Operacija nosa – razlika u metodama zatvorene i otvorene rinoplastike ?

Najčešći funkcionalan poremećaj nakon rinoplastike je otežano disanje na nos. Do toga može doći ili zbog neprepoznatog suženja nosnih šupljina koje je postojalo i prije operacije ili zbog poremećaja strujanja zraka kroz nos kao posljedice neadekvatno izvedenog zahvata – rinoplastike.

Koje su prednosti i mane otvorene metode u odnosu na zatvorenu metode rinoplastike ?

Prednosti otvorene rinoplastike su dobra vidljivost anatomskih struktura nosa za vrijeme cijele operacije što omogućuje i manje vještim hirurzima brže savladavanje hirurške tehnike. Otvorena tehnika omogućava preciznu korekciju pogotovo vrha nosa korištenjem metoda transplantacije i šivanja nosnih hrskavica. S druge strane, ona negativno utiče na noseće strukture nosa u smislu njihova slabljenja jer se prilikom pristupa žrtvuju neke normalne strukture koje se kod zatvorenog pristupa kroz nos mogu sačuvati. Zbog toga je potrebna opsežna i precizna rekonstrukcija na kraju operacije. Također, kod otvorenog pristupa postoji rez kože ispod vrha nosa, u kolumeli, koji doduše rijetko, moze biti estetski neprihvatljiv. Otečenost vrha nosa nakon operacije otvorenim pristupom traje duže nego nakon zatvorene rinoplastike.

Koje su prednosti i mane zatvorene metode u odnosu na otvorenu metodu rinoplastike ?

Prednost zatvorenog pristupa kod rinoplastike je čuvanje svih normalnih struktura nosa i koncentracija na ciljanu korekciju samo onih dijelova nosa koji moraju biti korigovani. Kod zatvorene rinoplastike nema vanjskih rezova na koži, pa time niti vanjskih ožiljaka. Preglednost prilikom operacije je nešto slabija tako da iz toga razloga zatvorenu rinoplastiku u većini slučajeva izvode hirurzi – otorinolaringolozi koji su educirani u funkcionalnoj i estetskoj hirurgiji nosa. Ponekad je zatvorenim pristupom vrlo teško izvesti opsežne rekonstrukcije različitih dijelova nosa pa se u tim slučajevima preferira vanjski pristup.

KONTRAINDIKACIJE ZA RINOPLASTIKU

Rinoplastika je, za razliku od septorinoplastike, po definiciji estetski zahvat koji se kao i ostali estetski zahvati izvodi na zahtjev i želju pacijenta. U kontaktu s pacijentom prije operacije potrebno je isključiti kandidate koji imaju nerealna očekivanja od operacije ili čak boluju od body dysmorphic disorder – dismorfija  (poremećaj je psihološkog porijekla). Indikacije su vrlo strogo postavljene za izvođenje rinoplastike prije puberteta. U ostalim slučajevima, kontraindikacije su iste kao kod svih drugih hirurških zahvata.

ZAŠTO JE REOPERACIJA METODOM OTVORENE RINOPLASTIKE ZAHTJEVNIJA I RIZIČNIJA?

Svaka sekundarna (ili ponovna) rinoplastika je zahtjevnija i rizičnija zbog promjena na tkivu koja nastaju prethodnom operacijom u smislu ožiljaka, atrofije tkiva, nedostatka hrskavičnih ili koštanih struktura itd. Iz tog razloga, kod sekundarne rinoplastike često se koristi otvoreni pristup koji omogućava najbolju moguću vidljivost i kontrolu nad strukturama koje treba korigirati. Međutim i tu postoje granice, ukoliko je nos nekoliko puta operiran vanjskim pristupom koža i ožiljak u području kolumele mogu postati toliko atrofični da je svaki daljnji zahvat popraćen sve većim rizikom.

Međutim, kada se spominje operacija nosa, najbolji hirurg koji je u mogućnosti da koriguje sve vaše nedostatke i učini da budete zadovoljne izgledom vašeg lica jeste onaj koji ima dovoljno iskustva, razumijevanja za vaše želje i potrebe, pa i talenta i sluha za estetiku. Jer, plastična operacija nosa -rinoplastika je vrlo složeni proces, jedan od najsloženijih u estetskoj hirurgiji, s obzirom da je potrebno oblikovati ne samo mekana tkiva, već i kosti i hrskavicu nosa, iz tog razloga za Vas je tu Poliklinika i Centar za plastičnu i estetsku hirurgiju Naša mala klinika Sarajevo.

  • Objavljeno 21/04/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...