Promo cijena Belotero ® Lips Shape & Contour filera u Našoj maloj klinici
23/05/2019
Postoperativni period nakon tretmana abdominoplastike na Našoj maloj klinici
16/06/2019

Tretmani abdominoplastike na Našoj maloj klinici

Abdominoplastika kao estetsko-rekonstruktivni zahvat

Abdominoplastika se definira kao estetsko-rekonstruktivni zahvat kojim se zateže opušteni prednji trbušni zid i uklanja višak kože sa trbuha. Ako su trbušni mišići dislocirani (razmaknuti), postavljanjem trajnih šavova vraćaju se u prvobitni oblik. Abdominoplastika se može kombinirati i s liposukcijom, ako je potrebno.

Radost nakon velikog broja izgubljenih kilograma ponekad se pretvara u pravu noćnu moru. Naime, zbog velikog gubitka kilograma i nemogućnosti brzog adaptiranja, koža ne može povratiti svoj normalni tonus i prilagoditi se novonastalom obliku tijela. Dodatni se problem javlja kada se opuste i razdvoje trbušni mišići, što se nerijetko događa kao posljedica trudnoće, a korigirati se može isključivo operacijom.

Potreba za operacijom je povećana nakupina masnog tkiva na trbuhu praćena viškom kože uz moguću prisutnost strija te oslabljen trbušni zid. Trbušni zid nalik je na “pregaču za kuhanje”. Ovakvo stanje posljedica je naglog povećanja obima trbuha zbog povećanja tjelesne težine, graviditeta i smanjenog elasticiteta kože. Operacija se može izvoditi u bilo kojoj životnoj dobi. Žene koje planiraju trudnoću nakon abdominoplastike trebaju biti upozorene da je moguć recidiv stanja kao prije tretmana.

Poseban značaj ima kod žena kod kojih su nakon trudnoće mišići prednjeg trbušnog zida rastegnuti. Važno je napomenuti da se tokom ovog zahvata mogu odstraniti i strije koje se često nalaze na koži donjeg dijela stomaka.

Pacijentima s pretjeranom tjelesnom težinom koji namjeravaju da smršaju savjetuje se odgađanje operativnog zahvata do završetka dijetskog režima, naravno uz konsultacije hirurškog tima Naše male klinike. Operaciju također treba odgoditi i kod žena koje planiraju trudnoću, jer postoji realna mogućnost popuštanja zategnutosti mišića trbušnog zida tokom trudnoće. Cilj operacije je redukcija masnog tkiva na stomaku i formiranje estetski prihvatljivog i dopadljivog izgleda – ravan i privlačan stomak.

PLANIRANJE OPERATIVNOG ZAHVATA

Prilikom prvog pregleda tim hirurga Naše male klinike će objasniti pacijentu tok operacije i oporavka. Abdominoplastika jedan je od najopsežnijih zahvata u domeni plastične hirurgije, stoga pacijent treba biti upozoren da je i oporavak nešto duži nego kod ostalih zahvata u plastičnoj hirurgiji.

Trajanje operacijskog zahvata: 180-240 minuta
Anestezija: opća

OPERATIVNI ZAHVAT

Abdominoplastika je opsežni hirurški zahvat i u prosijeku traje od 3 do 4 sata. Prije operacije na pacijentu se pažljivo iscrta linija reza. Tokom operativnog zahvata vrši se odstranjivanje viška kože, podkožnog masnog tkiva, kao i zatezanje mišića prednjeg trbušnog zida.Nakon operacije zaostaje ožiljak smješten u regiji koju pokriva donji veš.

Messenger icon
Live chat sa našim timom