Operacija nosa – zahvat, rehabilitacija i moguće komplikacije

Obično se u operativnoj rinoplastici hrskavica i kosti unutar nosa prvo pripremaju hirurškim finim radom, a zatim ponovo modeliraju. Korišteni instrumenti posebno su razvijeni za osjetljive kosti i sluznicu nosa.

Ovisno o obliku i veličini nosa, kao i opsegu rinoplastike, postupak traje od 60 do 90 minuta i obično se provodi pod općom anestezijom.

 

Operacija nosa – rehabilitacija

 

Oporavak nakon operacija nosa traje otprilike dva mjeseca, a konačni rezultati se očekuju 12 mjeseci od operativnog zahvata. U većini se rinoplastika na mostu nosa postavljaju vanjski fiksatori koje bi trebalo nositi što češće u prva dva tjedna nakon rinoplastike.

Tako tkivo ostaje optimalno poravnano dok se ne stabilizira. Osim toga, svrha fiksatora je zaštita nosa tijekom spavanja.

Ako se tretira i septum nosa, koriste se tamponi i fiksator unutar nosa. Tamponi se obično uklanjaju nakon dva do tri dana, a istodobno se izvlači iscjedak iz nosa kako bi se olakšalo disanje.

U prvih nekoliko dana nakon korekcije nosa dolazi do otekline i promjene boje nosa. Kad oteklina nestane, popuštaju vanjski fiksatori i treba ih zamijeniti. Kako bi se ubrzala regeneracija sluznice, preporučuju se masti ili kapi za nos. Ovisno o opsegu korekcije, četiri sedmice treba izbjegavati teže fizičke aktivnosti.

 

U prosjeku 1 do 2 dana nakon operacije, pacijent mora da jede mekanu kašastu hranu, spava blago uzdignute glave i minimalno priča. Fiksator ostaje na nosu 7, 10 ili 14 dana, u zavisnosti od potrebe. Modrice oko očiju su neizbježne i traju 7 do 10 dana, ali se mogu pokriti kozmetičkom kamuflažom. Povratak društvenom životu moguć je već nakon 7-14 dana. Mala, ali ravnomjerna poboljšanja su vidljiva u prva 3 mjeseca, ali su moguća i u sljedećih 6-12 mjeseci.

 

Dvije sedmice prije i poslije operacije nije preporučljivo pušenje i uzimanje hormonskih preparata. Ukoliko ekstenzivno koristite kapi za nos, preporučuje se momentalni prestanak korištenja, da bi se oporavila nosna sluzokoža. Nekoliko dana nakon operacije, zabranjeno je konzumiranje kafe, crnog čaja, gaziranih pića i alkohola. Bez obzira koliko je rezultat dobar, važno je znati da operacija nosa može da značajno utiče na doživljaj vlastitog lica i da na tu promjenu budete spremni, kako bi se izbjegla eventualna depresija slična onoj poslije porođaja. Pozitivan stav i okruženje svakako pomažu u prilagođavanju na promjenu.

 

Operacija nosa – komplikacije

 

Rijetke su komplikacije operacije nosa. Postoje povremena izvješća o ukočenosti ili osjećaju utrnulosti oko nosa, obraza i gornje usne. Ipak, nuspojave nestaju nakon nekoliko sedmica od operacije.

Međutim, teška krvarenja, infekcije, oštećenja živaca ili suzne žlijezde vrlo su rijetke komplikacije koje se mogu odmah liječiti.

 

Pored toga, rinoplastika može uzrokovati komplikacije kod pacijenata koji imaju posebno debelu kožu lica. To se pogotovo odnosi na područje oko vrha nosa gdje se zadebljanje može dogoditi nakon zahvata. Ako je to slučaj, svakako treba napraviti naknadnu korekciju.

Upotreba implantata može u rijetkim slučajevima dovesti do odbacivanja ili upale. U tim se slučajevima obično traži naknadno liječenje. Kako bi se izbjegle komplikacije, treba obratiti posebnu pozornost na izbor ljekara i klinike.

A u samom centru Sarajeva nalazi se Naša mala klinika, poznati centar za estetsku hirurgiju, čiji su stručnjaci obavili više od 2000 zahvata iz estetske hirurgije.

  • Objavljeno 20/04/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...