Postoperativni period nakon tretmana abdominoplastike na Našoj maloj klinici

Abdominoplastika se definira kao estetsko-rekonstruktivni zahvat kojim se zateže opušteni prednji trbušni zid i uklanja višak kože sa trbuha. Ako su trbušni mišići dislocirani (razmaknuti), postavljanjem trajnih šavova vraćaju se u prvobitni oblik.

Klasična abdominoplastika, najčešće bez liposukcije, indicira se ukoliko je promijenjena koža na većem dijelu ili čak na cijelom trbuhu. Navedenom operacijom uklanja se promijenjena koža cijelog područja do razine pupka koja je u najvećem postotku najviše promijenjena zbog fiziologije rasta trbuha u trudnoći, kada je upravo taj dio trbuha najviše rastegnut. Treba napomenuti da je kožu iznad pupka nemoguće ukloniti navedenom operacijom, ali ta koža nakon ekscizije kože donjeg trbuha dolazi na njezino mjesto te se šavovima maksimalno zategne i nakon zahvata nemamo dojam opuštene kože, a tekstura strija pod jačom zategnutošću također gubi negativni aspekt. Pupak se „izvuče“ na svojoj prirodnoj poziciji kroz tako zategnutu kožu koja je originalno bila u gornjem dijelu trbuha.

Uz sve navedeno, bitan je i tajming operacije pa vrijedi spomenuti da oporavak nakon trudnoće traje različito od slučaja do slučaja, što ovisi o kvaliteti kože i o brzini gubitka stečenih kilograma nakon trudnoće. Koža se najčešće formira kroz prvu godinu, kada se vraća ili ne vraća u svoj položaj, ali slobodno možemo tijelu pokloniti još jednu godinu za eventualni oporavak pa bi promjene koje perzistiraju 1 – 2 godine nakon poroda prozvao trajnima i tada je vrijeme početka planiranja korektivnog zahvata. Bez obzira na visoke cijene pojedinih zahvata, korekcije trbuha i konturiranje tijela liposukcijom već duži niz godina spadaju u najčešće estetske operacije na tijelu. Razlog tome je sve veća pojava gojaznosti kod populacije.

OPORAVAK

Kompresivni dres postavlja se neposredno nakon operacije pacijenta.  Prvih 5 dana preporučuje se mirovanje. Kompresivni dres se sljedećih 14 dana nosi stalno (osim za vrijeme tuširanja), a nakon toga 14 dana samo po danu. Šavovi se skidaju 10 do 12 dana nakon operacije. 2 mjeseca nakon operacije treba izbjegavati jače fizičke napore i aktivno bavljenje sportom. Povratak svakodnevnim obvezama je dosta individualan, ali je u prosjeku za 10 dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE

Estetsko-rekonstruktivni zahvat zatezanja trbušne stjenke (abdominoplastika) izvodi iskusni tim Naše male klinike  s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i  ekonstruktivnoj hirurgiji, komplikacije su rijetke i zanemarive, ali su ipak moguće. Ovo su samo neke od njih sa simptomima na koje pacijent treba obratiti pažnju.

 

Rane komplikacije

  1. Krvarenje – pojačano stvaranje krvnih podljeva i gubitak krvi.
  1. Infekcija kože i potkožja. 24 do 36 sati nakon zahvata javlja se temperatura. Na mjestu infekcije javljaju se otok, crvenilo i bol.
  1. Stvaranje serozne tekućine – pacijent primjećuje pojavu otoka na trbuhu, koji je praćen neugodnim osjećajem boli.
  1. Nekroza – koža poprima ishemičnu bijelu, a nakon toga crnu boju.

Kasne komplikacije

  1. Jako izraženi ožiljak
  1. Loši izgled pupka na njegovoj novoj poziciji
  1. Privremeni nedostatak osjeta na koži trbuha

NOVI IZGLED

Abdominoplastiku izvodi iskusni tim Naše male klinike, a pacijent treba da se drži svih uputa i preporuka našeg osoblja te pritom ima realna očekivanja da će abdominoplastika poboljšati njegov izgled i povisiti kvalitetu života , rezultati budu jako dobri. Trajno novi izgled tijela vidljiv je za 4 do 6 sedmica nakon operacije.

Nakon estetsko-plastične operacije abdominoplastike, nećete imati opušten prednji trbušni zid,strije kao i višak kože na trbuhu.

  • Objavljeno 16/06/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...