noss-naslovna900

Oporavak nakog operativnog zahvata rinoplastike

Rinoplastika, poznata i kao operacija nosa, postupak je plastične hirurgije za izmjenu i rekonstrukciju nosa. Postoje dvije vrste plastične hirurgije – rekonstruktivna hirurgija koja obnavlja oblik i funkcije nosa i estetska hirurgija koja mijenja izgled nosa. Rekonstruktivnom hirurgijom se nastoje riješiti ozljede nosa uzrokovane raznim povredama. Rekonstruktivna hirurgija također tretira urođene nedostatke  i probleme s disanjem. Rinoplastika može ukloniti kvrgu, usku širinu nosnice, promijeniti ugao između nosa i usta ili otkloniti ozljede, urođene mane ili druge probleme koji utječu na disanje, poput odstupanja nosne pregrade ili sinusa.

Postupak rinoplastike

Rinoplastika se može obaviti u bolnici, liječničkoj ordinaciji ili ambulantnoj hirurškoj ustanovi. Obično se obavlja u ambulanti. Naš liječnik iz Naše male klinike će koristiti lokalnu ili opću anesteziju. U općoj anesteziji prespavat ćete operaciju. Uz lokalnu anesteziju bit ćete sedatirani i nos će vam utrnuti, tako da ste opušteni i ne možete osjetiti bol. Tokom operacije, hirurg pravi rezove u nosnicama. U težim slučajevima, hirurg može napraviti rezove na dnu nosa. Zatim se preoblikuje unutrašnja kost i hrskavica kako bi se postigao željeni izgled. Djeci se obično daje opća anestezija. Kada zaspete, naš hirurg će vam napraviti rezove između ili unutar nosnica. Zatim će odvojiti vašu kožu od hrskavice ili kosti te započeti preoblikovanje nosa. Ako vašem nosu treba mala količina dodatne hrskavice, hirurg će vam ukloniti hrskavicu iz uha ili duboko iz nosa. Ako je potrebno više, možete dobiti implantat ili koštani graft. Postupak obično traje između jednog i dva sata. Ako je operacija komplikovanija, može potrajati duže.

Oporavak nakon rinoplastike

Nakon operacije, naš liječnik iz NMK će vam staviti plastičnu ili metalnu udlagu na nos. Udlaga će vam pomoći da nos zadrži novi oblik dok zacjeljuje. Biti ćete zadržani u sobi za oporavak barem nekoliko sati nakon operacije. Ako je sve u redu, ići ćete kući taj isti dan. Biti će vam potreban neko ko će vas odvesti kući jer će anestezija i dalje utjecati na vas. Ako je riječ o težem slučaju, možda ćete morati ostati u bolnici dan ili dva.

Nakon operacije, morate se odmoriti u krevetu s glavom podignutom više od grudi, kako biste smanjili krvarenje i otok. Nos vam može biti začepljen zbog otoka ili udlaga koje su postavljene unutar nosa tokom operacije. U većini slučajeva, unutrašnje obloge ostaju na mjestu jedan do sedam dana nakon operacije. Naš liječnik vam također lijepi udlagu na nos radi zaštite i podrške. Obično je na mjestu oko sedam dana.  Lagano krvarenje i drenaža sluzi i stare krvi česti su nekoliko dana nakon operacije ili nakon uklanjanja zavoja.

rino-txt1

Naš liječnik iz NMK će vam staviti “kapaljku” – mali komadić gaze koji se drži trakom – ispod nosa da upije drenažu. Liječnik će vam reći koliko često trebate da mijenjate kapaljku. Ne stavljajte kapaljke čvrsto uz nos. Da bi dodatno smanjio šanse za krvarenje i oticanje, liječnik može zatražiti da nekoliko sedmica nakon operacije slijedite mjere opreza.

Mjere opreza su sljedeće;

  • Izbjegavajte naporne aktivnosti poput aerobika i trčanja.
  • Umjesto tuširanja, napravite sebi kupku dok imate zavoje na nosu.
  • Ne pušite nos.
  • Jedite hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća, kako biste izbjegli zatvor. Zatvor može dovesti do naprezanja, vršeći pritisak na mjesto operacije.
  • Izbjegavajte ekstremne izraze lica koji zahtijevaju puno pokreta, poput smijeha.
  • Ne stavljajte na nos ništa poput leda nakon operacije.
  • Lagano operite zube kako biste ograničili kretanje gornje usne.
  • Nosite odjeću koja se zakopčava sprijeda. Ne navlačite odjeću preko glave.

Pored toga, ne odmarajte naočale ili sunčane naočale na nosu najmanje četiri sedmice nakon operacije, kako biste spriječili pritisak na nos. Koristite kremu za sunčanje SPF 30 kada ste vani, posebno na nosu. Previše sunca može prouzrokovati trajno nepravilno mijenjanje boje kože nosa. Neke privremene otekline ili crno-plava promjena boje očnih kapaka može se javiti dvije do tri sedmice nakon operacije nosa. Ograničavanje natrijuma u ishrani pomoći će oteklini da brže nestane.

Nos vam se mijenja tokom života bez obzira na operaciju. Iz tog razloga je teško reći kada ste postigli svoj “konačni rezultat”. Iako je rinoplastika relativno siguran i lagan postupak, oporavak od nje može potrajati. Vrh nosa je posebno osjetljiv i može ostati utrnut i otečen mjesecima. Možda ćete se potpuno oporaviti za nekoliko sedmica, ali neki učinci mogu potrajati i mjesecima. Mogla bi proći cijela godina prije nego što u potpunosti budete mogli cijeniti krajnji rezultat vaše operacije.

Kontrola nakon rinoplastike je važna. Obavezno se pridržavajte termina i slijedite upute naših liječnika iz Naše male klinike.

  • Objavljeno 20/10/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...