augmentacija-naslovnica-900

Oporavak, mjere opreza i moguće nuspojave nakon zahvata na grudima

Povećanje, oblikovanje grudi i svaki vid zahvata na grudima je vrlo popularan i najčešći zahvat u esteskoj hirurgiji na svim svjetskim tržištima. Primjenjuje se već pedesetak godina – u SAD se godišnje realizira 350 hiljada zahvata po statističkim podacima. Tokom razvoja estetske hirurgije mijenjale su se tehnike i metode povećanja i oblikovanja grudi te su danas dosegnule tehnološki vrhunac. Stoga je neophodno slijediti sve aktualne svjetske standarde i trendove – uz kontinuiranu edukaciju liječnika, korištenje najkvalitetnijih implantata i opreme.

Priprema i oporavak

Mjesec dana prije zahvata preporučuje se prestati pušiti radi negativnog učinka na mikrocirkulaciju; sedmicu dana ranije prestati uzimati preparate acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Ando, Acisal..) te ostale lijekove i pripravke koji utječu na zgrušavanje krvi da ne bi došlo do neželjenog krvarenja.

Postoperacijski, slijedećih nekoliko sati, pacijentica boravi u apartmanu radi nadzora i analgezije. U stabilnom i sigurnom općem stanju, uz lijekove protiv bolova i s elastičnim zavojem oko grudi, otpušta se kući. Slijedećeg dana, na prvoj kontroli, zavoj se zamijeni čvrstim elastičnim steznikom, tokom slijedećih 4-6 sedmica radi smanjenja otekline i fiksiranja implantata na željenom mjestu.

Povratak uobičajenim aktivnostima moguć je za 5 – 8 dana; za 4 – 5 sedmica moguće je svladati i veće napore.

Mjere opreza

Potrebno vrijeme oporavka ovisi o zahvatu koji se izvodi i o samom pacijentu. Uglavnom je pomoć potrebna tokom prvog i drugog dana, nakon toga se pacijentica obično može brinuti sama o sebi. Već drugi dan nakon zahvata mogu funkcionisati normalno, međutim to može biti individualno. Mnogi se mogu vratiti na posao unutar 7 do 10 dana, ali i to ovisi o pojedincu. Potrebno je izbjegavati veće napore i dizanje većih tereta tokom idućih 4 do 6 sedmica.

Neophodno je slijediti upute stručnog tima Naše male klinike radi što bržeg oporavka. Obično se preporučuje dolazak na nekoliko postoperativnih kontrola, kako bi naš hirurg mogao pratiti tok oporavka.

Nuspojave – komplikacije

Svaki hirurški zahvat nosi određene rizike, kao što su rizici anestezije, infekcije, krvarenja i otekline. Te komplikacije se događaju rijetko i obično se mogu izbjeći. Premda je bol nakon zahvata u pravilu neznatna, kada je i prisutna, lako se ublažava odgovarajućim lijekovima. Kod implantata koji se ugrađuju ispod mišića, zbog početnog rastezanja mišića neke se pacijentice tuže na zategnutost koja se obično povlači nekoliko dana nakon zahvata.

Kod umetanja bilo kojih implantata u tijelo, ponekad može doći do kapsularne kontrakcije koja uzrokuje tvrdoću grudi, nelagodu, povremenu bol u grudima i promjenu oblika grudi. Kapsularna kontrakcija se javlja kada tkivo zacjeljuje jakim ožiljkom oko stranog tijela poput implantata.

U usporedbi s ostalim implantatima, znanstvene studije pokazuju gotovo neznatan broj pojava kapsularne kontrakcije kod poliuretanskih implantata – samo 1% kroz 10 godina. To je jedan od glavnih razloga zašto koristimo samo ovu vrstu implantata.

Radi sigurnosti, pouzdanosti i uspješnosti zahvata, tijekom konsultacija, naš hirurg i anesteziolog detaljno će objasniti rizike operacije i dati upute kojih se u postoperativnom razdoblju treba pridržavati.

  • Objavljeno 20/12/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...