Ojačajte imunološki sistem ovom listom namirnica

Kako bi poboljšali izgled vlastitog tijela u borbi protiv viroza vrlo je važno ojačati imunološki sistem, a to ćemo postići izbalansiranom prehranom koja se prvenstveno temelji na bogatstvu voća i povrća te cjelovitim žitaricama.

Prema riječima Amele Ivković O’Reilly, nutricionistice, jelovnik je potrebno obogatiti namirnicama koje obiluju vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom.

Postoje provjereni dokazi da visoke doze vitamina C (1-2 grama na dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome viroza. Dovoljne količine ovog vitamina osigurava citrusno voće poput limuna, narandže, grejpfruta, nara te bobičastog voća. Drugo mjesto po popularnosti zauzeo je kiseli kupus kojeg odlikuje vrlo visok sadržaj C vitamina, djeluje povoljno na imunološki sistem te skraćuje vrijeme prehlade. U prehranu je važno uvrstiti i ribu, barem dva puta sedmično, te piletinu i puretinu. Ono što bi trebalo izbjegavati je hrana koja je bogata jednostavnim šećerima i zasićenim mastima, a mogu se naći u brzoj hrani, slatkišima, pekarskim proizvodima… – kaže Ivković O’Reilly i u nastavku navodi nekoliko stvari koje bi trebalo uzeti u obzir pri planiranju jelovnika.

Tekućina kao saveznik

Dok traju viroze od velike je važnosti pažnju posvetiti pravilnoj hidrataciji organizma.

Vitamini E i A

Vitamin E, posebno u kombinaciji sa selenom, može igrati važnu ulogu u prevenciji prehlada i drugih infekcija gornjeg disajnog sistema, dok vitamin A jača imunitet i djeluje na oporavak i regeneraciju sluznice gornjih disajnih puteva.

Učestala konzumacija orašastih plodova i sjemenki osigurat će dovoljno vitamina E, dok će unos vitamina A pokriti mrkva, kelj, suhe kajsije, slatki krompir, brokula i jaja. Određeni začini poput čilija, bibera ili karija, koji potiču drenažu, mogu osloboditi disajne puteve i olakšati simptome, a sličan efekat pružaju hren i senf.

Cink

Izvori cinka su meso, mahunarke, sjemenke, školjke i jaja. Cink je odličan za organizam je sprečava virusne bolesti gornjih disajnih puteva i skraćuje njihovo trajanje.

Istraživanja u kojima su korištene ćelijske kulture pokazale su da cink može smanjiti replikaciju virusa, a posebno postoje studije o koronavirusima koji demonstriraju ovu pojavu.

Dokazano je da konzumiranje pileće supe smanjuje upalu, povećava potrebnu hidrataciju i bori se protiv začepljenog nosa povezanog sa gornjim respiratornim infekcijama. Domaće i prirodne supe idealne su, posebno one koje sadrže razno povrće.

Prema Medicinskom centru Univerziteta u Marylandu, probiotici promoviraju probavno i imunološko zdravlje onima koji imaju teške virusne infekcije. Vrijedni izvori probiotika su jogurt, kefir, fermentirani proizvodi, kao što je kiseli kupus, turšija i kiseli krastavci.

Da biste smanjili ili spriječili simptome koji se javljaju zbog virusne infekcije, redovno unosite različite
probiotičke izvore hrane u svoju prehranu.

Selen je najvažniji mineral za imunološki sistem jer osigurava njegovo funkcionisanje na optimalnom nivou. Bez adekvatnog selena u tijelu, naš imunološki sistem ostat će osjetljiv na virusni napad. Istraživanja su dokazala da je selen ključan za zdrav rad imunološkog sistema, do njegov manjak ga slabi i čini osobu podložnijom infekcijama, posebno virusnim infekcijama. Vrlo je važno znati da se virusi lakše razmnožavaju kod ljudi sa nedostatkom selena. Iz tog razloga ovaj mineral ponekad nazivaju i “virusnom kontrolom rađanja”.

Zeleni čaj (Camellia sinensis)

Zeleni čaj ima antioksidativne kvalitete koje mogu umanjiti rizik od virusnih oboljenja. Biljka od koje se pravi ovaj napitak ima katehine, a poznato je da epigallokatehin (EGC), epikatehin galat (EKG) i epigallokatehin galat (EGCG) također sprečavaju ulazak nekih vrsta virusa u zdrave ćelije.

Đumbir

Istraživanje iz 2013, objavljena u časopisu Etnofarmakologije, otkrilo je da je svježi đumbir efikasan protiv određenih virusa u ljudskom respiratornom traktu. Istraživanje iz 2009, objavljeno u Globalnom časopisu čistih i primijenjenih nauka, zaključilo je da đumbir posjeduje antibakterijska svojstva protiv obje uobičajene bakterije stafilokok i streptokok. Istraživanje iz 2005, objavljeno u Biochemical and Biophysical Research Communications, otkrilo je da đumbir sadrži protein koji je također učinkovit protiv raznih gljivica.

Origano je moćno antivirusno sredstvo koje uklanja većinu virusnih infekcija.

Lista antivirusnih namirnica:

– gljive
– alge
– agrumi, a posebno limun
– povrće iz porodice kupusa (kupus, brokula, kelj, prokulice, karfiol)
– mrkva, peršun
– luk, bijeli luk, prasa
– kokosovo mlijeko
– hladno prešano kokosovo ulje
– paradajz
– crna ribizla i sok od ovog bobičastog voća
– čaj
– orasi
– nar
– hrana bogata flavonoidima, poput agruma i heljde
– hrana bogata lizinom, poput integralnih lanenih sjemenki
– voće i povrće jarkih boja jer sadrže visok postotak antioksidansa

  • Objavljeno 31/03/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...