Operativni zahvati na grudima koje možete pronaći na Našoj maloj klinici

Hiljade žena su poboljšale svoj izgled i dobile više samopouzdanja zahvaljujući povećanju grudi. Ako ste svjesni veličine svojih grudi povećanje, smanjenje ili rekonstrukcija vam nudi priliku da dobijete bolje oblikovane, punije i ljepše grudi koristeći najnovije tehnike estetske hirurgije. Operacije grudi obično se mogu podijeliti u tri opće kategorije: povećanje, smanjenje i rekonstrukcija. Objasniti ćemo svaku vrstu operacije u kratkim crtama u ovome tekstu. U Našoj maloj klinici možete pronaći sve ove zahvate koje ćemo vam predstaviti u nastavku teksta.

Povećanje grudi

Povećanje grudi vrši se radi poboljšanja izgleda, veličine i konture ženskih grudi. Iz različitih razloga žene često razmatraju o povećanju dojki ili mamoplastici. Neke žene osjećaju da su im grudi premalene u odnosu na konturu tijela. Neke žene žele povećanje nakon gubitka veličine povezane s trudnoćom i dojenjem. Drugi žele ispraviti asimetriju u veličini grudi.

Povećanje grudi vrši se implantatima koji se mogu postaviti iznad ili ispod grudnog mišića pektoralisa. Rez se može postaviti u aksilu (pazuh), areolu ili donju dojku. Povećanje grudi može se raditi uz pomoć endoskopa. Kada se implantati postave ispod prsnog mišića pektoralisa, manje je smetnji kod skrining mamografije. Žene, međutim, trebaju biti svjesne da implantati dojke mogu ometati otkrivanje karcinoma i da kompresija dojke za vrijeme mamografije može uzrokovati rupturu implantata. Implantat dojke je silikonska školjka napunjena bilo fiziološkom otopinom (slani rastvor vode), bilo silikonskim gelom. Žena određuje željenu veličinu namještanjem pokusnih implantata. Trenutno se implantati punjeni fiziološkom otopinom koriste neograničeno. Silikonski gel implantati dostupni su samo ženama koje učestvuju u odobrenim studijama.

Povećanje grudi je relativno jednostavan postupak. Kao i kod svake operacije, i određena nesigurnost i rizik povezani su s operacijom povećanja grudi. Pregledajte prednosti, rizike i alternative. Potražite termin za konsultacije s našim plastičnim hirurgom u Centru za estetsku i plastičnu hirurgiju Naša mala klinika u Sarajevu.

Smanjenje grudi

Velike, teške, viseće grudi mogu biti neugodne. Prekomjerna težina može uzrokovati bol u vratu, bolove u leđima, iritaciju kože, udubljenje grudnjaka, ukočenost ili slabost. Postupak uključuje uklanjanje suvišnog kože, masnog i žljezdanog tkiva.

Kod ove vrste operacije ožiljci mogu biti obimni. Obično se očuva normalan osjećaj grudi, osjećaj u bradavicama i normalno stvaranje mlijeka. Moguće nuspojave, iako rijetke, uključuju bol i kvrgavost ožiljaka i nemogućnost dojenja. Postupak smanjenja dojki smanjuje izgled, volumen i konturu dojke, očuvajući pritom osjet i funkciju dojke. Nakon smanjenja grudi, žene prijavljuju ogromno poboljšanje svojih simptoma.

Rekonstrukcija dojke

Rekonstrukcija grudi nastoji obnoviti grudi željenog izgleda, konture i volumena. Uključena je i komponenta bradavice-areola. Normalni osjet grudi i sposobnost dojenja gube se kad su osjetni nervi ili mliječne žlijezde i kanali uklonjeni ili značajno povrijeđeni.

Izgled, kontura i volumen dojke mogu se obnoviti implantatima ili ženskim vlastitim tkivom. Ako se koristi implantat, implantat je veličine tako da odgovara suprotnoj dojci. Dojka se takođe može ponovo stvoriti pomoću ženskog tkiva. Ponekad se može koristiti segment donjeg trbušnog zida. Ostale mogućnosti tkiva za autolognu (koristeći vlastito tkivo) rekonstrukciju uključuju stražnji mišić i kožu ili segment stražnjice.

Lift grudi

Kod nekih žena koža nije dovoljno jaka ili otporna da podrži težinu grudi, zbog čega grudi propadaju. Uz ovo stanje, zvano ptosis, postoji previše kože u odnosu na tkivo dojke. Da biste dojkama podigli tijelo ili ono što je poznato kao mastopeksija, višak kože mora se ukloniti.

Za sve ostale informacije u vezi sa operativnih zahvatima na grudima posjetite naš portal i sekciju novosti, upoznajte se s načinima operativnih zahvata, tretmanima, nuspojavama kao i poboljšanjima života pacijenata koji se odluče na ovaj korak.

U Našoj maloj klinici nudimo kvalitetan spektar operativnih zahvata i tretmana tako da sve usluge koje nudimo zapravo radimo po svjetskim standardima, jer briga o pacijentu je na prvom mjestu.

Za više informacija i konsultacije oko operativnih tretmana na grudima koje nudi Naša mala klinika pozovite nas na tel: 033 222 212 ili putem e-mail adrese info@nasamalaklinika.net

  • Objavljeno 30/09/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...