Povećanje grudi

POVEĆANJE GRUDI

 

Dojka kao pojam ženstvenosti i seksualnosti je prolazila različite faze tokom razvoja društva sa različitim pogledima na “lijepu dojku”. Povećavanje grudi se ubraja u nešto manje, ali vrlo efikasne zahvate estetske hirurgije. Iako je riječ o tehnički relativno jednostavnom hirurškom zahvatu, povećanje dojki je operacija koja od estetskog hirurga traži smisao za oblikovanje i proporcije.

 

Prilikom odabira implantata hirurški tim posebnu pažnju posvećuje željama pacijentice, a nakon toga, oslanjajući se na svoje dugogodišnje iskustvo, bira optimalnu veličinu i oblik implantata.

 

Željeno povećanje dojki postižemo ugradnjom implantata najboljih svjetskih proizvođača, najnovije generacije i najboljeg kvaliteta. Koristimo trajne silikonske implantate Mentor.

 

mentor implantati

 

Nakon operacije povećanja dojki pacijentica dobiva certifikat za implantate koji su joj ugrađeni. Implantati spadaju u takozvanu grupu trajnih implantata koje nije potrebno mijenjati, osim ako nema opravdanih medicinskih razloga za to. Važno je znati da pacijentica bez teškoća može dojiti dijete i da se može podvrgnuti svim medicinskim pretragama dojki, budući da se implantat nalazi ispod mliječne žlijezde ili ispod prsnog mišića.

 

Rezultat ove estetske operacije je odmah prisutan i vidljiv, pa su i pacijentice njime vrlo zadovoljne.

 

U skladu sa željama pacijenata u mogućnosti smo ponuditi i Polytech implante koji važe za jedne od najkvalitetnijih na svjetskom tržištu.

 

polytech implantati

 

Preoperativna priprema

 

Hirurg mora biti upoznat sa svim zdravstvenim problemima, alergijskim reakcijama, ranijim operacijama, uzimanjem lijekova, sportskim aktivnostima i sl. Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

U prvom razgovoru sa operaterom bit će Vam skrenuta pažnja na oblik, veličinu i poziciju grudi, te na eventualne nejednakosti. Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, kao i tokom previjanja.

 

Operativni zahvat

 

 • Anestezija: Uvećanje grudi se uvijek radi u općoj endotrahealnoj anesteziji.
 • Trajanje: Uvećanje grudi se uvijek radi u općoj endotrahealnoj anesteziji.

 

Postoperativni tok

 

Osjećaj oticanja, bolova, pritiska i eventualnog otežanog disanja su normalne ostoperativne tegobe koje nestaju u nekoliko narednih dana. U naredne 4 sedmice se nosi kompresivni grudnjak koji dobijate kod nas na Klinici sa ciljem da grudi zadrže željeni oblik.

Kroz naredne dvije do tri sedmice se vraćate normalnim aktivnostima, dok se nakon šest sedmica poslije operacije možete vratiti i treningu.

 

Komplikacije

 

Moguće komplikacije su otok, mali hematomi, infekcije i krvarenje koje se za kratko vrijeme veoma uspješno otklanjaju.

 

CIJENA POVEĆANJE GRUDI MENTOR MEMORY GEL XTRA IMPLANTATIMAod 6000 KM

Dr sci med Nedžad RUSTEMPAŠIĆ
Vaskularna hirurgija

Objavio je preko 30 stručnih radova iz oblasti vaskularne hirurgije u referentnim naučnim časopisima. Kao autor/koautor napisao je 5 knjiga iz oblasti vaskularne i opće hirurgije među kojima je i knjiga o laserskom tretmanu proširenih vena koja je napisana 2016. godine. To je ujedno i prva knjiga na ovu temu u našoj regiji. Dugogodišnji je edukator velikog broja vaskularnih hirurga u čitavoj BiH a u zvanju docenta predavao je na Katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Uradio je preko 3000 operacija na krvnim sudovima, a tokom svog dvadesetdvogodišnjeg angažmana na KCUS-u obavljao je funkciju šefa Odjela za vaskularnu hirurgiju i šefa Klinike za vaskularnu hirurgiju. Kao član transplantacionog tima uspješno je obavljao transplantacije bubrega uključujući i prvu nesrodnu transplantaciju bubrega u historiji KCUS-a. Prvi je vaskularni hirurg iz BiH koji je započeo sa tretmanom proširenih vena savremenom laserskom metodom od 2011. god.

Obrazovanje

 • 2013. god. - Doktor medicinskih nauka
 • 2010. god. - Magistar medicinskih nauka
 • 2010. god. - Subspecijalista vaskularne hirurgije
 • 2006. god. - Specijalista opšte hirurgije
 • 2000. god. - Doktor medicine

Dosadašnja stručna edukacija:

 1. 2006. god. NAL Hospital, Throllatan, Švedska - usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 2. 2007. god. Brno, Bolnica Sveta Ana, Češka Republika, usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 3. 2007. god. Bolnica Zvezdara, Beograd, Srbija workshop:Konstrukcija AVF (arteriovenske fistule) za potrebe hemodijaliznog tretmana.
 4. 2009. god. Oslo, Norveška, Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Kurs kolor doplera pregleda ekstremitetnih i vratnih arterija.
 5. 2009. god. Oslo, Norveška. Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Praktično usavršavanje karotidne endarterektomije.
 6. 2010. god. KCUS, NIR, škola (kurs ) kolor doplera
 7. 2011. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska - bazični kurs za endovaskularne intervencije.
 8. 2011. god. Ljubljana, Slovenija, Odjel kardiovaskularne hirurgije, Univerzitetsko klinički centar Ljubljana, Slovenija: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 9. 2011. god. Maribor, Slovenija, Odjel za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko klinički centar Maribor: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 10.  2012. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska: Obrada podataka za izradu doktorske disertacije pod mentorstvom prof. dr Johana Tjarnstroma, šefa vaskularne hirurgije Regionalne bolnice NAL.
 11. 2012. god. Istanbul Turska; trening za laserski tretman proširenih vena i tretman proširenih kapilara (prof. dr Kürşat Bozkurt).
 12. 2013. god. Beograd, Srbija. Laserski tretman proširenih vena (Dr Petar Dragić).
 13. 2014. god. Maastricht, Nizozemska, Evropski venski centar za trening Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 14. 2015. god. Bon, Univerzitetska Klinika, Njemačka, Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 15. 2015-2016. god. Federalno ministarstvo zdravstva BiH i Ekonomski fakultet u Sarajevu: Edukacija iz zdravstvenog menadžmenta (SHCE 1,2,3)
 16. 2017. god. Riga, Latvija, Internacionalni flebološki master kurs, endovenska termalna ablacija u modernom tretmanu proširenih vena
 17. 2022. god. Istanbul, Turska, International Union of Phlebology/ L'Union Internationale de Phlébologie (UIP), napredni kurs ultrasonografije
 18. 2023.god. Amsterdam, Holandija, European College of Phlebology - ECoP kurs