PODIZANJE GRUDI

 

Tokom godina zbog smanjenja elastičnosti kože, gubitka masnog i žljezdanog tkiva , te zbog djelovanja gravitacije dolazi do spuštanja ili ptoze dojki. Operativni zahvat u kojem se dojke vraćaju na prvobitnu poziciju upotrebom implantata, rekonstrukcijom ili kombinacijom se zove mastopeksija.

 

Podizanje grudi

 

Preoperativna priprema

 

Hirurg mora biti upoznat sa svim zdravstvenim problemima, alergijskim reakcijama, ranijim operacijama, uzimanjem lijekova, sportskim aktivnostima i sl. Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

U prvom razgovoru sa operaterom bit će Vam skrenuta pažnja na oblik, veličinu i poziciju grudi, te na eventualne nejednakosti. Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, kao i tokom previjanja.

 

Operativni zahvat

 

  • Anestezija: Mastopeksija se uvijek radi u općoj endotrahealnoj anesteziji.
  • Trajanje: Zavisno od stepena ptoze dojki i odabrane metode rekonstrukcije operativni zahvat traje od 90 do 180 minuta.

 

Postoperativni tok

 

Osjećaj oticanja, bolova, pritiska i eventualnog otežanog disanja su normalne postoperativne tegobe koje nestaju u nekoliko narednih dana. U narednih 4 do 6 sedmica se nosi kompresivni grudnjak koji dobijate kod nas na Klinici sa ciljem da grudi zadrže željeni oblik. Kroz naredne dvije do tri sedmice se vraćate normalnim aktivnostima, dok se nakon šest sedmica poslije operacije možete vratiti i treningu.

 

Komplikacije

 

Od komplikacija je moguće da se javi krvarenje, stvaranje hematoma, otok, podljevi, infekcija, te manje nejednakosti.

 

CIJENA 3000 KM – 4000 KM