Operativni zahvat nosa – Rinoplastika

Nos je najmarkantniji dio ljudskog lica i od velike važnosti za skladan profil lica. Osobe kod kojih je nos previše izražen, nepravilno građen ili neproporcionalan često su nesigurne u vezi svog izgleda. U takvim slučajevima, estetska operacija nosa (rinoplastika) može pomoći pružiti nosu estetski, prirodni oblik koji se savršeno uklapa u ostale crte lica.

Kad je potrebna operacija nosa?

Operativna korekcija podrazumijeva neku od sljedećih opcija ili više njih:
– smanjenje veličine ili širine nosa,
– širenje, smanjenje, suženje ili izravnanje mosta nosa (npr. u slučaju grbe na mostu nosa),
– obnova potonulog nosnog mosta,
– izravnanje krivudavog nosa,
– preoblikovanje ili podizanje vrha nosa,
– preoblikovanje nosnica i suženje kostura nosa,
– promjena ugla između nosa i gornje usne.

Korekcija nosa – metode

Koja će se metoda operacije nosa koristiti, ovisi o:
– odgovarajućim početnim nalazima,
– fizičkim uvjetima kao što su npr. debljina kože i struktura lica,
– željama i idejama pacijenta.

U pravilu se sve vrste nepravilnosti nosa mogu riješiti rinoplastikom. Korekcija nosa bez operacije isto je moguća, ali samo ako je prisutna mala nepravilnost nosa. Tad se korekcija nosa vrši kroz injekcije s posebnim punilima.

Razlikuju se dvije metode korekcije nosa:
– osnovna metoda,
– otvorena rinoplastika.

Operacija nosa – osnovna metoda

U većini slučajeva se koristi osnovna metoda u okviru koje ljekar oblikuje hrskavicu i strukturu kostiju kroz nosnice. Rezovi leže unutar nosa pa obično nema vidljivih ožiljaka. Ovom se metodom izravnava ili smanjuje nos.
Nakon korekcije hirurg ponovno spaja kožu oko novo modelirane strukture pomoću samorazgradivih šavova. Na kraju se nos prekriva fleksibilnim i individualno namještenim zavojem, a pomoću upijajućih tampona stabilizira se septum nosa.
Kod smanjenja nosa ponekad je potrebno ukloniti male dijelove kože. Obično se šavovi mogu sakriti u prirodnim naborima oko nosnicama i obraza.

Operacija nosa – otvorena rinoplastika

Veći zahvati koji zahtijevaju bolji pogled u unutrašnjost nosa mogu se obaviti tzv. otvorenom rinoplastikom. Riječ je o malom rezu na koži između dvije nosnice. Zatim, kako bi se mjesto liječenja optimalno vidjelo, podižu se koža vrha nosa i nosnica. Tada hirurg korigira kosti i hrskavicu. Povremeno je potreban pristup iza nosnica. Otvorenom metodom mogu se ukloniti izražene grbe ili tretirati nakošenost vrha nosa.
Ako je u okviru korektivnog zahvata potrebna rekonstrukcija, koriste se transplantati ili implantati. Pritom se poseže za hrskavicom uha rebra ili kuka. Dostupne su i plastike za zamjenu tkiva. Ipak, upotrebu umjetnih materijala treba unaprijed raspraviti sa stručnjakom za rinoplastiku.
Nerijetko je kod nepravilnog oblika nosa zakrivljen sam septum (devijacija septuma) što može dovesti do otežanog disanja, slabijeg ili jačeg intenziteta. U tim se slučajevima preporučuje istodobna korekcija unutarnjeg i vanjskog nosnog okvira koja je poznata kao septorinoplastika.

Priprema za rinoplastiku

Prije svake operacije potrebno je obaviti detaljne konsultacije s ljekarom. Pored obavezne provjere respiratorne funkcije i nosne sluznice obavlja se i razgovor o mogućim rizicima. Važno je obavijestiti liječnika o bolestima, lijekovima, mogućim alergijama ili netolerancijama.

Osobama s osjetljivim sluznicama savjetuje se korištenje masti ili kapi za nos dvije do tri sedmice prije rinoplastike. Upale u području uha, nosa i grla trebaju biti izliječene prije same operacije nosa.

Budući da nikotin inhibira cirkulaciju krvi i može negativno utjecati na proces ozdravljenja, konzumaciju cigareta trebalo bi prekinuti oko 14 dana prije korekcije nosa.

  • Objavljeno 20/04/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...