OPERACIJA UŠIJU

Operativni zahvat korekcije ušiju – otoplastika

Otoplastika je estetska operacija kojom se oblikuju uši. Korekcija ušiju (otopastika) jedna je od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji. U predjelu ušne školjke i ušne resice moguće su razne deformacije. Među najčešćim deformacijama koje se koriguju estetskom kirurgijom je deformacija odstojećih ušiju. Odmaknute ili odstojeće uši mogu uzrokovati komplekse od ranog djetinjstva pa su pacijenti vrlo često djeca predškolske dobi i omladina.

Često se mogu razlikovati veličine ušnih školjki kao i stepen „klempavosti“. Ponekad jedno uho ima veliko odstupanje, a drugo manje, ili ga uopšte nema. Klempavost ušiju (med. otapostaza) predstavlja najčešći oblik nepravilnosti i vidljiv je gotovo od rođenja. Klempave uši ne prave funkcionalne smetnje, ali predstavljaju estetski problem koji je često uzrok psihičkih problema.  Djeca koja imaju ”klempave uši” često pate zbog izloženosti ruganju i podsmjehu vršnjaka, povlače se u sebe i stvaraju iskrivljenu sliku o svom fizičkom izgledu. Usljed toga, nastaju problemi sa samopouzdanjem i pravilnim formiranjem ličnosti.

Da bi se ovi problemi izbjegli, poželjno je da se zahvat korekcije ušiju napravi najkasnije prije puberteta, a zahvatu se može pristupiti već u uzrastu od 5-6 godina, naravno ako djetetu ovaj deformitet smeta pri normalnom razvoju ličnosti. Jako je važno da se o potrebi korekcije saglasi i dijete, i da to nije samo zahtjev roditelja.

Operacija ušiju se izvodi i kod odraslih ljudi koji se žele riješiti ovog estetskog nedostatka. Zahvat je za pacijenta bezbolan.

Priprema za zahvat

Odluci o operaciji prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom se pacijentu odnosno roditeljima objašnjava priroda problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Operacija ušiju se idealno obavlja prije polaska djeteta u školu, a može se obaviti i kasnije. Otoplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji kod odraslih ili u općoj anesteziji kod djece, što uslovljava pregled kod anesteziologa i laboratorijske pretrage.

Operativni zahvat

Anestezija: Kod manje djece se preporučuje opća endotrahealna anestezija, dok je kod odraslih moguće obaviti operativni zahvat u lokalnoj anesteziji.

Postoji nekoliko metoda rješavanja ovog problema i uglavnom se do hrskavice, čiji položaj treba ispraviti, dolazi rezovima iza uške. Hrskavica se modelira, višak prema potrebi se odstranjuje, koža reducira i uši fiksiraju u normalni položaj. Postoji nekoliko hirurških tehnika za operaciju odmaknutih ušiju. A doktori Naše male klinike će nakon detaljnog pregleda ušne školjke odrediti kojom će tehnikom vratiti uši u prirodni položaj.

Trajanje: Trajanje otoplastike zavisi od komplikovanosti zahvata. Prosječno trajanje je od 60 do 90 minuta.

Postoperativni tok

Na glavi se nosi obiman, meki zavoj sedam dana. Njegova uloga je da održi novi položaj i oblik i zaštiti ušne školjke. U tom periodu mogući su blagi bolovi i nelagodnost zbog osjećaja pucketanja i šuškanja u ušima. Konci s kože spontano nestaju ili se skidaju nakon sedam do deset dana. Tada se zavoj zamjenjuje elastičnom trakom oko glave. Povratak djece u školu ili odraslih na posao može se očekivati desetak dana nakon zahvata. Narednih mjesec dana treba izbjegavati aktivnosti tokom kojih su uši izložene povlačenju ili povređivanju. Nekoliko sedmica poslije operacije ne bi trebalo praktikovati bavljenje sportom.

Komplikacije

Promjene u osjećaju kože su prolaznog karaktera. Moguće komplikacije su otok, krvarenje, infekcija i ponovo vraćanja odstojećih ušiju što je izuzetno rijetko. Osim blagog naknadnog krvarenja, otoka i minimalnih bolova, sve uobičajene komplikacije, poput infekcija i slično, su veoma rijetke.

Također izuzetno rijetko dolazi do alergije na konce. Ukoliko se izlažete jakom suncu, savjetujemo nanošenje krema sa visokim zaštitnim faktorom, kako bi se spriječili neželjeni efekti poput hiperpigmentacije ožiljaka.

Rizik same operacije je minimalan. Nakon zacijeljenja rane, ostat će tanki, bjelkasti ožiljak iza uha. Obzirom da se ožiljak nalazi u prirodnom naboru iza uha, on je praktično nevidljiv. Ako se bol nakon operacije povećava, uzrok je vjerojatno zavoj koji je previše stegnut. Potrebno se javiti hirurgu kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Plastično-hirurški zahvati na licu učinili su mogućim korekciju mnogih mana lica koje često umanjuju nečije samopouzdanje. Promjenom Vašeg izgleda, korektivna hirurgija može Vam pomoći da promijenite Vaš stav prema sebi, a u tome Vam može pomoći naša ustanova i doktori Naše male klinike Sarajevo.

  • Objavljeno 21/04/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...