smanjenje-grudi-900

Operativni zahvat smanjenja grudi u Našoj maloj klinici

Operacija smanjenja grudi, poznata i kao redukcijska mamoplastika, postupak je koji se koristi za uklanjanje viška masnoće, tkiva i kože s grudi. Ako imate velike grudi, možete odabrati operaciju smanjenja grudi kako biste ublažili nelagodu i boloveu leđima ili postigli veličinu grudi proporcionalnu vašem tijelu. Također ova vrsta operacije može pomoći u poboljšanju vašeg samopouzdanja i lakšem sudjelovanju u fizičkim aktivnostima. Možete imati operaciju smanjenja grudi u bilo kojoj dobi sve dok su u potpunosti razvijene, čak i ako ste tinejdžer. Iako ćete rezultate vidjeti odmah, imajte na umu da mogu proći mjeseci dok otekline potpuno ne prođu i hirurški ožiljci ne izblijede. Konačni rezultat općenito je trajan iako se oblik i veličina dojki mogu mijenjati zbog čimbenika poput starenja, debljanja ili gubitka kilograma.

Zahvat

Operacija smanjenja grudi namijenjena je ženama koje imaju velike grudi i žele riješiti probleme kao što su:

 • Hronični bolovi u leđima, vratu i ramenima koji zahtijevaju učestalo korištenje lijekova protiv bolova
 • Hronični osip ili iritacije kože ispod dojki
 • Bol u živcima
 • Ograničena fizička aktivnost
 • Loša slika o sebi
 • Poteškoće s uklapanjem u grudnjake i odjeću

Operacija smanjenja grudi uglavnom se ne preporučuje ako:

 • Konzumirate cigarete
 • Imati određena stanja poput dijabetesa ili problema sa srcem
 • Imate problema s kilažom (pretilost)
 • Želite izbjeći ožiljke na grudima

Mogli biste odgoditi operaciju smanjenja grudi ako imate određene buduće planove, kao što su trudnoća i gubitak tjelesne težine. Ako niste osnovali porodicu ili imate u planu imati još djece, savjetujemo vam da pričekate s operacijom. Dojenje može biti izazovno nakon operacije smanjenja grudi iako određene hirurške tehnike mogu pomoći u očuvanju vaše sposobnosti dojenja. Također u periodu trudnoće i nakon poroda, grudi se povećaju zbog dojenja.

Ako ste zainteresirani za gubitak kilograma promjenom ishrane i započinjanjem programa vježbanja, pričekajte s operacijom jer gubitak kilograma često može rezultirati promjenom veličine grudi.

Rizici

Operacija smanjenja grudi ima iste rizike kao i bilo koji drugi hirurški zahvat – krvarenje, infekcija i reakcija na anesteziju. Ostali mogući rizici uključuju:

 • Modrice, koje su obično privremene
 • Ožiljci
 • Gubitak osjećaja u bradavicama i koži koja okružuje bradavice (areole)
 • Poteškoće ili nemogućnost dojenja
 • Razlike u veličini, obliku i simetriji hirurški izmijenjenih lijeve i desne dojke, što bi moglo dovesti do daljnjih operativnih zahvata za poboljšanje izgleda

smanjenje-grudi-txt

Tretman

Naš plastični hirurg u Našoj maloj klinici će kroz konsultacije pregledati i procijeniti vašu zdravstvenu sliku i cjelokupno zdravlje. Razgovarati ćete o očekivanjima u vezi s veličinom i izgledom grudi nakon operacije. Naš hirurg će također navesti detaljan opis postupka i njegovih rizika, pregledati i izmjeriti vaše grudi, fotografisati za medicinsku evidenciju te po potrebi uraditi određene laboratorijske nalaze i mamograf na osnovu vašeg zdravstvenog stanja.

Operacija smanjenja grudi obično se radi u općoj anesteziji. Specifična tehnika koja se koristi za smanjenje veličine vaših grudi može se razlikovati. Postupak može uključivati operaciju kroz rezove ili liposukcijski zahvat a za uklanjanje viška masnoće u grudima. Naš hirurg u Našoj maloj klinici će nakon svih obavljenih pregleda i konsultacija napraviti rez oko areole te ukloniti višak tkiva dojke, masnoće i kože kako bi se smanjila veličina svake dojke. Nakon toga, naš hirurg će preoblikovati grudi i vratitit bradavice i areole na odgovarajuće mjesto.

Oporavak

Neposredno nakon operacije grudi će vam biti prekrivene zavojem od gaze ili zavojima te ispod obje ruke može se po potrebi staviti cijev za ispuštanje viška krvi ili tekućine. Vjerojatno ćete uzimati lijekove protiv bolova i antibiotike kako biste smanjili rizik od infekcije. Prvih nekoliko dana nakon operacije vaše će grudi biti veoma osjetljive i natečene. Umjesto grudnjaka koji imaju žice, reporučujemo vam da nosite elastični kompresijski grudnjak ili sportski grudnjak za zaštitu i potporu grudi. Nakon operacije morati ćete ograničiti tjelesnu aktivnost na dvije do četiri sedmice dok se grudi oporavljaju.

 • Objavljeno 09/02/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...