Operativna korekcija nosa – rhinoplastika

Zahvat kojim se rješava estetski i funkcionalni problemi nosa poput izbočene nosne pregrade, grbavog nosa ili devijacije septuma. Nos nužno ne znači estetsku operaciju kao zahvat koji svojim izvođenjem može promijeniti naš izraz lica već se često rhinoplastikom riješavaju i zdravstveni problemi.

Operativni zahvat

Rhinoplastici se danas drugačije pristupa te se nos ne pomatra izolirano, nego se nastoji dovesti u optimalan odnos s već postojećim strukturama lica, kao što su obrazi, usne, brada i čelo. S obzirom na sve navedeno cilj estetskog zahvata na nosu nije dobiti „novo lice“, nego preoblikovanjem nos uklopiti u normalne odnose s ostalim dijelovima lica. Postoji široki spektar problema koji se mogu uspješno riješiti tijekom operacije nosa, a to su: grba na dorzumu, krivi, predugačak ili prekratak nos, široka nosna piramida, nosni vršak koji je nepravilan, previše širok ili pak izrazito uzak nos, asimetrične ili preširoke nosnice te oblikovati koštane i hrskavične strukture nosa.

Ono što uvijek treba imati na umu jest to da je nos jednim dijelom već određen svojim početnim oblikom i dimenzijama. Previše radikalna redukcija nosnih struktura se ne preporučuje jer može oslabiti temeljni potporanj samog nosa. Bitan učinak na rezultat operacije imaju i čvrstoća i debljina kože, kao i mekotkivni pokrov, koji također limitiraju u kojem obimu se nos može promijeniti. Iako se kožni pokrov ne mijenja, nakon operacije koža mora prekriti prethodno oblikovane hrskavice, zato pretjerana redukcija hrskavica i kosti može rezultirati neadekvatnom adaptacijom kože. To je osobito problem kod osoba s jako debelom i masnom kožom.

Vrlo je važno imati realna očekivanja te biti pozitivna osoba. Na konzultacijskom pregledu dobiva se uvid u motivaciju za operativni zahvat, analiziraju se strukture nosa te ispituju mogućnosti u kojoj se mjeri mogu postići određene korekcije i tek na osnovu svih dobivenih informacija planira se operativni zahvat. Na pregledu se, u dogovoru s pacijentom, radi individualni plan za operativni zahvat.

Kako i kada se odlučiti za rhinoplastiku?

Za rhinoplastiku se odlučujemo kada želimo smanjiti nos, korigovati nedostatke(grba,udubljenja,”krivi”nos), prirođeni deformiteti ili pak oni uzrokovani vanjskim faktorima.

Operativna korekcija nosa - rhinoplastika-txt1

Ukoliko se radi i septoplastika(korekcija nosne pregrade) dolazi do poboljšanja disanja te korigiranja hrkanja.Operacija se najčešće izvodi nakon 17.godine života ,kad je osoba psihički podobna i realna u svojim očekivanjima ,ili ranije ako se radi o prirođenoj malformaciji ili deformitetu kao što je rascjep usne, nosa i/ili nepca.

Mjere opreza

Moguće su određene komplikacije (upala, krvarenje), o čemu će vas naš stručni tim upoznati za vrijeme konsultacija. Uz pridržavanje dobivenih uputa, smanjuje se rizik od navedenog. Nije isključena mogućnost od manjih nepravilnosti i asimetrija na nosu tijekom postoperativnog razdoblja, koje obično nestanu unutar godine dana od zahvata. Ukoliko je potrebna manja sekundarna korekcija, može se učiniti tek nakon najmanje godinu dana od prve operacije.

Koliko košta operacija nosa?

Za sve one koji se pitaju koliko koša operacija nosa, moramo reći da ljepši izgled, poboljšane funkcije disanja i veće samopuzdanje nemaju cijenu. Na pitanje koliko košta operacija nosa utječu mnogi faktori, od kojih je jedan komplikovanost zahvata, tj. koliku korekciju nosa je potrebno izvršiti! Na pitanje koliko košta operacija nosa moramo naglasiti da ulazi kompletna usluga – od konsultacija, svih priprema za operaciju, preko anestezije, samog čina operacije, eventualnog ambulantnog liječenja, do obuke nakon što je izvršena operacija nosa – oporavak mora biti adekvatno propraćen, a za to je potrebna kvalitetno savetovanje, kao i svih kontrola i konsultacija prvih par sedmica ili mjeseci poslije operacije.

Operacija nosa – rhinoplastika 2500,00 KM – 4000,00 KM
  • Objavljeno 15/09/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...