dovode do restrikcija brojnih aktivnosti u životu.

Najozbiljnija i životno ugrožavajuća komplikacija je uklještenje preponske kile kada se sadržaj kile ne može vratiti u trbuh, niti spontano, niti manuelno. Uklještena crijeva mogu ostati bez cirkulacije, kada dolazi do gangrene crijeva što se može završiti smrtnim ishodom. Ukliještenje je praćeno bolom, prinudnim položajem, ograničenim pokretima trupa i nogu, te izostankom stolice i povraćanjem.

Kako liječiti preponsku kilu?

Definitivno liječenje preponske kile je hirurški tretman. Postoje brojne tehnike operativnog tretmana preponske kile i pretežno sve su utemeljene na plasiranju posebnih biosintetičkih mrežica koje svojim prisustvom izazivaju fibrozu i formiranje fibrozne membrane, koja prevenira ponovni nastanak kile. Upotrebom biosintetičkih mrežica recidiv, odnosno ponovno javljanje kile, je smanjen na stopu ispod 1%. Međutim, fibroza koje nastaje pri plasiranju mrežica može uhvatiti nerve preponske regije i testikularne strukture muškaraca koje se nalaze u preponskom kanalu, što za posljedicu može imati pojavu bolnih senzacija različitog intenziteta i atrofije testisa.

Zato kod operacija preponskih kila koristimo poluresorptivne dvokomponentne mrežice koje se većim djelom resorbuju u organizmu što smanjuje neželjene efekte prisustva stranog tijela u preponi. Zahvaljujući dobrim hirurškim tehnikama oporavak nakon operacije preponske kile je kratak. Pacijent provedi u bolnici jedan dan. Nakon operacije pacijent je pokretan i sposoban za aktivnosti bez većih fizičkih napora i naprezanja. Mjesec dana odoperacije pacijent se vraća svakodnevnim životnim i profesionalnim aktivnostima.

Preporuka za hirurško tretiranje preponske kile

Da bi sačuvali aktivan i kvalitetan život, ostali radno aktivni i izbjegli komplikacije preponske kile, operativni tretman preponskih kila se preporučuje pacijentima u svim životnim dobima bez obzira na životne i radne aktivnosti.

  • Objavljeno 01/03/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...