Platelet Rich Plasma (PRP) tretmani u Našoj maloj klinici

Platelet Rich Plasma (PRP) tretmani u Našoj maloj klinici

PRP Platelet Rich Plasma terapija i tretmani

Naše tijelo u sebi nosi moć da regenerira i liječi tkivo na svim dijelovima vaše kože. Matične stanice čine to svaki dan tokom vašeg života. PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama, poznata kao i tretman pomlađivanja vlastitom krvlju, vodeći je zahvat koji koristi moć liječenja koju imaju trombociti i faktori rasta u vašoj krvi kako bi stimulirao reakciju matičnih stanica. Te matične stanice pomažu stvaranje novog kolagena i krvnih žila, obnovu i poboljšanje oštećene kože te usporavaju i poništavaju znakove starenja.

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama je revolucionarna metoda pri kojoj doktor upotrebljava minimalnu količinu vaše vlastite krvi za pomlađivanje kože. Doktor vam uzme ključne stanice i proteine, koji se nalaze u krvi i ponovnim ubrizgavanjem u vašu kožu tako pospješuje obnovu kože i potkožnog tkiva. Dio krvi, po kojoj je metoda dobila ime, je PRP (Platelet Rich Plasma) ili u prijevodu – plazma bogata trombocitima. Ovim postupkom na prirodan način potičemo regeneraciju i oporavak tkiva na licu te tako smanjujemo bore i poboljšavamo tonus kože na licu.

Čemu sve služi PRP tretman?

Od 2005. godine koristi se za podmlađivanje, a više od 30 godina u medicini, posebno u ortopediji i kardiologiji.

Primjenjuje se kada je potrebno stimulisati regeneraciju tkiva i brži oporavak:

  • u estetskoj medicini,
  • kod degenerativnih promjena na zglobovima,
  • u liječenju hroničnih rana i
  • kod povreda muskuloskeletnog sistema.

Koliko se PRP tretmana preporučuje i kada su efekti vidljivi?

Preporuka ljekara specijalista je da se procedura obavlja 3 do 5 puta godišnje, sa pauzama od 4 do 6 sedmica između tretmana. Nema ograničenja kada je riječ o broju tretmana koji se mogu obaviti tokom godinu dana, s obzirom na to da se koristi serum dobijen iz pacijentove krvi.

Prvi rezultati u poboljšanju kože vidljivi su sedmicu dana nakon PRP tretmana, a krajnji efekat poslije mjesec dana. Tretman se preporučuje osobama koje žele da kontrolisano stare i osvježe svoje lice, a pritom izbjegnu agresivne tretmane.

U PRP-u se uz trombocite nalaze faktori rasta i vaše matične stanice, koje nadalje stimuliraju proces obnove. Budući da se kod ovog tretmana koristi vaša vlastita krv, ne unose se sintetičke tvari te ne postoji mogućnost nemaju nuspojava. Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen te ne zahtijeva vrijeme oporavka.

Da li se PRP tretman može kombinovati sa drugim procedurama za podmlađivanje?

Naravno. Odlične rezultate daje u kombinaciji sa mezoterapijomlaserskim tretmanomhijaluronskim filerima

Da li, pored podmlađivanja, postoje i druge estetske procedure tokom kojih se koristi PRP?

PRP kose se koristi i u liječenju opadanja kose, a u kombinaciji sa laserskom terapijom ili mezoterapijom – za podmlađivanje i uklanjanje ožiljaka.

  • Objavljeno 08/03/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...