Operativni zahvat povećanja grudi

Estetsko povećanje grudi je jedna od najčešćih korekcija u estetskoj hirurgiji. Brojne žene razmišljaju o povećanju grudi s estetskih i emocionalnih aspekata. U 99% slučajeva povećanje se vrši silikonskim mamarnim implantatima, a u svega 1%  slučajeva implantati su punjeni fiziološkom otopinom.

Najsuvremeniji tipovi silikonskih implantata su punjeni kohezivnim silikonskim gelom koji je odgovoran za doživotnu stabilnost oblika implantata (engl. „form stable implant“). Stariji tipovi implantata su bili punjeni silikonskim uljem zbog čega je dolazilo do splašnjavanja implantata i mijenjanja oblika tijekom godina, pa su se morali mijenjati nakon 10 – 15 godina.  Današnji suvremeni implantati kakvi se ugrađuju u našoj ordinaciji su doživotni.

Povećanje grudi se može najranije uraditi s navršenih 18 godina. Idealna žena- kandidat za povećanje ili augmentaciju grudi je starija od 18 godina, ima idealnu ili normalnu tjelesnu težinu (indeks tjelesne mase je između 20 i 25), odličnu napetost i teksturu kože, simetrične manje dojke čije bradavice su anterirorno orijentirane (prema naprijed). Postoje 3 osnovna pristupa za povećanje grudi :

 

 • Transaksilarni (kroz pazuh)
 • Periareolarni (kroz donju polovinu areole)
 • Inframamarni (kroz brazdu koja dijeli donji pol dojke i prednji zid prsnog koša)

 

Preoperativna priprema

Hirurg mora biti upoznat sa svim zdravstvenim problemima, alergijskim reakcijama, ranijim operacijama, uzimanjem lijekova, sportskim aktivnostima i sl. Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

 

U prvom razgovoru sa operaterom bit će Vam skrenuta pažnja na oblik, veličinu i poziciju grudi, te na eventualne nejednakosti. Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, kao i tokom previjanja.

 

 

Operativni zahvat

 

Anestezija: Uvećanje grudi se uvijek radi u općoj endotrahealnoj anesteziji.

Trajanje: Zavisno od odabrane metode rekonstrukcije operativni zahvat traje od 90 do 300 minuta.

 

Postoperativni tok

Osjećaj oticanja, bolova, pritiska i eventualnog otežanog disanja su normalne ostoperativne tegobe koje nestaju u nekoliko narednih dana. U naredne 4 sedmice se nosi kompresivni grudnjak koji dobijate kod nas na Klinici sa ciljem da grudi zadrže željeni oblik.

 

Kroz naredne dvije do tri sedmice se vraćate normalnim aktivnostima, dok se nakon šest sedmica poslije operacije možete vratiti i treningu.

 

Komplikacije

 

Moguće komplikacije su otok, mali hematomi, infekcije i krvarenje koje se za kratko vrijeme veoma uspješno otklanjaju.

Komplikacije kod estetskog povečanja dojki su prilično rijetke. Moguće komplikacije su :

 

 • infekcija (dosada nismo imali nijedan slučaj),
 • krvarenje,
 • kapsularna kontraktura ili stvaranje čvrste ožiljne ovojnice oko implantata (mogućnost je manja od 2 %),
 • mogućnost odbacivanja implantata (nikada nismo imali takav slučaj u praksi),
 • asimetrija dojki (moguće je naknadno korigirati, osim ako se ne radi o velikim preoperativnim asimetrijama),
 • hipertrofični ožiljci i keloidi (vrlo rijetko, a mogu se pojaviti samo kod osoba koje su sklone stvaranju hipertrofičnih ožiljaka i keloida)
 • okretanje ili rotacija anatomskog implantata,
 • nabiranje ili “rippling” implantata,
 • ruptura ili puknuće implantata,
 • kasno nakupljanje tekućine u džepu ili serom.

 

Povećanje grudi u Sarajevu

Povećanje i korekciju grudi možete obaviti u Sarajevu u Centru za estetsku hirurgiju Naša mala klinika. Centar za estetsku hirurgiju Naša mala klinika nalazi se u Ulici Adila Grebe bb. U Sarajevu uslugu povećanja grudi možete pronaći na više mjesta, specijaliziranih privatnih klinika i poliklinika, međutim ovakve specijalizirane operacije i korekcije je najbolje prepustiti stručnjacima plastične i estetske hirurgije, a iskustva pacijenata kažu da je osoblje Naše male klinike jedno od najstručnijih, najgostoljubljivijih i najpažljivijih kako u Sarajevu, tako i u Bosni i Hercegovini.

 

Zadovoljstvo pacijenata je naš primarni cilj. Iskustva i zadovoljstva klijenata Centra za estetsku i plastičnu hirurgiju koji su se odlučili za usluge operacija grudi, korekcija grudi, povećanje grudi i ugradnja silikona možete pročitati u sljedećim kolumnama.

 • Objavljeno 21/04/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...