Operacija nosa uopšte ne boli

Preuzeto: Mama i oblutak

Svi vi koji me pratite na Instagramu mogli ste da saznate zašto sam operisala nos i zašto sam uopšte poželjela da ga korigujem. Evo da i ovdje ispričam svoju priču.

Kada sam bila klinka, mama i tata su me ostavili kod prijatelja jer su morali hitno na poslovni put. Mi smo tada živjeli u Valjevu, sjećam se imala sam šest godina. Dok su me prijatelji čuvali pored njih su živjeli Neda i Nenad, brat i sestra, ne znam kako se prezivaju, igrala sam se sa njima, skakli smo, trčali i ja sam kao jako “mirna” djevojčica pala sa terase, mislim da je bio neki sprat izmedju prvog i drugog. Sjećam se da smo Neda i ja pobjegle kod nje u njeno kupatilo, ja sam sagela glavu u kantu od jupola, sjećam je se kao da je jučer bilo. Neda je ćutala bila je mlađa od mene, nisam plakala, samo sam držala glavu iznad kante dok nije prestalo. Ja kao klinka nisam znala da treba glavu podići nego ja sve naopako. Eto tako sam dobila neki grbavi nosić koji sreća nije bio veliki :-).

Tokom odrastanja nisam ni znala kako izgledam iz profila dok nisu krenuli mobilni telefoni i tada sam pretrpjela šok, u razredu je neko fotkao i ja sam slučajno bila iz profila i nisam ni skontala da sam to ja. Od tada sam imala kompleks, iako sam sa tim svojim nosićem bila i Miss i model nikada nisam bila zadovoljna posebno kada sam počela da radim na televiziji gdje je bilo nezaobilazno da me snime iz profila. Tata me je uvijek podržavao da korigujem nos, realno on jedini :-).

Jako sam plašljiva i nisam baš bila spremna zaoperaciju, najviše jer sam mislila da jako boli i da ja to ne mogu.

Nakon dva prirodna porođaja počeh da razmišljam da bih korigovala nos ali opet sam mislila ma boli ko će to trpiti. Jednog dana dok sam bila u Našoj Maloj Klinici na tretmanu lica sestra i ja smo kometarisale operaciju nosa i ona reče pa svi kažu da ne boli. Odmah sam odlučila da porazgovaram sa doktorima koje igrom slučaju poznajem jako dugo i znam da su najbolji u svom poslu. Odmah smo se složili da trebam uraditi snimak na uređaju Vectra gdje možete vidjeti bukvalno sve kako bi izgledalo. Ja sam ostala paf kada sam vidjela kako bi moj grbavi nos izgledao nakon intervencije. Brzo sam donijela odluku da ga korugujem i odmah sam krenula u akciju.

Prvo sam pripremila preoperativne nalaze, krv, urin, rengen pluća, pregled kod interniste i još jedan benefit je da sam uradila mini sistematski gdje sam saznala da su mi nalazi sjajni :-). Nalazi ne trebaju biti stariji od 7 dana.

Ono što je jako važno kada se odlučite na korekciju je da vjerujete svom ljekaru i da slušate samo njega kao i on vas. Posebna je to veza ljekara i pacijenta, važno je osjećati sigurnost i da odlazite u operacionu salu razmišljajući samo o lijepim stvarima i koliko ćete biti sretni kada se probudite iz anestezije.

Došao je i taj dan kada sam došla u Našu malu kliniku, dočekala me Majda jedna od ljepotica koje su zaposlene na klinici i koje zaista vole svoj posao. Otišla sam u sobu, raspremila se, skinula šminku i čekala da me povedu. Došli su doktori, pitali me kako sam, jesam li spremna i napravili fotografije prije operacije. Bilo mi je jako neobično bilo je to više od godinu dana da se nisam odvojila od svoje porodice posebno od bebe, kontala sam e večeras ću se naspavati :-). Sestra me je otpratila u salu, tamo su već bile tri sestre, nasmijane i pozitivne. Dok smo čekali jednog od ljekara koji je upao u saobraćajnu gužvu petkom smijale smo i pričale o svemu, bilo mi je ugodno, malo sam se tresla, nije mi bilo hladno, imala sam tremu. Nakon par minutica sestra mi je stavila braunilu, smijala se da mi mora staviti za bebe, ništa me nije boljelo. Jedna sestra me je držala za ruku i rekla misli na ne nešto lijepo, ma nisam ni stigla da pomislim već sam “zaspala”.

uprug dolazi po mene, smije mi se, misli da me užasno boli pa je posebno emotivan što je sjajno, kontam ma neka malo misli da me boli 🙂 dodatna pažnja svima godi. To veče sam bila na vrhuncu otečenosti, međutim već narednog jutra, bila je nedjelja otok se spustio na obraze pa sam izgledala kao vjeverica. Već sam bila u punoj snazi, daj doručak, ručak, stvari za ponedjeljak itd. U ponedjeljak sam ustala i prvo oprala kosu, nije pametno grijati glavu fenom ali ko bi izdržao :-). Bio je to treći dan, dan kada skida tampone iz nosa, mislila sam da puno boli ali ni to me ništa nije boljelo, da se razumijemo nije ugodno, kao malo agresivnije čupanje obrva.

Taj dan sam prodisala na jednu stranu, druga je i dalje bila začepljena sve do petka kada mi je doktor skinuo fiksatore i stavio trakice. Tada sam prvi put vidjela svoj novi nos i stvarno sam pala na du.., kako i ne bih kada je ekipa stručnjaka Naše male klinike uradila sjajnu stvar. Sada još držim trakice do utorka kada će mi reći kada definitivno skidam trakice.

Mnogo ljudi mi je pisalo na instagramu, svi pitaju najviše koliko je bolno i koliko traje oporavak. Pa evo još jednom da podvučem operacija je potpuno bezbolna, odnodno oporavak nakon jer operaciju i ne osjetite. 🙂

Moj savjet je sljedeći kada ste već donijeli odluku, povežite se sa svojim ljekarom, obavite konsultacije i ugodne razgovore, upoznajte svoh ljekara i neka on vas upozna. Zapamtite sve što vam je rekao na konsultacijama, sve što ste možda zapamtili možete zaboraviti nakon operacije :-). Ne očekujte da nos bude odmah onakav kakav ste zamislili, treba vremena za oporavak i da se sve posloži na svoje mjesto. Ono najvažnije korigujte na sebi sve ono što vi želite ne što bi dugi voljeli da imate drugačije bilo da je to nos, grudi ili nešto treće. Ja bih svakako preporučila strušnjake iz Naše male klinike koji su zaista profesionalci ali prije svega sjajni ljudi.

  • Objavljeno 06/12/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...