Porast broja estetskih operacija i njihov značaj

U novije vrijeme estetska hirurgija je stekla ogromnu popularnost među svim generacijama. Razlog tome je vrtoglav napredak tehnika kojima se rješavaju sve komplikovaniji estetski probemi lica i tijela. Ne postoji ni jedan dio tijela koji nije dostupan za uljepšavanje ili funkcionalno rješavanje defekata. Kao što je slučaj kod svih novih stvari, i estetska hirurgija izaziva sumnju i negodovanje pojedinaca. Oni sa njom nisu dovoljno upoznati ili je posmatraju kroz slučajeve pretjerivanja, kojih naravno uvijek ima.

Estetska, plastična i rekonstruktivna hirurgija rješavaju veliki broj problema prisutnih kod različitih generacija. Plastična hirurgija je efikasna kada se radi o anomalijama, koje su prisutne po rođenju ili su stečene (plastikos znači vajati). Eliminisanja anomalija i nesavršenosti na tijelu može čovjeka da oslobodi od psihološkog pritiska i poveća samopouzdanje. Veći broj ljudi će vam priznati da su zbog krivog nosa, klempavih ušiju ili ožiljaka na tijelu imali psihičkih problema.

Estetska hirurgija Naše male klinike Sarajevo također može da doprinese povećanju samopouzdanja i osjećaju zadovoljstva svojim tijelom. Ona se nadovezuje na plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i bavi se prije svega ljepotom. Estetski hirurzi su upoznati sa kanonima ljepote i za svoj motiv imaju mjere idealne proporcije, kao što je zlatni presjek.

Žene koje imaju želju da uljepšaju svoje tijelo često imaju na umu ideale ljepote poznate u svijetu. Specijalisti estetske hirurgije Naše male klinike će pacijentkinjama preporučiti korekcije koje su personalizovane i koje će harmonizovati njihov izgled. Skladan i prirodan izgled žene djeluje podsticajno na različite segmente života. Nerijetko se žene nakon intervencija lakše odlučuju da mijenjaju posao ili da istupe samostalno u nekim novim životnim ulogama. Estetsku operaciju često doživljavaju kao presjek u svom životu, tj. trenutak kada su stvari uzele u svoje ruke.

 

Zdravstveni razlozi

Pored estetskih razloga, operacije mogu da olakšaju i brojne zdravstvene probleme. Tipičan primjer je operacija septuma nosa, kojom se ujedno ispravlja i deformitet koji je otežavao disanje. Operacije smanjenja grudi su drugi veoma dobar primjer. Neki broj pacijentkinja ima probleme sa kičmom i držanjem tijela zbog velikih grudi. Nakon operacije smanjenja grudi pacijenkinji se olakšava spavanje i svakodnevne aktivnosti.

Trajna rješenja

Brojni operativni zahvati daju trajne efekte, na primjer, operacija nosa, ušiju, uklanjanja mladeža, liposukcija i mnogi drugi. Trajnost efekata kod pojedinih operacija, kao što su korekcije veličine grudi, mogu da budu umanjenje vremenom zbog starenja ili usljed loših životnih navika. Da bi se očuvao izgled nakon intervencija poželjno je pridržavati se pravila zdrave ishrane i zaboraviti na pušenje.

Nedostaci estetske hirurgije

Sve hirurške intervencije nose sa sobom moguće komplikacije. Najčešće među njima su bolovi, otoci i hematomi. Rizik od komplikacija može da se smanji pridržavanjem uputstava koje se dobija od ljekara Naše male klinike prij operacije. Među nedostatke estetske hirurgije bi mogli da se svrstaju u izvesnoj mjeri i troškovi, koji su ipak, kako godine odmiču, sve manji. Prije izabrane estetske intervencije je vrlo bitno pažljivo izvagati svoje motive i resurse sa kojima se raspolaže, kako se kasnije ne bi javilo nezadovoljstvo. Loša komunikacija između pacijenta i hirurga takođe može da napravi problem. Kada se odlučite za estetsku korekciju, najbolje je da svoju zamisao detaljno prenesete ljekaru. Povratna informacija, koju dobijete nakon procjene hirurga, nikako ne treba da se zanemaruje. Ljekari će vam reći u kojoj je mjeri moguće ispuniti vašu zamisao.

Faktori bezbijednosti

U novije vrijeme veliki broj estetskih intervencija je u ponudi u salonima ljepote. Intervencije se neretko izvode u neadekvatnim uslovima i od strane osoblja koje nije dovoljno edukovano. Efekti takvih zahvata mogu da budu poražavajući i čak vrlo opasni. Kada se odlučujete za estetske intervencije potražite klinike u kojima rade specijalisti estetske hirurgije sa licencama i iskustvom. Jedna od takvih klinika je i vodeća u estetskoj hirurgiji u Bosni i Hercegovini, a nalazi se u Sarajevu, Naša mala klinika je pronašla mjesto u vrhu zahvaljujući profesionalnosti koju nudi u svim segmentima estetske i plastične hirurgije.

Povećanje grudi, smanjenje grudi, podizanje grudi, rekonstrukcija grudi, smanjenje muških grudi, zatezanje stomaka, liposukcija, labioplastika su samo neki od zahvata kojima smo pokazali našu stručnost i kvalitetu, možete nas pronaći na adresi; ulica Adila Grebe bb, Sarajevo i dobiti sve vrste informacija u vezi sa našim uslugama, Naša mala klinika je postala prepoznatljiv brend kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji.

 

  • Objavljeno 21/04/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...